Medietilsynet: To av tre norske YouTube-stjerner merker videoer med reklame på en tilfredsstillende måte

– På kort tid har vi sett en betydelig forbedring, og det er både viktig og gledelig, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Publisert

Medietilsynet har ført tilsyn med influencerne som publiserer på Youtube og sett nærmere på merking av videoer med kommersielt innhold.

Der har de gjennomgått 22 populære YouTube-kanaler. Resultatet viser at hele 33 av 52 videoinnlegg som er kontrollert, er tydelig merket med «REKLAME» eller «ANNONSE», helt i tråd med kravene, skriver tilsynet i en pressemelding.

Det var i mai at Medietilsynet lanserte «veiledere» om kravene til merking av reklame i YouTube-kanaler.

I denne perioden har også tilsynet drevet utstrakt veiledningsarbeid, både direkte inn mot youtubere og overfor managementbyråene som de fleste store youtuberne i Norge er en del av, skriver de.

– Da vi i mars i år kartla merkingen hos noen av de samme youtuberne, hadde bare to av videoene god nok merking. Vi er derfor svært fornøyde med den endringen vi nå ser, skriver direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Hun tror forbedringen er et direkte resultat av det veiledningsarbeidet som har blitt gjort.

– Vi har hatt god dialog med youtuberne underveis, og opplever at de aller fleste nå tar forbudet mot skjult reklame på alvor, sier Velsand.

Tilsynet skriver at noen av influencerne kan ha over 100 000 seere på én video har dermed stor påvirkningskraft. Ofte er det snakk om svært lojale følgere og dermed er de mest populære youtuberne blitt ettertraktede markedsførere for annonsører som ønsker å nå målgrupper som de tradisjonelt har hatt problemer med å få tak i, skriver tilsynet.

– Vi ser at såkalt influencer-marketing vokser, og det har derfor vært en helt bevisst prioritering når Medietilsynet har satt store ressurser inn for å få på plass gode retningslinjer for merking. Seerne har krav på å få vite når de blir utsatt for kommersielle budskap, understreker Mari Velsand.

Kringkastingsloven, som også omfatter bildeprogrammer på YouTube-kanaler, har forbud mot alle former for skjult markedsføring.

Markedsføringsloven gjelder i andre sosiale medier som blogger, Instagram, Snapchat og Facebook. Markedsføringsloven blir forvaltet av Forbrukerombudet, som nylig gjennomførte en tilsynskontroll med disse mediene.

Mange influencere er aktive i flere kanaler og derfor har Medietilsynet og Forbrukerombudet samarbeidet om å jobbe fram enkle og lett forståelige veiledere som skal gjøre det entydig å merke innlegg med reklame i de ulike kanalene.

 – Hensikten er at publikum blir gjort oppmerksom på kommersielle koblinger, og dermed har forutsetninger for å kunne ha en mer årvåken og kritisk tilnærming til innholdet, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Powered by Labrador CMS