Podkast:

MediaPuls 211: Disney kjøper Fox - hva betyr det for Netflix, HBO, Amazon, Google, Facebook og Apple?

Kinesiske Vivi må få på seg mer klær. Russiske Alice kaller en spade for en spade. Svart november for TV-reklame, Disney kjøper Fox og DABifiseringen er komplett.

Publisert

 

Vivi og Alica

«Alle» lager digitale assistenter om dagen. Og alle lager sine kvinnelige utgaver. Google har sin Personal Assistant, uten et navn forøvrig. Apple har Siri, Amazon har Alexa og Microsoft har sin Cortana. Kinesiske iQiyi har utviklet Vivi, men ikke bare som en digital assistent. Vivi skal være en virtuell kjæreste. En lettkledd som sådan. Det ble for mye og nå er Vivi trukket tilbake. I Russland ble «ærlige» Alice lansert tidligere i år, og hun oppfordret blant annet til vold, sympatiserte med Stalin og var ganske drøy i sin tilnærming til politisk korrekthet. Hun sier det som det er, og det har falt i god jord hos russerne.

TV-reklamen møter veggen

Svart november for TV-reklame, til tross for farsdag, Singles Day, Black Friday, Black Week, Cyber Monday og ikke minst hele inngangen til julehandelen. I november kjøpte byråene TV-reklame for «bare» 275 millioner kroner – ned 16,6 prosent fra samme måned i fjor. Etter å ha møtt fallende seertall med høyere priser, tyder mye på at smellen nå kommer. Og som ikke det var nok ble internett større som reklamekanal enn TV.

Disney kjøper Fox

Oppkjøpet må først godkjennes av det amerikanske konkurransetilsynet, men ifølge flere amerikanske medier bør det ikke by på store problemer. Dette oppkjøpet er interessant for oss i Norge ettersom Disney nå er det første “tradisjonelle” medieselskapet som virkelig gir en kamp til Netflix, HBO, Amazon, Google og Facebook – og helt sikkert også Apple.

«La oss dabbe sammen»

Samlingen av Norge over DAB startet med Nordland 11. januar, og DABifiseringen var endelig 13. desember. 

“Merk dere denne dagen” skriver Egon Holstad i iTromsø. “Det er i dag 125 år siden de første elektriske lysene ble tent i Kristiania, 100 år siden motstandsmannen Jan Baalsrud ble født og det er dagen da FM-nettet døde i Troms og Finnmark og Norge ble ett folk. Alt på selveste Lucia-dagen”. 

Norge er nå det første og eneste land i verden som har skrudd av de riksdekkende FM-nettene til fordel for DAB+. 

Sosiale medier siden sist: 

  • Taylor Switft lanserer sitt eget sosiale nettverk
  • Facebook innrømmer at de er skadelig
  • Facebook lanserer eget musikkbibliotek til videoer
  • Snapchat og Facebook åpner for at alle skal kunne lage AR-objekter
  • Facebook vil gi videoer større spredning

Abonner og hør på MediaPuls via SoundCloudAcastTuneIn RadioStitcher RadioGoogle Play Music eller Apple Podkaster. Eventuelt via RSS-feed!

Nyttige lenker:

Takk for at du lytter til MediaPuls

Har du forslag til temaer og saker vi bør ta opp i MediaPuls, så kan du komme med de via vår åpne sendedisposisjon på bit.ly/MediaInnspill.

Du finner Hans-Petter og Marius på HansPetter.info og Helt.Digital. Vi hadde satt veldig stor pris på om du vil abonnere og rate oss på iTunes. Alle episoder legges ut fortløpende med lenker til alt vi har snakket om på Mediapuls.no.

Powered by Labrador CMS