Aftenposten-sjef Espen Egil Hansen, VG Helg-redaktør Jane Throndsen og konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted.

Når blir det flere kvinner i konsernledelsen? Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal ble utfordret knallhardt av sine egne

Rolv Erik Ryssdal varslet «en handlingsplan» til neste styremøte, men lovte også målbare ambisjoner for bedring i løpet av neste år.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Jeg kan forsikre dere om at det pågår en masse arbeid, vi jobber for fullt med dette. Det tar litt tid, og vi må gjøre flere strukturelle tiltak. Så her kommer det til å skje masse, og vi skal legge fram en handlingsplan på neste styremøte. 

Slik svarte konsernsjef Rolv Erik Ryssdal på et av flere spørsmål under torsdagens debatt på Medienettverkets høstkonferanse, på Stratos i Oslo.

Og spørsmålet var, som flere ganger de siste ukene: Når blir det en bedring av kjønnsbalansen i Schibsteds konsernledelse? 

Særlig i mediedivisjonen står det dårlig til, med 11 menn og 2 kvinner. Den ble til alt overmål etablert så sent som i oktober. 

  • Se hele debatten:

«Var det ikke så viktig?»

Medienettverket er et «forum for kvinner i ledelse», og de rundt 100 kvinnene i salen var åpenbart ikke fornøyd med svarene Ryssdal ga i debatten.

NRK-profil Lilla Sølhusvik sa det slik da mikrofonen gikk runden på tampen av debatten: 

Lilla Sølhusvik, NRK.

- Dere har jo nettopp gjort om på ledergruppene, og så blir dere så flaue etterpå? Kan du ikke bare si at målet om kjønnsbalanse ikke var så viktig? Det hadde vært et ærligere svar enn at det skal komme en ny handlingsplan. 

Konsernsjefen, som tidligere i debatten erkjente at han hadde forventet mer kritikk allerede i oktober, svarte slik: 

- Ja, den ledergruppa har for dårlig balanse. Det må vi rette opp. 

- Men det kunne dere jo ha gjort for noen måneder siden?, spurte Sølhusvik. 

- Det har vært en del berettiget kritikk. Der må vi ta selvkritikk, og bli bedre, svarte Ryssdal. 

Lovte «målbare ambisjoner»

Neste kvinne ut fra salen var en av flere Schibsted-ansatte som brukte anledningen til å kritisere sin egen konsernsjef: VGTVs redaktør og direktør Helje Solberg. Hun var enda mer konkret. 

- Hva er ambisjonene dine? Hva bør være miksen innen utgangen av 2018?

- Mediehusene våre har 50/50, og jeg tror nok det tar litt tid før konsernledelsen kommer dit, svarte Ryssdal. 

- Men vil du sette målbare ambisjoner?, spurte Solberg

- Det skal vi sette. Hva som kommer i 2018 kan jeg ikke si ennå, men vi kommer til å sette oss noen skarpere KPI-er når det kommer til kjønnsbalanse. 

- Og vil de være kjent i hele organisasjonen?

- En del av dem kommer sikkert til å bli kjent, svarte konsernsjefen.

Fikk VG-plan i gave fra Throndsen

Før den tid hadde medielederne i panelet diskutert både #MeToo, seksuelle overgrep og kvinnelige ledere. Også i panelet fikk Schibsted-sjef Ryssdal skarp kritikk fra sine egne. 

- I veldig mange deler av Schibsted er det god balanse. Vi må bruke de anledningene vi får når vi omorganiserer. Men på konsernledelsen har vi misset, sa Aftenposten-sjef Espen Egil Hansen krystallklart. 

Jane Throndsen overrakte VGs rekrutteringspolicy til sin egen konsernsjef.

VG Helg-redaktør Jane Throndsen beskrev hvordan nettopp VG har jobbet med flere kvinnelige mellomledere, og fulgte opp med å overrekke konsernsjefen mediehusets interne rekrutteringspolicy.

Hun ga også rene ord for penga: 

- Nå kommer Rolv Erik til å gjøre noe i morra. Vi må slutte å jabbe, vi må begynne å handle!

Ryssdal fikk heller ikke så mye trøst hos konsernsjefkollega Dag Sørsdahl fra Aller Media. Her er det god kjønnsbalanse i toppledelsen, og mange kvinnelige ledere ellers i konsernet. Sørsdahl sa det slik: 

- Jeg skjønner ikke at vi må ha en masse tiltak for å få dette til. Min påstand er at hvis du vil, så fins de kvinnene der. Det er ikke vanskeligere enn det. 

 

- Har vært rasende

Utgangspunktet for debatten var ikke bare kvinnelige ledere, men et tema som ifølge panelet også henger sammen med kjønnsbalanse: #MeToo-kampanjen og stadig flere saker og historier om seksuell trakassering i mediebransjen. 

Her var det ikke så mye uenighet, men mer enn solid erkjennelse av at det har vært et problem. Og at man må håndtere disse sakene bedre.

Flere ga også uttrykk for både skuffelse og sinne overfor hvor stort problemet har vist seg å være. Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø Norsk Redaktørforening sa det slik:  

- Jeg må være ærlig - jeg trodde problemet i større grad hørte fortida til. De siste ukene har jeg vært sint, jeg har vært rasende. For at det fortsatt skjer - og fordi det fins ledere som ikke tar tak i dette. 

Powered by Labrador CMS