Martin Gundersen, journalist hos NRK Beta var med i prosjektet fra starten. Trude Furuly, journalist hos NRK Nyheter skrev manuset til sakene.

NRK kjøpte personverndata for 30 000 kroner: – Opplevdes som utrolig inngripende

NRK kartla bevegelsene til tusenvis av nordmenn. – Man sitter på manges hemmeligheter, forteller NRK Beta-journalist Martin Gundersen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Under forrige ukes Data-SKUP viste NRK Beta-journalistene Trude Furuly og Martin Gundersen hvordan mediehuset kunne kartlegge mobilbevegelsene til titusenvis av nordmenn tidligere i år.

Dette kunne de gjøre fordi NRK hadde kjøpt data for 30 000 kroner. 

Det resulterte i mange saker på NRK.no. Blant annet «Avslørt av mobilen» og «Når mobilen blir fienden», som avslørte hvordan bevegelsene til ansatte i Forsvaret kan kartlegges.

Utgangspunktet for å skaffe seg disse dataene var fordi få bryr seg om problematikken rundt personvernsopplysninger som blir solgt, forteller Gundersen.

– Folk bryr seg ikke om saker om personvern hvis du ikke kommer med konkrete eksempler.  Når det blir presentert på et overordnet nivå, så blir det fort kjedelig og vanskelig å forstå for lesere. Det er gjerne forbeholdt et lite nisjepublikum, sier Gundersen, til Medier24.

– Mest skummelt

For å få med seg leserne i sakene, trengte NRK å finne konkrete eksempler.

NRK Beta bestemte seg for å høre med selskaper om det var mulig å kjøpe personverndata. 

– Jeg trodde ikke det ville være mulig å kjøpe data om personvernet til norske innbyggere. Det er ganske strenge regler i Europa, og jeg føler selskapene bryr seg mer da de frykter bøter. Så for meg var det en stor overraskelse, sier Gundersen.

For gjennom kontakt på e-post fikk de kjøpt personverndata, og oppga som begrunnelse at de skulle gjøre journalistikk på byplanlegging.

Det synes selskapet var greit og stilte ikke noen videre spørsmål.

– Var det spennende å sitte på all den informasjonen?

– Jeg synes det var mest skummelt. Som journalist er man ofte på utsiden og ser hvor farlig data kan være. Plutselig sitter man på dataen selv og tegner et digitalt gjerde rundt Stortinget, eller finner ansatte i cyberforsvaret, svarer Gundersen og fortsetter:

– Det var veldig uvirkelig å kunne følge andres liv i detalj. Det opplevdes som utrolig inngripende å kunne gjøre det med folk.

– Sitter på mange hemmeligheter

For NRK-journalistene var det viktig å vise at sensitive data om oss samles inn uten at de fleste av oss er klar over det.

– Hvilke presseetiske vurderinger gjorde dere?

– Vi fulgte ikke folk vi fant gjennom psykiatriske- og sykehus-institusjoner. Det var så inngripende i seg selv. Der går grensen. I sakene relatert til Forsvaret har vi i veldig liten grad delt informasjon om enkeltmenneskene, og heller illustrert at man kunne kartlegge Forsvaret, svarer Gundersen og legger til:

– Man sitter på mange menneskers hemmeligheter. Vi måtte ta det på alvor, og det føler jeg vi gjorde.

Prosjektet var et resultat av samarbeid mellom NRK Beta, NRK Nyheter og NRK visuelle historier.

Gundersen forteller at saken krevde mye spesialkompetanse, og vil berømme samtlige som var med å lage saken.

– Dette ville ikke vært mulig uten å ha inn flere typer spisskompetanse på IT, kart, presentasjon, og graving i åpne kilder. Harald K. Jansson er virkelig en kartmester og Mari ga innholdet et unikt visuelt uttrykk, sier Gundersen og legger til:

Disse var med i prosjektet:

NRKbeta:
Henrik Lied
Martin Gundersen
Marius Arnesen
Ståle Grut 

NRK Nyheter:
Trude Furuly
Øyvind Bye Skille (nå i Faktisk)
Arve Bartnes (leder gravegruppen NRK Nyheter) 

Visuelle historier:
Mari Grafsrønningen
Harald K. Jansson (kart)

– Prosjektet kunne heller ikke blitt til uten Henrik Lieds arbeid med å sikre dataene, få dem inn i systemet vårt, og å lage systemet som gjorde det mulig å finne folk.

Powered by Labrador CMS