Det var i januar 2018 at Kristian Tonning Riise trakk seg fra vervet som leder for Unge Høyre. Det var som følger av at det hadde kommet en rekke Metoo-varsler mot ham.
Dette er også tema for neste episode av TV 2-programmet Vårt lille land, som skal sendes i helgen. Episoden har fått navnet «Støtt ut i kulden», og episodebeskrivelsen lyder slik:
«Me too-oppgjøret tvang Kristian Tonning Riise til å gå av som leder for Unge Høyre. I dette første TV-interjuet tar han ansvar og erkjenner sine feil, samtidig som han gir sin versjon av hva som skjedde.»
Episoden i seg selv har ikke blitt vist.
– Utrolig provoserende
Flere har tatt til Twitter for å uttrykke misnøye med at Tonning Riise får snakke ut i programmet. Blant dem er tidligere Morgenbladet-journalist Hanne Østli Jakobsen. «Faen ta det her, så inderlig», har hun skrevet, med en skjermdump av episodebeskrivelsen.
– Jeg synes det er sinnsykt å stadig gi plass til disse mennene – det var ikke Metoo-bevegelsen som presset dem ut, det var deres egen oppførsel, sier hun til Medier24.
Hun mener også at episodetittelen «Støtt ut i kulden» er en dårlig måte å vinkle episoden på.
– Det er vanligvis et uttrykk man bruker om folk som blir mobbet eller fryst ut for noe uforskyldt. Dette er en person som har misbrukt tilliten han har hatt og tatt konsekvensene av det, sier hun, og legger til:
– Jeg synes det er utrolig provoserende.
– Stiller kritiske spørsmål
Nyhetsdirektør Karianne Solbrække mener imidlertid at det er på sin plass at Tonning Riise får fortelle sin versjon av saken.
– Vi skal alltid reflektere over om vi i media brukes som et verktøy til renvasking, og det er selvsagt en mulig bieffekt, men jeg er sikker på at når man ser denne episoden så klarer man å løfte blikket.
Hun understreker også at episoden ikke har blitt vist, og synes folk bør vente med å kritisere til de har sett episoden.
– Gerhard Helskog stiller kritiske spørsmål gjennom hele intervjuet, og jeg er generelt skeptisk til at folk som har erkjent og beklaget ikke skal få lov til å fortelle sin versjon. Jeg mener at dette også er en film som åpner for ettertanke rundt hvordan en ung person blir ruset på sin egen posisjon og misbruker den makten.
Hun påpeker også at episoden kan stå igjen som en advarsel til andre.
– Episoden viser at et varsel får konsekvenser, den viser at Tonning Riise måtte gå som leder, karrieren er spolert, han legger seg flat, og at det forhåpentligvis vil stå igjen til skrekk og advarsel for andre som driver med seksuell trakassering og misbruker maktposisjonen sin.
Medier24 har vært i kontakt med Kristian Tonning Riise, som ikke ønsker å kommentere saken.
Flere reaksjoner
Også tidligere TV 2-kommentator, nå rådgiver i Try Råd, Mathias Fischer har tatt til Twitter med et stikk mot sin tidligere arbeidsgiver.
«Skulle det være noe flere menn som vil snakke ut om hvordan metoo tvang dem til å trekke seg fra lederverv, er tipstelefonen 02255.», skrev han, og la ved et bilde av programbeskrivelsen.
Det var også flere som reagerte da Trond Giske og Haddy N'jie fortalte deres side av Metoo-saken i det samme programmet.