Konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier.
Konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier.

- Åshild Mathisen har vært en modig og visjonær avisleder. Vi gjør hva vi kan for å løse konflikter. Men dette fikk vi ikke løst på annen måte

«Samarbeidsrelasjoner og styringsprinsipper». Interne prosesser som har pågått en tid. Det er alt konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier vil si om bakgrunnen for oppsigelsen av Vårt Land-redaktøren.

Publisert

Fredag morgen kom nyheten som kanskje hadde ligget i kortene en drøy ukes tid:

Styrt i Vårt Land AS gikk til oppsigelse av Åshild Mathisen. Hun gikk dermed av som sjefredaktør og direktør i Vårt Land med umiddelbar virkning.

Ifølge Dagens Næringsliv får hun til sammen 12 måneders etterlønn med seg.

– Jeg er helt knust. Dere er en fantastisk gjeng, sa Mathisen til sine ansatte på et allmøte fredag formiddag, ifølge Vårt Land.

Utover det har Mathisen ikke ønsket å kommentere avgangen, og på gjentatte henvendelser fra Medier24 svarer den avgåtte redaktøren at hun ikke gir andre kommentarer enn de hun ga skriftlig til DN fredag morgen.

Nylig avgått sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land.
Nylig avgått sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land.

Gjennom hele den siste ukes konflikt har Mathisen i stor grad bare gitt kommentarer til enkelte medier, og ikke stilt til intervjuer utover dette. 

 

LES OGSÅ fra tidligere i dag: 

 

«Samarbeidsrelasjoner og styringsprinsipper»

Konsernsjef Per Magne Tveiten har også vært tilbakeholden med kommentarer, og ikke villet gått inn i detaljer på hva konflikten egentlig handler om.

Overfor Medier24 fredag ettermiddag gjentar han det samme budskapet som kom i en pressemelding tidligere i dag, på spørsmål om hvorfor Mathisen ble sagt opp:

- Som jeg har sagt tidligere, har vi hatt utfordringer knyttet til samarbeidsrelasjoner og styringsprinsipper, sier Tveiten.

- Hva vil det si?

- Det er vanskelig å gå inn i detalj på dette, som handler om interne forhold.

- Men det jeg kan være tydelig på er at dette overhodet ikke handler om den redaksjonelle profilen til Vårt Land. Jeg opplever at Åshild i disse to årene har bidratt sterkt til en omstilling av mediehuset og vært en markant avisleder.

- Men det har blitt kjent de siste ukene at samarbeidet mellom Vårt Land og Mentor Medier ikke har vært det beste?

- Jeg har registrert den omtalen, men jeg ønsker ikke å ta den dialogen i media, sier Tveiten.

 

- Har pågått over tid

- Hvorfor hastet det slik at dere måtte gjennomføre oppsigelsen en dag?

- Vi har hatt prosesser som har gått over tid. Vi hadde organisasjonspsykologer inne i konsernet fra sommeren 2017, og den siste tiden har konsulenter fra AFF vært inne. Og på bakgrunn av de pågående prosessene så fant vi det riktig å ikke kunne utsette detteytterligere, sier Tveiten. 

- Saken har skapt stor offentlig oppmerksomhet, også blant eierne av Mentor Medier. En aksjonærgruppe har krevd ekstraordinær generalforsamling, som styret nå har innkalt til i april. Hadde dere travelt med å bli ferdig før denne generalforsamlingen?

- Denne beslutningen kom som følge av en intern prosess. Jeg forholder meg til styret i Mentor Medier, og jeg opplever at jeg har tillit fra styret. Jeg ser også fram til en ekstraordinær generalforsamling der jeg møter eierne og kan redegjøre for situasjonen, svarer konsernsjefen. 

Han sier videre:

- Vi gjør hva vi kan for å løse konflikter. Det er to år siden vi ansatte Åshild Mathisen, som har vært en modig og visjonær avisleder. Jeg må erkjenne at vi ikke klarte å løse dette på en annen måte enn at arbeidsforholdet ble avsluttet. 

- Du er tilbakeholden med konkrete begrunnelser for oppsigelsen. Mathisen selv sier også til DN at hun ikke forstår hvorfor dette skjer, og sier at hun «aldri har fått korrigerende signaler». Hva sier du til det - kjenner hun selv bakgrunnen for at hun ble sagt opp?

- Jeg ønsker ikke å kommentere de påstandene hun kommer med, svarer Tveiten.

 

Avviser påstandene om trakassering

De siste åtte dagene har mange spaltemeter blitt skrevet om Vårt Land-konflikten, især i Dagens Næringsliv og Medier24. DN meldte for en uke siden at Per Magne Tveiten i fjor høst fikk et varsel mot seg, med anklager om at han hadde trakassert Åshild Mathisen.

Om konsernsjefen er varsom med å si hva som ligger til grunn for oppsigelsen, gjentar han tydelig hva den ikke handler om:

- Jeg vil på det sterkeste avvise at det er en kobling mellom trakasseringsvarselet og det som nå skjer. Dette handler om samarbeidsrelasjoner og styringsprinsipper, sier Tveiten. 

- Så er jeg også glad for at styret har undersøkt grundig og konkludert med at det ikke har funnet sted noen kritikkverdige forhold av den arten som varselet handler om, fortsetter han. 

- Men det fester seg likefullt et inntrykk i offentligheten om at dette handler om trakasseringen, og at en ung kvinnelig leder som gjør store endringer blir kastet av «gubbeveldet». Er det et problem for Mentor Medier at det inntrykket får sette seg?

- Jeg har ikke noen kommentar til det utover at dette handler om samarbeid og styringsprinsipper. Hvis jeg begir meg mer inn på saken, så må jeg gå inn på interne forhold som jeg ikke ønsker å diskutere offentlig.

- Men dette har aldri handlet om en kjønnsdimensjon. Vi jobber aktivt for å rekruttere kvinnelige ledere i Mentor Medier og likestilling er viktig for meg. Jeg anser det som forretningskritisk å ha mangfold og likestilling i våre selskaper.

- Samtidig som du avviser disse sammenhengene, vil dere ikke opplyse offentligheten om hva dere mener faktisk har skjedd. Hadde det tjent din side av saken om dere var mer åpne?

- Vi er definitivt opptatt av hvordan dette blir oppfattet. Men jeg ønsker å være veldig tydelig på de sakene jeg kan si noe om. Og så er det også forhold som jeg opplever at det ikke er riktig å ta i media, sier Tveiten.

 

Powered by Labrador CMS