Illustrasjonsbilde papiraviser

Seks nye aviser får pressestøtte: 13 aviser får avslag

Bergensavisen får størst reduksjon, mens Klassekampen øker sin del av potten til 45 millioner kroner. 

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kom listen over hvilke aviser som får direkte pressestøtte i år. I alt får 162 aviser produksjonstilskudd i årets pott. 

Se hele listen nederst i saken. 

Av 16 nye publikasjoner som søkte om støtte, får seks aviser tilskudd. Det opplyser Medietilsynet. Alle disse er lokalaviser: Oppegård avis, Akersposten, Nordre Aker Budstikke, Grimstad Adresse-Tidende, Stjørdalsnytt og Frøya.

Produksjonstilskuddet er den største av de direkte mediestøtteordningene. Den likestiller papir- og nettaviser.

13 får avslag

Altinget, Watch Media, Kampanje, Motparten, Jessheimpuls og it-avisen får avslag fordi disse publikasjonene ikke oppfylte de formelle vilkårene i forskriften.

Hvaler budstikkes søknad ble avvist på grunn av manglende opplysninger.

iNyheter får avslag fordi Medietilsynet vurderer at avisen ikke oppfyller vilkårene i forskriften om å ha som hovedformål å drive journalistisk produksjon og formidling av nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt.

Medietilsynet har vurdert at Samtiden og psykologisk.no ikke oppfyller kravet om å ha et bredt innhold om politikk, økonomi eller samfunnsliv, og disse publikasjonene får derfor avslag på søknaden om støtte.

Møre-Nytt, Åndalsnes Avis og Vestlandsnytt får avslag fordi de hadde for høyt overskudd siste regnskapsår.

Altinget, Mortparten og Jessheimpuls har klaget på sine avslag.

Klassekampen øker

Klassekampen får mest i støtte i år. Avisen får også den største økningen, og får 45 millioner kroner, mot 40 millioner kroner i 2023. 

Økningen skyldes at taket for hvor mye en avis kan motta i støtte er prisjustert og økt til 45 millioner kroner. Dette skjer for å unngå en gradvis og utilsiktet reduksjon i støttetaket.

Bergensavisen får den største reduksjonen i tilskudd sammenlignet med fjoråret. Avisen får 27,4 millioner kroner i tilskudd i år, mot 29,2 millioner kroner i 2023. Bergensavisen får lavere tilskudd etter beregningsreglene i ny forskrift. 

2024 er det andre året av tre med en overgangsordning som skal lette overgangen til ny forskrift. Avisene får i denne perioden delvis beregnet tilskuddet etter ny og gammel forskrift, med en gradvis tilpasning til ny forskrift. 

For ordens skyld: Medier24 mottar 3,172,550 i støtte. Det er en nedgang på 2,3 prosent fra året før. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS