De mange historiene om seksuell trakassering og overgrep i kjølvannet av #metoo-kampanjen i høst ble også tema under den årlige kartellkonferansen til LO Stat på Gol onsdag.
LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik løftet temaet i sin innledning, som hun holdt som vikar for en influensasyk LO-leder Hans Christian Gabrielsen.
– Det er ille å vite at seksuell trakassering og maktmisbruk foregår i alle bransjer, i alle deler av samfunnet, sa Følsvik.
Maktforskyvning
Hun anklaget regjeringen for å øke risikoen for overgrep og trakassering ved en arbeidslivspolitikk som åpner for mer midlertidighet enn før.
– Vi vet at et arbeidsliv preget av veldig skjeve maktforhold mellom folk, er som skapt for misbruk av makt. Midlertidige ansettelser og løsere tilknytning til arbeidslivet fører til en dramatisk maktforskyving. Det vil gjøre det lettere for både sjefer, klienter og for kollegaer med høyere status å tråkke over streken overfor unge jenter, uttalte Følsvik.
– Hvis man vil seksuell trakassering i arbeidslivet til livs, er første steg å få ned antallet personer med en usikker tilknytning til arbeidslivet. Men regjeringen gjør det motsatte, sa Følsvik.
Tør ikke si fra
Hun får støtte av Mette Nord, som leder Fagforbundet, LOs største forbund.
– I et arbeidsliv med mye bruk av løsarbeiderkontrakter og midlertidighet, der du er avhengig av andres velvilje for å få oppdrag, så kan den type maktmisbruk utvikle seg i negativ retning, sier Nord til NTB.
– Midlertidige arbeidskontrakter svekker den ansattes mulighet til å si fra om uverdige forhold. Hvis du står fram, kan du bli oppfattet som brysom og lett bli erstattet av noen andre, påpeker Nord.
Mørketall
Fra talerstolen ble det tatt opp fra flere at fagbevegelsen også må kikke seg selv i kortene.
En kartlegging Dagsavisen har gjennomført blant LOs forbund, viser at minst ni tilfeller av seksuell trakassering er registrert de siste fem årene. Mange av forbundene understreker at det kan være mørketall.
Ni av de 25 forbundene oppgir å ikke ha noen forebyggingstiltak i det hele tatt.
Leder i NTL Ung, Sahar Azari, gikk også ut og fortalte i Dagsavisen forrige uke at hun selv hadde opplevd ubehagelige situasjoner av seksuell karakter i fagbevegelsen, og at fagbevegelsen må reflektere over at det også skjer på deres arenaer.
– Det er ingen grunn til å tro at det er bedre i fagbevegelsen enn hos andre, fastslo Følsvik i talen, og takket samtidig Azari for å ha stått fram.
Trakassering av Ap-kvinner
Marianne Solberg Johnsen, nestleder i Fellesorganisasjonen mener at både Ap og LO må erkjenne at de har en kultur som må endres.
– De siste dagene har vi også sett at noen tøffe kvinner fra fagbevegelsen og politikken har tatt bladet fra munnen. Jeg håper at vi som arbeiderbevegelse både lytter, støtter og virkelig tar på dette på alvor, uttalte Johansen.
Ap-politikerne Else-May Botten og Jette Christensen har de siste ukene stått fram med sine historier.
Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet har saken «smertelig på dagsorden».
– Vi har hatt historier som det har vært nødvendig å ta grundig tak i, sier Støre, og sier partiet nå oppdaterer sine prinsipper og retningslinjer.
– Skal ikke forekomme
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) framholder at det er det samme om folk er midlertidig eller fast ansatt, om de jobber heltid eller deltid. Hun mener kritikk av ansettelsesformen er en avsporing.
– Seksuell trakassering skal ikke forekomme på arbeidsplassen. Å skylde på ansettelsesformer som årsak til seksuell trakassering, er en avsporing.
– Problemet må tas på alvor og riktig adressat vil være arbeidsgivere, ledere og arbeidsmiljøet på arbeidsplassen. Seksuell trakassering foregår også utenfor arbeidsplassen og må tas like alvorlig, sier hun til NTB.