Det pågår et internt arbeid i NRK for å forberede organisasjonen på konsekvensene av regionreformen:
Troms og Finnmark skal slås sammen, Sogn og Fjordane og Hordaland skal bli Vestland og Østfold, Akershus og Buskerud blir til Viken.
NRK har nå sendt forslag til fire prinsipper for organiseringen av NRK etter kommune- og regionreformen ut på høring i organisasjonen.
Disse fire er:
NRK endrer distriktskontorstrukturen i lys av regionreformen og andresamfunnsendringer.
NRK skal ha inntil én organisatorisk enhet per fylke, ledet av en distriktsredaktør.
Det skal være lokal redaksjonell ledelse tilpasset regionens behov og oppdrag.
Organiseringen skal gjøre oss mer fleksible, innovative og kompetente.
– Vagt
Medier24 har snakket med en rekke lokale tillitsvalgte i Norsk Journalistlag (NJ), som forteller at de foreløpig mener det er krevende å ta stilling til prinsippene, ettersom de fortsatt er vage – men at det er ulike aspekter ved reformen man frykter rundt omkring i distrikts-NRK.
Klubbleder for NRK-journalistene i Telemark, Even Skårberg Aarnes, sier til Medier24 at de mener det er krevende å gi tilbakemeldinger på så løsrevne prinsipper.
– Det er mange spørsmål og ikke så mange svar. Det er helt umulig å forstå hva dette faktisk betyr, uten at vi får innsyn i planen for hele divisjonen. Nå har de tatt ut en puslespillbit som de har bedt oss om å gi tilbakemelding på og det er umulig å gi en god tilbakemelding når man ikke vet hvordan hele bildet ser ut, sier han til Medier24.
Telemark fylke skal slås sammen med Vestfold fylke. Skårberg Aarnes peker på at han savner et helhetlig bilde av hva som ledelsens plan for distriktsdivisjonen.
– For oss virker det som at dette er et ledd i en større omorganisering av hele divisjonen, og det er vanskelig å mene noe om disse prinsippene på nåværende tidspunkt, uten å vite hva som er tankene om hele divisjonen.
– Glade for muligheten
Klubbleder i NRKJ Buskerud, Benedikte Fjelly, forteller til Medier24 at de i Buskerud er mest opptatt av at man klarer å beholde nærheten til ledelsen.
– Vi har tidligere vært en del av en større region. Da mistet vi vår lokale redaktør, og merket fort at ledelsen ble litt fjerne fra vår produksjon, sier hun.
For noen år siden ble NRK Buskerud igjen eget distriktskontor, og fikk egen lokal ledelse. Det mener klubblederen at har vært svært positivt.
– Vi ble veldig fornøyde da vi igjen ble eget distriktskontor for noen år siden, med egen redaktør. Vi hadde savnet en tydeligere ledelse, og en mer tilstedeværende ledelse. Etter at vi fikk egen redaktør har vi merket stor endring. Det er lettere å satse på de riktige ringene og vi ansatte blir sett på en annen måte, sier hun og fortsetter:
– Derfor er det hovedbudskapet vårt: Det viktig å beholde den lokale ledelsen, spesielt i Viken, som er en så stor region.
– Det verste som kan skje er et Viken-kontor
Klubbleder for NJ-klubben i NRK Østfold, Odd Skjerdal, understreker også at det er tidlig i prosessen, men sier det de ansatte hos dem frykter aller mest er et felles Viken-kontor.
– Det verste som kan skje er at vi blir ett kontor i hele Viken, med en felles ledelse for Viken og Oslo. Det vil si at ca. 1,8 millioner innbyggere skal dekkes av ett kontor. Da kommer vi til å slite med å kunne levere god journalistikk til innbyggerne i storfylket, sier han.
Videre peker han på at hovedutfordringen deres i tiden framover blir å løse utfordringen med lokale nyheter.
– Vi må stille oss spørsmålet: Hvordan skal vi kunne utføre vårt samfunnsoppdrag for de menneskene som vil ha de lokale nyhetene, også i Viken? Det tar tre timer å kjøre fra Halden til Hemsedal.
– Ikke mot
Norsk Journalistlag i NRK Finnmark og NTL i NRK Finnmark har gått sammen for å skrive innspill til den nye strukturen.
«Vi mener bestemt at NRK må unngå en omorganisering bare for å følge en ny fylkesstruktur. En ny organisering kan være løsningen hvis vi skal slå sammen sendeflater eller nettsider, men har ingen hensikt hvis vi uansett mener det nyefylket er for stort til at det er hensiktsmessig å ha felles radiosendinger. Vi mener krav til leveranser må komme først, deretter en eventuell omorganiseringen i lys av dette», skriver de.
Medier24 har vært i kontakt med tillitsvalgte i NRK Troms og NRK Sogn og Fjordane, som ikke ønsker å si noe på dette tidspunktet i prosessen.
– Ingen nedleggelser
Distriktsdirektør i NRK, Marius Lillelien, sier til Medier24 at dette er en prosess, som skal gjøre NRK klare til å levere god journalistikk til hele landet – etter at norgeskartet har blitt tegnet på nytt, etter kommune- og regionreformen.
Lillelien peker på at NRKs lokale samfunnsoppdrag er tredelt:
Gi et godt lokalt tilbud
Gi et godt regionalt tilbud
Produsere nasjonalt innhold med utgangspunkt i distriktene
– Dette utkastet til prinsipper handler om hvordan vi kan løse det lokale samfunnsoppdraget vårt på en best mulig måte – når norgeskartet ser helt annerledes ut fra januar neste år. Vi ønsker å få en god prosess og tilbakemeldinger på det – både fra de regionale ledergruppene og fra de ansattes foreninger, før vi tar dette til behandling hos NRK-ledelsen, sier Lillelien til Medier24.
På spørsmål om formuleringen «inntil én organisatorisk enhet per fylke, ledet av en distriktsredaktør», legger opp til et felles Viken-kontor og lengre avstand til den lokale ledelsen, er Lillelien klar.
Lover lokal redaksjonell ledelse
– Det skal være lokal redaksjonell ledelse, tilpasset regionens behov og oppdrag. Grunnen til at dét er forslaget er at det er ganske store forskjeller på en del av de nye fylkene. Du har for eksempel Møre og Romsdal – som blir som det er i dag – og så har du Viken, som er tre fylker som er slått sammen, sier han.
– Vi kommer både til å ha en tydelig lokal redaksjonell ledelse på kontorene – og så må vi klare å finne den riktige avveiningen mellom tydelig lokal ledelse og ledelse som kan ha blikk for hele fylket og regionen, sier han og fortsetter:
– I mange deler av landet er det slik at vi er det eneste mediehuset som har hele fylket som nedslagsfelt. Vi trenger å ha en distriktsredaktør som har blikket på hele fylket, så trenger vi å ha en sterk ledelse, som kan se hele kontoret, sier Lillelien.
– Finnes det noen plan om å legge ned distriktskontorer i denne prosessen?
– Nei. Vi har ikke noen planer om det. I denne organiseringen handler det ikke om å legge ned kontorer, kutte eller en storstilt sentralisering. Omstilling kan det selvsagt bli, sånn er det for alle mediehus, men dette handler om at vi må finne den beste måten å tilpasse oss på, når norgeskartet endrer seg, sier han.