Vibeke Fürst Haugen
Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen på Hva nå, NRK-debatt på Litteraturhuset.

NRK med to brudd på oppdraget i fjor

NRK oppfylte i det store og hele allmennkringkastingsoppdraget i 2023, men klarte ikke krava om 25 prosent nynorsk og jevnlige program for unge på samisk. Det viser tilsynsrapporten fra Medietilsynet.

Publisert Sist oppdatert

NRK må oppfylle om lag 50 krav til programverksemda, og Medietilsynet vurderer kvart år korleis allmennkringkastaren leverer på oppdraget sitt. 

NRK må som allmennkringkaster oppfylle rundt 50 krav, og Medietilsynet vurderer hvordan de leverer. Nå er rapporten for 2023 klar. 

Blant annet skal NRK ha minst 25 prosent nynorsk på hver av de tre plattformene sine. I fjor igjen nådde de ikke målet på radio og nett, men bare på TV. 

NRK har aldri oppfylt nynorskkravet sitt, og fra 2019 til 2023 har de heller ikke nådd det på radio. 

 – NRK er en viktig språkbærer, og derfor har Medietilsynet gjentatte ganger løftet betydningen av at NRK styrker nynorskbruken i tilbudet sitt, seer direktør Mari Velsand. 

På nett har nynorskandelen økt de siste årene, og var i 2023 på 22,4 prosent. Det er nærmere målet en noen gang tidligere. 

For radio er ikke tallet like positivt, hvor de går tilbake til 22,7 prosent, ned fra 23,2 prosent. 

– Det er bra at NRK har økt bruken av nynorsk på nett. Men Medietilsynet mener utviklingen fremdeles går for sakte på radio, og vi vil derfor holde fram med å følge opp NRK på dette punktet, seier Velsand.

Fra 2023 har NRK også fått styrket språkoppdraget sitt med egne krav om innhold på tegnespråk og nasjonale minoritetsspråk, i tilegg til innhold på norsk og saming. 

NRK har en lang praksis for tilbud på kvensk, og jobber også med å tilby innhold på romanes og romani. 

Alle disse kravene er innfridd, i tillegg til kravet om norsk musikk. 

Der NRK får brudd, er på kravet om program for unge på samisk. I 2024 hadde NRK lagt om deler av tilbudet på samisk, blant annet for å styrke tilbudet på sør- og lulesaminsk. 
Medietilsynet påpeker i sin rapport at selv om NRK lanserte podkast for de eldste tenåringene og unge voksne, blir ikke tilbudet til unge i tenårene lengre sent. 

– Medietilsynet meiner at fraværet av program for yngre ungdommer i 2023 gjør at kravet til jevnlige program for unge på de samiske språkene ikke er oppfylt, seier Velsand.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS