Til venstre er Michael Jackson i aksjon under konsert på Valle Hovin. TIl høyre er kringkastingssjef i NRK, Thor-Gjermund Eriksen.
Til venstre er Michael Jackson i aksjon under konsert på Valle Hovin. TIl høyre er kringkastingssjef i NRK, Thor-Gjermund Eriksen.

NRK snur om Michael Jackson: Vil fortsatt spille musikken hans

– Beslutningen er basert på gode intensjoner, men i ettertid ser vi at den blir feil, jeg har derfor gjort om på den, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Publisert

Det melder NRK i en pressemelding tirsdag.

– Det ble tatt en beslutning i går om å tone ned bruken av Michael Jacksons musikk når NRK neste søndag sender den kontroversielle dokumentaren. Beslutningen er basert på gode intensjoner, men i ettertid ser vi at den blir feil, jeg har derfor gjort om på den, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i pressemeldingen.

Mandag kom meldingen om at NRK ville fjerne Michael Jackson fra kanalens spillelister som følge av en dokumentar om Jackson som sendes av NRK 10. mars.

Kringkastingssjef i NRK, Thor-Gjermund Eriksen.
Kringkastingssjef i NRK, Thor-Gjermund Eriksen.

I dokumentaren «Leaving Neverland» fremmes det grove anklager om at Jackson har begått overgrep mot to navngitte gutter som forteller sine historier.

– Ikke NRKs rolle å vurdere moralsk lødighet

NRKs avgjørelse om å fjerne Jacksons musikk fra kanalens spillelister kom etter at den britiske statskanalen BBC gjorde det samme.

– Michael Jackson har hatt en enorm populærkultur betydning, og er en viktig artist for et stort publikum. Det er vanskelig å si nå om NRK kommer til å slutte å spille musikken hans helt, men vi må se på hvordan publikum fremover reagerer på innholdet i dokumentaren, sa musikksjef i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne til egen kanal mandag.

Knut Henrik Ytre-Arne, musikksjef i NRK
Knut Henrik Ytre-Arne, musikksjef i NRK

Avgjørelsen møtte krass kritikk, blant annet fra advokat Hans Marius Graasvold som mener NRK gjør seg til både dommer og bøddel når musikken til Michael Jackson stanses etter beskyldninger i en dokumentarfilm.

– Det er ikke NRKs rolle å vurdere artisters moralske lødighet. Her gjør de seg til både dommer og bøddel i en sak uten at jeg helt ser at det er deres rolle, sa Graasvold til NTB.

Nå snur altså kanalen etter avgjørelse fra Eriksen.

– Beslutningen skaper et inntrykk av at vi tar stilling til Michael Jacksons skyld, noe vi ikke gjør. NRK må skille kunsten fra kunstneren, sier Eriksen.

 

Advokat Hans Marius Graasvold på pressekonferanse i forbindelse med Joshua French-saken.
Advokat Hans Marius Graasvold på pressekonferanse i forbindelse med Joshua French-saken.

– Ikke helt nye påstander

Medier24 intervjuet mandag både musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne og etikkredaktør Per Arne Kalbakk om både hvorfor de fjernet musikken hans og hvorfor de velger å vise den omstridte dokumentaren.

– Er dette grunnlaget for en ny presedens i NRK? spurte Medier24 Ytre-Arne.

– Nei. Det som er presedensen er vi løpende vurderer all musikken som blir spilt hos oss, opp mot hva som skjer i samfunnet for øvrig og hvilken musikk som er mest relevant, svarte han.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.
Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.

Om hvorfor de viser dokumentaren sa Kalbakk:

– For det første er dette forhold som har vært omtalt tidligere, hvor det er to menn som har fortalt historiene sine før. Dette er ikke helt nye påstander, som Jackson aldri fikk muligheten til å kommentere da han var i live, sier Kalbakk. 

Det kan du lese mer om her.

Powered by Labrador CMS