Konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier.
Konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier.

- Kjenner meg overhodet ikke igjen, sier Per Magne Tveiten til påstander om trakassering. Men bekrefter problemer i Vårt Land og Mentor Medier

Konsernsjefen slår fast at de siste dagene «har gjort situasjonen svært vanskelig», og reagerer på hvordan saken ble kjent: - Bruddstykker fra fortrolige samtaler ble lagt fram på allmøter i Vårt Land, sier han.

Publisert

Forrige uke gjorde Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen det klart på et allmøte at hun ikke lenger har tillit fra konsernsjef Per Magne Tveiten Mentor Medier. Han er også styreleder i Avisen Vårt Land AS. 

Siden den gang har det vært et omfattende bråk i offentligheten. Ansatte har «stått igjen med 1000 spørsmål».

Vårt Land-redaktøren anklages for å være vanskelig å samarbeide med - og trenere digital utvikling. Dokumenter Medier24 har fått viser at avisen hevder å samarbeide om en lang rekke utviklingsprosjekter.

- Vi er i en krevende situasjon som konsern. Det er veldig uheldig situasjon for alle ansatte, dette har skapt mye usikkerhet, sier konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier til Medier24 mandag.

- Kjenner meg overhodet ikke igjen

Fredag tok saken også en ny vending, da Dagens Næringsliv publiserte en sak der det ble klart at konsernsjef Tveiten har fått en varslingssak mot seg, med påstander om trakasserende adferd mot Vårt Lands redaktør og direktør Åshild Mathisen.

Styreleder Tomas Brunegård gikk ut i samme avis og omtalte varslene som grunnløse.

Sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land.
Sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land.

- Hva kan du si om varslingssaken nå, Tveiten?

- Dette er en sak som styret har behandlet. Derfor er det riktig at det er styreleder som svarer på spørsmålet om selve varselet og behandlingen. Men det jeg vil si er at det selvsagt har preget meg å bli beskyldt for mobbing og trakassering. Dette er beskyldninger jeg overhodet ikke kjenner meg igjen i.

- Derfor er jeg veldig glad for at styret har konkludert med at varslingssaken som er rettet mot meg personlig er ferdig behandlet - og at styret har konkludert med at det ikke er funnet noe kritikkverdige forhold fra min side, sier Tveiten.

- Det arbeidsgiver gjør er oppsiktsvekkende. Han omdefinerer en alvorlig varslingssak til en personalsak og snur den mot Åshild Mathisen, svarer advokat Kari Breirem, som representerer Mathisen.

I kampens hete har det vært antydninger om at mistilliten skal handle om den redaksjonelle linja til sjefredaktør Mathisen. Det tar Tveiten avstand fra.

- Det  er viktig å understreke at dette ikke handler om Vårt Lands redaksjonelle profil. Det som er omtalt som en konfliktsak i Mentor Medier har ingenting med den redaksjonelle profilen å gjøre. Det har aldri vært tema engang, sier han og fortsetter:

- Det handler heller ikke om kjønn, som det har vært antydet. Det handler om samarbeidsrelasjoner og styringsprinsipper i konsernet. Vi jobber svært aktivt med å rekruttere kvinnelige ledere i Mentor Medier og likestilling er en viktig verdi for meg som leder og oss som selskap, sier Tveiten - som mener det er forretningskritisk å ha mangfold i sine selskaper.

- Hva handler det om da?

- Det handler om samarbeidsrelasjoner og styringsprinsipper, sier han.

Tveiten er sparsommelig med detaljene når han nå omtaler bråket. Han sier til Medier24 at han anser det som en personalsak og at han derfor ikke ønsker å gå inn i detaljer i saken.

- Kom helt uforberedt på meg

Han ønsker derimot å si noe om innholdet i saken, som et bakteppe:

- Vi har hatt to eksterne konsulentselskaper engasjert i prosessen rundt styringsprinsipper og relasjoner i konsernet. Fra sommeren 2017 engasjerte vi eksterne organisasjons­psykologer for å håndtere utviklingen i ledergruppen i konsernet. Disse psykologiene arbeidet tett med konsernleder­gruppen og deltok på alle møter i den perioden. Deres funn ble presentert for styret. Jeg mener at vi har håndtert dette svært ryddig og brukt uavhengig og profesjonell hjelp for å komme videre i saken, sier Tveiten og fortsetter:

- Som konsekvens av dette har AFF blitt engasjert av styret. De utarbeider en rapport som skal behandles på neste styremøte.

- Det er bruddstykker fra fortrolige samtaler i arbeidet med denne rapporten som lå til grunn på allmøte i Vårt Land forrige uke. Dette kom helt uforberedt på meg at bruddstykker fra fortrolige samtaler ble lagt til grunn for allmøtet jeg ikke var forberedt på - eller informert om.

- Rapporten fra AFF skal behandles på neste styremøte og det ikke mulig for meg å gå nærmere inn på innholdet, eller de fortrolige samtalene som er holdt i prosessen, sier Tveiten. 

- Har du tillit til Åshild Mathisen som sjefredaktør i Vårt Land?

- Det vil ikke være riktig av meg å kommentere fra fortrolige samtaler. Det som har skjedd de siste dagene har gjort at situasjonen har blitt særdeles vanskelig.

Tveiten opplyser til Medier24 at det er kommet en del spørsmål fra eierne om saken. Han forteller at det vil komme en generalforsamling om kort tid, der de får en orientering om saken.

- Dette vil være et tema for styremøtet den 22. mars, sier konsernsjefen. 

Les også: - Konsernsjefen omdefinerer en alvorlig varslingssak til en personalsak og snur den mot Åshild Mathisen 

Powered by Labrador CMS