Slik håndterte NRKs regiondirektør Tone Kunst å miste Morten Ruud i gyrokopterstyrt
– Vi levde i håpet om at det ikke var Morten. Ved nesten en glipp fikk jeg ut av han som hadde saken at det var Morten, sa regiondirektør Tone Kunst under Medienettverkets høstkonferanse.
Tone Kunst, regiondirektør for NRK Nord-Norge, var på ferie i Lofoten da beskjeden om at Morten Ruud, regionredaktør i NRK Finnmark styrtet i gyrokopter den 21. juli i år. Han døde som følge av styrten.
Under høstkonferansen til Medienettverket, Forum for kvinner i ledelse, fortalte hun historien i en paneldebatt om å lede gjennom krise og konflikt, ledet av Lilla Sølhusvik.
I panelet satt også Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet og Guri Størvold, rådgiver i Zynk.
– Jeg satt i hageselskap da jeg fikk telefon fra distriktsredaktøren i Troms. De hadde fått melding om at det hadde styrta et gyrokopter. Jeg fikk spørsmål om jeg kunne ringe Hovedredningssentralen, for de visste at Morten skulle ut med gyrokopter den dagen, sa Kunst.
Hovedredningssentralen (HRS) henviste videre til Finnmark politidistrikt i Sør-Varanger. De ville imidlertid ikke si noen ting.
– Vi levde i håpet om at det ikke var Morten. Ved nesten en glipp fikk jeg ut av han som hadde saken at det var Morten. Jeg måtte love å ikke gå ut med det. De hadde ikke varsla familien ennå, så jeg holdt maska så lenge jeg måtte, sa Kunst.
Kunst informerte imidlertid sin sjef – distriktsdirektør Grete Gynnild Johnsen- og de diskuterte hvordan de skulle håndtere dette.
I åttetida meldte politiet at en var omkommet i ulykken.
I mellomtida hadde imidlertid redaksjonen i Finnmark fått informasjon fra andre kanaler om at det dreide seg om Morten Ruud.
– Vi gjorde oss klare til å gå ut med informasjon. I titida kom nyheten om at det var Morten, og da måtte vi trykke på knappen og få det ut til alle de ansatte, sa Kunst.
– Vi fordelte oppgavene mellom de tre sjefene. Vi hadde en hel redaksjon i sjokk. De møttes på kvelden i Alta, med fungerende distriktsredaktør Mortensen. Og så dagen etterpå, sa hun.
På søndagen satte både Kunst og Gynnild seg på flyet til Alta for å være sammen med redaksjonen.
– Det er naturlig at en i en slik situasjon, som sjef, setter sin egen sorg til side. Det heftigste av alt var å komme inn i redaksjonen i Alta, hvor jeg jevnlig er, for å se alle de alvorlige ansiktene. Det var forferdelig.
På spørsmål fra moderator Sølhusvik om hvordan det var å sette all sorg til side etter å ha jobbet med Morten Ruud i 30 år, svarte Kunst:
– Man må vise følelsene sine, men ikke bryte sammen. Jeg har vært i vanskelige situasjoner før. Når det kommer enda tettere på og er enda verre, trenger man litt ballast for å stå i det.
På spørsmål om det viktigste hun lærte av situasjonen svarte Kunst:
– Det viktigste var å ta vare på folkene. Å snakke med dem, og hjelpe dem gjennom situasjonen. Og å ta vare på familien, som deltok på minnestunden. Det hjalp oss veldig å beholde kontakt med dem.