Wallin funnet skyldig i å ha ærekrenket tidligere Aftonbladet-journalist Virtanen

Tingretten i Stockholm har funnet medieprofilen Cissi Wallin skyldig i å ha ærekrenket journalisten Fredrik Virtanen da hun offentlig anklaget ham for voldtekt.

Publisert

34 år gamle Wallin politianmeldte Virtanen i 2012, men etterforskningen ble henlagt på grunn av mangel på bevis. Virtanen har selv benektet anklagene.

Fem år senere navnga Wallin 48-åringen på Instagram og anklaget ham for å ha voldtatt henne i 2006.

Innlegget fikk stor oppmerksomhet og førte til et stort press i mediene mot Virtanen, som blant annet måtte fratre som kommentator i Aftonbladet. Flere medier ble senere felt i svenske PFU for sin omtale av saken.

 

Bøter og oppreisning

Tingretten i Stockholm fant mandag Wallin skyldig i grov ærekrenkelse og fastsatte straffen til betinget fengsel og 100 dagbøter på 50 svenske kroner.

Wallin er også dømt til å betale 90.000 kroner i oppreisning til Virtanen.

– Hun har gjentatte ganger under lengre tid spredt informasjon om at mannen har gjort seg skyldig i en svært straffbar forbrytelse. Det har vært betydelig fare for at de som har fått denne informasjonen, har festet lit til den, slår dommer Malou Lindblom fast.

 

Ikke tatt stilling

Hun understreker at retten ikke har tatt stilling til sannhetsgehalten i voldtektsanklagen mot Virtanen, og at domfellelsen bygger på det faktum at man ikke ustraffet kan spre slike anklager i offentligheten.

– Opplysningene har fått stor spredning og inneholder anklage om en svært alvorlig forbrytelse. De har også påført saksøker stor skade, både yrkesmessig og privat, slår Lindblom fast.

Cissi Wallin fastholdt under rettssaken at hun var i sin fulle rett til å anklage Virtanen for voldtekt og omtalte seg selv som en «varsler som advarte mot en farlig person».

 

Metoo-frontfigur

Wallins forsvarer Percy Bratt advarte om at en fellende dom kan medføre at kvinner i fremtiden ikke tør å fortelle om overgrep de blir utsatt for. Han understreket Wallins rolle som frontfigur den svenske metoo-bevegelsen og fastholdt at offentliggjøringen av Virtanens navn var forsvarlig. Tingretten var ikke enig.

– Spørsmål om seksuelle overgrep og trakassering har selvsagt stor samfunnsinteresse og må kunne diskuteres, heter det i dommen.

– Det betyr imidlertid ikke at det uten videre kan ansees som forsvarlig at man i denne sammenhengen navngir enkeltpersoner, heter det i dommen.

 

«Lite luddigt»

Medier24 møtte Virtanen i vår, da han var i Oslo for å lansere sin nye bok. Da var han klar på at han ikke aktet å be Wallin om unnskyldning. 

– Har du gjort noe du angrer på og som du ønsker å beklage? 

– De som anklager meg er anonyme, jeg vet ikke hvem de er. Det er ingen som har tatt kontakt med meg, sa han da og fortsatte: 

– Det er bare én som har stått fram med navn og det er Cissi Wallin. Og hun kommer jeg aldri til å be om unnskyldning. 

Han sa da at han synes det er vanskelig å forholde seg til anonyme anklager, og selv om han har noen teorier om hvem kvinnene kan være og hvilke hendelser de sikter til, så forteller han at ettersom episodene ligger langt tilbake i tid – på en tid hvor det var mye alkohol og narkotika i livet hans – er det vanskelig å vite hva som egentlig skjedde. 

– Det er anonyme personer som snakker om fyllesaker for 12–15 år siden. Jeg knulla så mye på den tiden og knarket, så det er klart at ting er «lite luddigt», forklarte han til Medier24 da. 

Powered by Labrador CMS