Sarah Willand i TV 2 og Olav Hypher i NRK forteller at begge allmennkringkasterne har behandlet varsler siden våren 2018.

#Metoo

To nye varsler om seksuell trakassering i TV 2. I NRK har seks varslet om «upassende oppførsel»

– Vi har nulltoleranse for seksuell trakassering i TV 2. Hvis vi kommer fram til at regler har blitt brutt, får det konsekvenser, sier Sarah Willand i TV 2.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det er snart to år siden den første #metoo-bølgen traff norske redaksjoner med en rekke historier om seksuell trakassering innad i norske mediehus.

Det var en tidligere TV 2-ansatt Aleksander Schau som fikk fart på den offentlige oppvasken i TV 2 da han i november 2017 tvitret en rekke historier fra livet i og utenfor kanalen.

Har behandlet to varsler

Meldingene fikk massiv oppmerksomhet, og det hele i et oppgjør med en ukultur, og det ble utarbeidet nye varslingsrutiner.

Nå viser det seg at TV 2 har fått inn ytterligere to #metoo-varsel siden Schaus oppgjør senhøsten 2017, ifølge TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand.

– Vi har behandlet to varsler om seksuell trakassering siden vi innførte de nye rutinene for varsling i 2018, sier Willand til Medier24. 

Hun understreker at TV 2 er opptatt av åpenhet rundt slike spørsmål, men at de av hensyn til de involverte partene ikke kan gå inn på detaljer rundt sakene eller behandlingen.

– Vi er for åpenhet om disse temaene. Metoo viste etter min mening hvor viktig det er å få dette opp i lyset og øke bevisstheten og kunnskapen rundt disse temaene. Samtidig er dette krevende personalsaker, hvor begge parter har krav på at vi behandler dem som nettopp det. Derfor kan jeg ikke gå inn i detaljer rundt de to sakene, sier hun og legger til: 

Henrikke Helland er tillitsvalgt i TV 2.

 

Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2.

– Vi har nulltoleranse for seksuell trakassering i TV 2. Hvis vi i vår behandling kommer fram til at de reglene vi har rundt dette har blitt brutt, får det konsekvenser for dem som har brutt dem.

– Man kan aldri gjøre nok

Klubbleder i TV 2, Henrikke Helland, forteller til Medier24 at hun er glad for at folk velger å benytte seg av de formelle kanalene for varsling. 

– Jeg er glad for at man her har brukt formelle kanaler for å si fra, sier hun og legger til:

– Når det gjelder varslingsprosesser, så opplever vi at vi har fått til gode rutiner som fungerer for dem som varsler.

Samtidig som hun er klar på at det gjenstår et arbeid internt i TV 2, skryter hun av toppledelsen, som blant annet har jobbet med opplæring av ledere på ulike nivåer.

– Man kan aldri gjøre nok, men vi er veldig fornøyd med at man på toppnivå i TV 2 har satset tungt på lederopplæring. Det er viktig å ha kompetanse på å kunne ta imot et varsel og behandle det på den måten man bør. Det er vi veldig glad for at våre ledere nå er rustet til, sier hun.

Helland peker blant annet på at det må gjøres et arbeid med kulturen internt i TV 2. 

– Vi er jo veldig utålmodige på kulturarbeidet, men opplever likevel at det skjer positive ting i bedriften, som handler om hvor profesjonelt vi håndterer slike saker. Kulturarbeidet handler jo ikke bare om trakassering, men også om skjulte hierarkier og høyt arbeidspress, som også gir en slitasje på de ansatte. De tingene ønsker vi også å jobbe med kulturmessig, sier hun.

– Vi har nulltoleranse for seksuell trakassering i TV 2. Hvis vi i vår behandling kommer fram til at de reglene vi har rundt dette har blitt brutt, får det konsekvenser for dem som har brutt dem.

 Olav Hypher, HR-sjef i NRK.

– Tydeliggjøring

Willand forteller at hun mener jobben med å forebygge at uønskede hendelser oppstår er noe av det viktigste – også i tiden framover. Der forteller hun at TV 2 har gjort en rekke grep.

– Vi har tydeliggjort varslingsrutinene våre. Det skal være lett å varsle, og vi har jobbet systematisk med mangfold, ledelse, kultur og rekrutteringsprosesser for å sikre at man unngår å havne i den typen saker flere ganger, sier hun og legger til:

– Det er alltid et individuelt ansvar å oppføre seg ordentlig, det klarer man ikke å organisere seg ut av, men det er viktig at vi hele veien jobber med forebygging av uønskede hendelser, sier hun. 

Også Willand trekker fram en rekke tiltak TV 2 har gjort for å gjøre organisasjonen bedre rustet til å ta imot varsler og håndtere situasjoner med uønsket oppførsel. 

 

– Vi har for eksempel innført obligatorisk kursing av alle ledere, slik at alle vet hvordan de skal håndtere handlingsplikten sin. Vi har kurset medarbeidere om varslingsrutinene våre, og vi har også jobbet tettere inn mot spesielt utsatte grupper, for eksempel vikarer og midlertidige ansatte, og de som jobber tett på eksterne gjester, sier hun.

Seks nye varsler i NRK 

I februar 2018 kunne daværende juridisk direktør, Olav Nyhus, opplyse om at NRK har mottatt totalt 19 varsler mot 15 ulike personer, om hendelser i tidsrommet 2006 og fram til februar 2018. 

HR-sjef i NRK, Olav Hypher, opplyser nå til Medier24 at de etter det har mottatt totalt seks nye varsler, mot fem ulike personer, siden februar 2018.

Hypher ønsker ikke å gå inn i de konkrete vurderingene NRK har gjort rundt varslene, eller hvor i NRK-systemet personene det er varslet om jobber.

– De seks varslene som har kommet nå er i kategorien «upassende oppførsel», og ikke noe som grenser mot eller er omfattet av straffeloven, slik vi ser det, sier han.

Han understreker at alle varslene som har kommet har blitt fulgt opp. 

 «Vær ekstra varsom»-plakaten til NRK.

– Alle sakene er fulgt opp, og man har blitt enige om tiltak som står i forhold til alvorlighetsgraden, sier Hypher til Medier24. 

NRK har om lag 3500 ansatte, fordelt på ulike kontorer og avdelinger over hele landet.

Skjerping av rutiner 

Rolf Johansen i NRKJ.

Hypher understreker at de har jobbet systematisk med å gjøre NRK til et trygt og godt arbeidsmiljø. 

– NRK skal være et trygt arbeidsmiljø uten trakassering, hvor det også skal være mulig å snakke om trakassering, sier han og legger til: 

– Metoo lykkes med å sette en helt ny standard for hva som er akseptert oppførsel, og vi ser også at varslene nå tar opp i seg ting som man tidligere ikke så eller tenkte det var verdt å si fra om, sier han. 

Han trekker fram en rekke tiltak som NRK har gjort, for å gjøre organisasjonen bedre rustet til å håndtere varsler og uønskede hendelser. 

VG, Aftenposten og Schibsteds kontorer i Akersgata 55 i Oslo.

– Vi har for eksempel laget en egen «Vær varsom-plakat», som tar for seg hvordan man opptrer på jobb. Vi har også tett oppfølging av alle ledere, og et eget opplegg rundt «dilemmatrening», hvor vi forsøker å få til gode diskusjoner om atferd og gråsoner, sier han. 

Klubben: – Her må vi ha en nullvisjon

– Seks tilfeller er seks tilfeller for mye. Her er det viktig at vi har en nullvisjon, sier leder i NRKJ, Rolf Johansen til Medier24. 

Han skryter likevel av at de i NRK-systemet har jobbet mye med rutiner de siste to årene, selv om han mener dette er en problematikk man aldri kan jobbe for mye med. 

– Dette er et område vi aldri kan bli gode nok på. Det som er viktig for oss er at dette er et kontinuerlig arbeid, som vi aldri kan legge vekk, sier han. 

Johansen trekker fram en rekke tiltak man har gjort internt i NRK. 

– Vi har et godt arbeid i gang rundt denne problematikken. Det har skjedd mye i NRK etter at Metoo eksploderte. Vi var kanskje litt treige til å begynne med, men nå har vi blant annet fått på plass «Vær ekstra varsom»-plakaten, i tillegg sitter vi i HMS-utvalget, som jobber med å revidere varslingsrutinene. Det er et arbeid vi gjør sammen med NRK-ledelsen, sier han. 

Ingen saker, men nye rutiner 

Stina Hofgaard Røsjø er leder for organisasjonsutvikling i VG, og forteller til Medier24 at VG ikke har hatt noen varslingssaker siden Metoo-kampanjen satte trakassering på dagsorden høsten 2017.

– Det har ikke vært noen metoo-saker i VG siden høsten 2017, da metoo for alvor ble et tema. Det betyr at det heller ikke vært håndtert noen slike saker, sier hun til Medier24. 

VG var blant avisene som ikke ønsket å gå ut med antallet varslingssaker de har hatt internt, og det standpunktet fastholder de nå. Røsjø forteller at det har blitt gjort et omfattende arbeid med å få på plass nye retningslinjer.

– Tre personer hos oss har jobbet med å lage nye varslingsrutiner. De har snakket med alle som har vært involvert i metoo-saker i VG tidligere, og så har de prøvd å forstå: Hvis du havner i en slik situasjon, hvordan vil du bli behandlet og å klargjøre hva du kan forvente om du velger å varsle. De rutinene er nå en del av vår personalhåndbok, sier Hofgaard Røsjø.

I Aftenposten, Dagbladet, Discovery og Vårt Land opplyser ledelsene at de ikke har registrert varslingssaker siden februar 2018. I VG har de imidlertid jobbet med å lage nye varslingsrutiner.

Powered by Labrador CMS