I spalten #MinMetode ønsker Medier24 å få journalister til å fortelle om sine metoder og tanker om hvordan journalistikk best utføres.
Denne gang er det sportsjournalist Kurt Haugli i Aftenposten som svarer på Medier24s ti spørsmål om alt fra undervurderte kvaliteter, favorittspørsmål og anonyme kilder.
– Hva er din viktigste egenskap som journalist?
– Det er selvfølgelig vanskelig å se seg selv utenfra. Men jeg fikser fint å jobbe når det koker litt, leverer i tide og når jeg skal. Og så er jeg heldigvis utstyrt med et alminnelig godt humør. Det hjelper i mange situasjoner.
– Hvilke kvaliteter er de mest undervurderte som journalist?
– Evnen til å se det store i det små.
– Hvilke kvaliteter er de mest oppskrytte som journalist?
– At du må være god til å skrive. Noen av de beste journalistene jeg har jobbet sammen med har vært svært middels i skriftlig norsk.
– Hva foretrekker du å jobbe med: Breaking news eller lengre reportasjer? Hvorfor?
– Jeg brukte å si at jeg var en mann bygd for 1500 tegn og breaking news. Har etter hvert blitt mer glad i å jobbe med litt lengre løp.
– Hva skulle du ønske du fikk mer tid til i hverdagen som journalist?
– Reiser en del som sportsjournalist. Vi besøker mange fine plasser som man kunne tenkt seg å utforske mer, men det blir aldri tid.
– Har du et favorittspørsmål som ofte gir gode svar?
– Egentlig ikke. Men jeg tenker ofte ut en såkalt "icebreaker" som kan lette litt på stemningen før et intervju begynner.
– Hvilken sak er den mest krevende du har laget så langt?
– Det må være de to dopingsakene i norsk langrenn i 2016. Det var to av våre største idrettshelter som begge ble dømt for brudd på dopingbestemmelsene. Sakene var ikke rettlinjet og det handlet om både jus og kompliserte medisinske temaer.
– Hva er norske medier dårligst til å dekke?
– Primærnæringer som fiskeri og landbruk, samt at den løpende dekningen av økonomi i de fleste riksdekkende medier har ikke helt vært på høyden.
– Er veksten i antall kommunikasjonsrådgivere et gode eller et onde?
– Det er ikke et gode når de driver med unødvendig tilsløring og gjør personer mindre tilgjengelig enn nødvendig.Samtidig er jeg overrasket over at så mange velger å bruke så mye penger på rådgivere som de trolig ikke trenger.
– Hva synes du om bruken av anonyme kilder i journalistikken?
– Må være lov. Det kan gi innsikt i de lukkede rom. Uansett bør vi journalister alltid tilstrebe full åpenhet.