Illustrasjon, mobil, nettsteder, redaksjonelle medier, apper, mobiltelefon.
Illustrasjonsbilde for norske medier.

Ny rapport om medievaner i flerkulturelle miljøer: – Funnene ligner på utfordringene vi ser i Sveriges sårbare områder

En fersk undersøkelse viser at tilliten til nyhetene fra NRK, Aftenposten og TV 2 er høy blant nordmenn med flerkulturell bakgrunn.

Publisert Sist oppdatert

Under Arendalsuka i dag lanseres en rapport fra IN/LAB (Schibsted/Tiniusstiftelsen) og Järvaveckan Research om medievaner blant nordmenn med flerkulturell bakgrunn.

– Et sterkt demokrati krever at uavhengige medier når bredt ut i samfunnet. Denne rapporten skal bidra til å sikre dette i fremtiden, sier Agnes Stenbom, gründer i Schibsteds inkluderingslab IN/LAB. 

Undersøkelsen viser at bevisstheten rundt ulike nyhetskilder og tilliten til nyhetene fra for eksempel NRK, Aftenposten og TV 2 er høy. 

Lavest tillit har nyheter fra TikTok, Whatsapp og Snapchat.

Undersøkelsen:

Den ferske undersøkelsen består av 1 004 telefon- og nettintervjuer gjennomført mellom mars og mai 2023 blant innbyggere i Oslos mest innvandrertette områder (Stovner, Grorud, Alna, Grunerløkka, Bjerke og Søndre Nordstrand).

Nesten fire av ti i målgruppen abonnerer på noen redaktørstyrte nyhetskilder i dag. Studien viser imidlertid at nær halvparten (46 prosent) av målgruppen aktivt unngår nyhetene. 

Til sammenligning viser undersøkelsen at 45 prosent av allmennheten som helhet aktivt unngår nyheter.

I de innvandrertette bydelene svarer ni prosent at de ofte unngår nyheter, mot seks prosent i den generelle befolkningen. 

– Disse funnene ligner på utfordringene vi ser i Sveriges sårbare områder, hvor det er utbredt skepsis til medias evne til å skildre opplevelser og hendelser i områdene på en balansert måte, sier Ahmed Abdirahman, administrerende direktør og gründer av Järvaveckan.

Beboere i de flerkulturelle områdene indikerer i høyere grad enn allmennheten at de ofte unngår nyhetene, og de vanligste begrunnelsene er at nyhetene oppleves som tragiske eller kjedelige – eller at man ønsker å unngå en plagsom pågående nyhetshendelse.

Ifølge undersøkelsen er hovedårsakene til at man ikke ønsker å svare på spørsmål fra journalister siden man ikke ønsker å bli sett i media og at man ikke stoler på at stemmen deres blir forstått av journalisten.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS