I desember lanserte Matkanalen HD seg selv som en ny TV-kanal for et matinteressert publikum. Kanalen er nå på plass hos de fleste store distributører, og når RiksTV også snart er på plass, passerer kanalen 85 prosent dekningsgrad.
Med både norske og internasjonale matprogrammer nesten døgnet rundt.
Og seertallene stiger for hver uke, opplyser kanalsjef og daglig leder Øivind Lindøe til Medier24:
- Vi har en foreløpig bestenotering med 56.000 seere innom per døgn gjennom en uke, i snitt, sier han.
- Den beste uka hadde vi 245.000 seere innom i mer enn ett minutt, og snitt seertid på 20,5 minutter, legger han til.
Selger for VGTV lineært
Dermed når kanalen stadig flere tusen seere, og nærmer seg en dekning som gjør kanalen relevant som kanal for et kjøpesterkt nisjepublikum, mener TV-gründeren.
Og nå allierer Lindøe & co seg med en annen aktør - som er for liten å regne i det lineære TV-markedet:
Matkanalen har inngått avtale om å selge VGs reklameplass på lineært TV.
- Dette gjør at vi sammen raskere kan få en kritisk masse. Vi utfyller hverandres seerprofiler, og selv om vi er små, tror vi at vi kan bli en aktør det blir vanskelig å overse fremover, sier Lindøe.
- Hva vil samarbeidet bety i praksis?
- Det vil si at vi bundler tilbud i en del tilfeller, overfor mediebyråer og kunder. Vi skal gjøre hovedjobben med å fylle deres og vår reklameplass.
Lindøe mener et realistisk mål er at begge kanalene hver for seg kan komme opp på en posisjon som tilsvarer 0,4 prosent av markedet. - Da har vi 0,8 prosent til sammen, og blir en spiller som kan være verdt å regne med for noen annonsører, mener han.
En rekke sentrale merkevarer har allerede vært med på kampanjer hos Matkanalen, ifølge Lindøe - som nevner aktører som Bama, Godtlevert, Norsk Sjømatråd, Schmidt Kjøkken, Fjordland og Tine.
Og annonsørene er med - til tross for at seertallene er på topp ennå.
- Annonsørene får god respons for en ganske liten pott. Samtidig har vi annonsører som ikke har sett på excel-arkene, men som ønsker å bidra til at vi får en matkanal. Fordi de tjener på det, på sikt. Så har vi selvsagt et mål om å levere enda bedre «R.O.I.» på sikt, sier TV-sjefen.
Men litt tid har han på seg. Det samme har eierne, som blant annet er rederieieren Caiano Gruppen. I år går Matkanalen ut med en ny emisjon mot flere investorer, for å styrke kapitalen.
- Det betyr at vi har utholdenhet, og tid til å vokse, sier Lindøe.
Og siviløkonomen Lindøe, med bakgrunn fra reklamebransjen, har tro på kanalen han har vært med på å etablere:
- Vi har blant annet sammenlignet Norge med Sverige, som har langt flere matkanaler og matprogrammer på TV enn vi har. Derfor tror vi det er betydelig marked for denne typen innhold, sier han.
Kjører lineært - samarbeider på nett
Men for å se Matkanalen, må du finne den fram på TV-en, eller gjennom TV-distributørenes mange forskjellige «apper» for å se TV på iPad.
Ren web-TV i egen regi har Matkanalen ikke satset på. Dels fordi man samarbeider litt med nettaviser, og dels fordi formatet er lengre.
- Vi har valgt å ikke være på nett selv, for å kunne samarbeide og være synlig andre steder på nett. Det blir litt enklere når vi selv ikke er der, mener Lindøe.
- Og så har vi et format som passer bedre på lineært TV, med programmer som varer både en halvtime og én time, legger han til.
Thalberg i GroupM: - Et spennende tilvekst i markedet
Som nevnt har Matkanalen allerede fått flere store matmerkevarer som har prøvd kanalen. Noen av dem gjennom byrågruppen GroupM, og mediedirektør Jarle Thalberg ønsker kanalen velkomen:
- Vi synes Matkanalen er en spennende tilvekst i TV-markedet, som virker å kunne ha forutsetninger for å treffe publikum med sitt programtilbud og tydelige segmentering. Her vil annonsører kunne treffe en klar og definert målgruppe på TV, sier Thalberg.