Metoo-anklaget i Sverige: – Presseetikken har vanskelige kår
Han ble beskyldt i sosiale medier for voldtekt. Så hev de store avisene seg på. Nå har Fredrik Virtanen skrevet bok om livet som det han mener er omvendt metoo-offer.
NTB-Veronica Karlsen
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Lenge var det ingen som ville ta i hans side av historien – med ildtang. Forlag etter forlag takket nei i Sverige til «Uten nåde – en ransakelse». Enden på visa er at norske Gloria forlag, som består av utelukkende kvinnelige ansatte, står for utgivelsen.
– Jeg kaller det en ransakelse fordi jeg også ransaker meg selv. Metoo er en god ting, la det være sagt. Menn skal ikke få lov til å ta for stor plass, drive med maktmisbruk og dritt. Vi trengte det opprøret mot patriarkatet.
– Men i Sverige har det kanskje ikke vært bare heldige følger av metoo. Det er vanskelig for utenforstående å forstå hvordan ting fungerer i Sverige. Det handler i mange tilfeller om økonomi som gir seg utslag i dyp, dyp berøringsangst. Hadde et svensk forlag utgitt denne boken, så hadde de kanskje blitt bombardert med så mye hat at det hadde fått økonomiske konsekvenser. Jeg forstår at de rygger unna, sier Virtanen til NTB.
Kommer til å endre seg
Boken omtaler han som helt nødvendig.
– Lenge fikk anklagene stå ubesvart, boken er en dyd av nødvendighet for å skape balanse i ordskiftet, sier han. Og mener han har skrevet ei bok som har relevans langt utenfor hans egen person.
– Det handler om at presseetikken har dårlige kår. Alt går fortere, journalistene skal skrive raskere og man tenker at det er viktigere å få klikk enn å være etterrettelig.
«Mediene må slutte å regne på hvor mye de kan tjene på å knuse et menneske», skriver han i boken, og skriver også, med henvisning til bloggere og instagrammere: «Journalistikkens rennestein har nå en direkte kanal inn i de seriøse mediene».
– Vi trenger et sterkere rammeverk for hvordan dette skal fungere, bloggere og instagrammere leses jo ofte mer enn seriøse medier. Jeg tror ting kommer til å se annerledes ut i fremtiden, sier han.
Ord mot ord
Fredrik Virtanen er en kjent TV-personlighet og journalist i Sverige. Han har siden 2008 vært forfulgt av en voldtektsanklage, og han ble navngitt som voldtektsmann på sosiale medier i 2017 – til et ras av likes og støtteerklæringer. Da var metoo-kampanjen på høyden i Sverige.
Siden har ord stått mot ord mellom Virtanen og anklageren. I sin tid oppfordret han henne til å prøve saken sin juridisk, og hun fulgte opp med en anmeldelse. Men saken ble henlagt grunnet manglende bevis. Da viste kalenderen 2011–2012 – og Virtanen tenkte at nå, nå er saken over.
Da den dukket opp igjen i 2017, ble trøkket i mediene imidlertid enormt. Prinsippet om at man er uskyldig til det motsatte er bevist, ble kastet over bord. Flere medier er senere felt i svenske PFU for måten de behandlet Virtanen-saken på.
For Virtanen ble det svært personlig, forteller han.
– Venner forsvant, folk laget brekningslyder når de gikk forbi meg – og jeg mistet jobben min.
Planlegger thriller
Onsdag 25. oktober 2017 kokte det så pass at Virtanen tok med seg kona og de tre barna langt bort. På flyplassen lyste forsidene mot dem: «Fredrik Virtanen – anklagene, nettverket, dopet, mediekritikken». I intervjuet har han fortalt at han vurderte selvmord. For hvordan skulle han klare å beskytte sine nærmeste mot den voldsomme stormen?
– Men heldigvis har jeg alltid vært ganske rasjonell, det har vært øyeblikk av panikk, men mest av alt har jeg tenkt på hva som er best for familien. Og da gir det seg selv at du ikke bare kan «sjekke ut».
Han bedyrer at han nå er klar til å gå videre:
– Ja, det må jeg jo. Og livet er gått tilbake til normalen, vil jeg si. Jeg lever et veldig rolig liv med familien, og nå planlegger jeg å skrive en thriller med handling til journalistmiljø. Der har jeg så pass mye erfaring at jeg tror jeg skal klare å skrive ganske troverdig, sier han avslutningsvis.
– Ikke heldig
Samtidig som han slipper bok har Virtanen anmeldt kvinnen som står bak anklagene, Cissi Wallin, for ærekrenkelser. Saken er utsatt på grunn av uenighet med forsvareren om hvilke vitner som skal avhøres, og Wallins advokat, Percy Bratt, uttaler til Aftenposten at han synes det er uheldig at boken kommer nå. Han sier:
– Midt under etterforskningen gir han ut en bok der han forteller sin versjon og gjør stor reklame for denne. Det er uvanlig, og ikke spesielt heldig.
Cissi Wallin blir ikke navngitt i Fredrik Virtanens bok. Hun omtales som Instagramkjendisen. Men nyheten om boken har nådd henne, og hun har delt følgende innlegg om boken med sine 85.000 følgere:
«Jeg tenker ikke å lese Fredrik Virtanens «ransakende» bok. For den kommer med største sannsynlighet ikke til å inneholde en rad av nettopp ransakelser. Han har hittil, i løpet av de mange årene han systematisk har utsatt unge kvinner for overgrep og sexisme, aldri vist seg kapabel eller villig til å vie seg til nettopp selvransakelse».