Journalist Frida Brembo-Egilsrud
Journalist Frida Brembo-Egilsrud

Frida (28) var åpen om at hun ble seksuelt trakassert på oppdrag: – Jeg har møtt ham flere ganger i ettertid

- Det viser at det lønner seg å anmelde, sier Frida Brembo.

Publisert

En mann i 30-årene i Narvik er bøtelagt for å ha foretatt en seksuell handling mot journalist Frida Brembo, uten hennes samtykke. Mannen har vedtatt forelegg på bot og erstatningsbetaling.

Bakgrunnen er at han i oktober 2017 befølte journalisten da hun var ute på oppdrag.

Brembo, som da jobbet som journalist i avisa Fremover, forteller at hun skulle lage en enkel «Disse var på byen»-sak i Narvik - og besøkte derfor en av de lokale pubene.

Da hun spurte et bord med flere menn om de ville la seg avbilde i saken, så ble hun utsatt for seksuell trakassering. Mannen som utførte handlingen var en bedriftseier som hadde med seg sine ansatte på puben.

- Jeg spurte om å få ta et bilde av dem og da ble han aggressiv og gikk mot meg, tok tak i meg og kleip meg i brystene og mellom beina flere ganger. Bartenderen kastet dem ut av puben. Jeg var på jobb, så jeg forlot puben og gikk mot firmabilen da mannen og de andre begynte å rope og følge etter meg. Det hele var veldig ubehagelig, sier Frida Brembo til Medier24.

  • Mannen er forelagt opplysningene i saken, men sier til Medier24 at han ikke ønsker å kommentere den.

 

Ringte straks til redaktøren

Journalisten, som nå har sluttet i avisa for å gå til den nyoppstarta konkurrenten Narvik Nu, forteller at hun ankom redaksjonslokalet, der hun fortalte hva som hadde skjedd til en kollega.

- Han reagerte såpass kraftig at han ringte redaktøren - som igjen tok kontakt med politiet.

Hun har tidligere fortalt historien i Medier24 om hvordan hun ble tatt hånd om av sine kolleger og ledere.

Siden historien ble anmeldt, har politiet brukt noe tid på å etterforske den. Nå, rundt ett år etter, er det klart at bedriftseieren er pålagt å betale oppreisning til Brembo og en bot på 5.000 kroner.

- Hva tenker du om at mannen er bøtelagt, Brembo?

- Jeg har fått en bekreftelse på at jeg er trodd og at dette ikke er greit. Boten i seg selv er ikke så stor, men dette er noe som vil følge ham resten av livet. Dette viser at det lønner seg å anmelde, for nå har han fått en smekk.

Mannen er i tillegg til å bli idømt et forelegg for brudd på straffeloven §297, også bøtelagt for brudd på hundeloven for et annet forhold som ikke har noe med Brembo å gjøre.

Brembo skryter av både politiet og av sin tidligere redaktør ettersom de tok saken på alvor. Hun anmeldte dette midt under da #MeToo-saken sprakk i mediene.

Selv forteller Brembo at hun flere ganger fikk høre «er dette så stort da? Slik ting skjer hele tiden». 

- Jeg har møtt på ham flere ganger i ettertid, men det har ikke vært flere ubehageligheter. For meg har det vært nesten utelukkende positivt å stå fram, men det har også vært en påkjenning med at enkelte har sagt at jeg «drar det for langt, fordi slike ting skjer».

- Min vurdering har vært at hvis ikke jeg som kvinnelig journalist kan anmelde og gå offentlig med saken, hvordan kan vi forvente at en 16-åring gjør det? Jeg ønsker å være et forbilde her og vise at det lønner seg å anmelde.

Medier24 har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra politiet i saken - uten hell.

Powered by Labrador CMS