Torstein Bøe, videojournalist i VG, er for tredje gang på plass i Rauma i Romsdal i Møre og Romsdal.
Når NVE melder farenivå rødt på fjellet Mannen i kommunen, rykker riksmedia inn. Dette er sjuende gangen siden 2014 at det lyser rødt.
– Det er jo det samme gamle denne gangen også. Nå er det faktisk fint vær da, noe som er deilig mens man står og jobber, sier Bøe.
VG har et fastmontert kamera som sender bilder av Mannen hele året. Det var nede da farenivået ble satt opp onsdag kveld. Torsdag er kameraet i orden igjen.
Torsdag er Bøe og journalist Andrea Rognstrand på plass for å dekke dramaet minutt for minutt for avisa.
– Nå har vi satt opp et til kamera, 6-700 meter nærmere Åndalsnes for å få to vinkler. Grunnen til at vi gjør dette, er for å få bildene av at det raser. Det vil vi fange på film, sier Bøe.
VGs nyhetsredaktør, Tora Bakke Håndlykken, forteller at de reiser til Romsdal med vissheten om at det ikke er sikkert at noe skjer.
Hun forteller at de har et ansvar for å være til stede og ha en god dekning dersom Mannen skulle falle.
– Samtidig veit vi at det ikke er sikkert at det skjer noe i vår levetid, sier hun.
Leserne er fortsatt interessert i følge dramaet på fjellet, forteller nyhetsredaktøren. Men interessenivået er ikke like høyt som det var i de første rundene.
– Vi reiser ikke først og fremst for at den løpende dekninga gir voldsomme hopp i lesertall, men for å være tilstede hvis det skjer noe, sier Håndlykken.
– Ville det vært krise om Mannen falt uten at VG var tilstede?
– Hehe, vi vil ikke sette oss i den situasjonen, sier hun.
Dermed blir VG værende i Romsdal så lenge farenivået er rødt.
Skjerpa lokalavisredaksjon
Ansvarlig redaktør i Åndalsnes Avis, Per-Kristian Bratteng, forteller at lokalavisa med 4,5 årsverk skjerper seg litt når riksmedia rykker inn i bygda.
– Det gjør noe med måten vi skal formidle saken på, sier han.
I fjor tok redaksjonen i bruk Facebook for å sende direkte fra pressekonferansene, for å vise leserne at de også er tilstede.
– Det kan gå for lang tid å vente helt til videoene er ferdig redigert, i forhold til konkurrentene våre som sender direkte, sier han.
Ettersom redaksjonen er liten, med få årsverk, preger naturlig nok Mannen mye av spaltene i avisa.
– Men i tillegg er det mange andre spennende saker som vi skulle viet mer oppmerksomhet. Mannen stjeler ressurser fra redaksjonen, sier han.
Lokalavisa er nærmeste nabo til kulturhuset i Åndalsnes, hvor myndighetene holder sin pressekonferanse i forbindelse med evakueringen av Mannen. Torsdag har han observert VG, NTB, NRK og TV2 på stedet.
– Mens de kanskje er mer av det store bildet, så konsentrere vi oss mer om de som er ramma i større grad. Folk og dyr. Men jeg syns de mediene som er er her, dekker saken veldig godt. Det er gode konkurrenter for oss å ha.
Christina Dorthellinger Nygaard, redaktør og leder for visuell kommunikasjon i NTB, forteller at de sendte ut fotograf Terje Bendiksby i bil natt til torsdag, etter at NVE satte opp farenivået.
– Vi har et nasjonalt ansvar for å levere til alle våre kunder som ikke har anledning til å være tilstede selv, sier hun.
Dorthellinger Nygaard forteller at det imidlertid er grenser for mange ganger de kan rykke ut til Mannen, men at de stoler på myndighetene når de sier at det er farenivåer rødt.
– Om fareiniåvet forblir rødt, blir vi værende der.Hvis det går ned og det ikke skjer noe, må vi vurdere hvor lenge vi blir. Vi lytter til kundene våre og myndighetene, sier hun.
Har et beredskapsansvar
NRK Møre og Romsdal har ansvaret for NRKs dekning av Mannen. Distriktsredaktør Hallstein Vemøy forteller at dekningen av fjellet har vært en læringsprosess for dem.
– Oppmerksomheten var jo stor den første gangen. Det er den fortsatt, men ikke på samme måten som den gangen, sier han.
NRK har et kamera som streamer fra fjellet 24 timer i døgnet. Når det står på som verst, har de også en tekniker på plass for å ta seg av kameraet.
– Det er litt komplisert i dalen på grunn av dårlig mobildekning.
Nå som nivået er rødt har de, i tillegg til tekniker, et liveteam på to personer og en ekstra fotograf.
– Det ville vært krise om vi ikke var tilstede. Vi har jo også et ansvar som andre mediehus ikke har. På P1 har vi et beredskapsansvar, som gjør at vi er nødt til komme med etterettlig informasjon. Vi må være i stand til å rapportere og gi de siste oppdateringene, sier han.