SKUP-konferansen er i gang i Tønsberg, og blant kurs og foredrag, er det også mange populære «Slik gjorde vi det»-foredrag.
Da Kadafi Zaman og Ola Haram fra TV2 skulle holde presentasjonen med foredraget «De ekstreme islamistene», var det helt fullt i det alt for lille møterommet.
De to journalistene fortalte om det som er blitt en rekke saker om det norske ekstreme islamistmiljøet, som begynte med en demonstrasjon i 2012:
- Det var en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i 2012. Det var lenge før vi snakket om IS og fremmedkrigere, og vi visste bare navnet på en i miljøet - det var Arfan Bhatti, fortalte Kadafi Zaman.
Navngir nesten alle
SIden har det blitt mange saker. TV2 satte seg et klart mål om å være best på ekstreme islamister.
Og har blant annet vært blant de tøffeste både i omtalen og navngivningen, blant annet av såkalte «fremmedkrigere» som reiser til for eksempel Syria for å krige. Men også norske ekstremister som er aktiv i miljøene her hjemme.
- Det har vært litt forskjellig hvor mye man navngir, og vi i TV2 har nok gått lengst. Det handler litt om at - hvis du er med i verdens verste terrororganisasjon, og skryter av det på sosiale medier - da skal vi navngi deg, sa Zaman.
Selvsagt med grundige vurderinger for hver gang, og det fins unntak, understreket journalistene. For eksempel hvis det er noen som vil hjem, eller som har kommet tilbake, fra krig utenlands.
Både tekno og retro
Haram og Zaman beskrev en arbeidssituasjon med kombinasjon av metode, databasejobbing og avansert teknologi, og godt, gammeldags kildearbeid og samtaler.
- Jeg er ikke på facebook, har ikke en eneste app og skriver fortsatt i word, fortalte Zaman.
Mens Haram beskrev mange av de teknologiske virkemidlene:
Kryptert kommunikasjon, sikre servere, store databaser som samlet gir mye informasjon om de angivelige ekstremistene som TV2 følger tett.
Gir kildene sikre apper
Denne databasen gir mye potensielt stoff. Som da man søkte opp en gate i Fredrikstad, og fant ut at sju fremmedkrigere kom fra samme gate.
Databasen har også mange bilder - og gjør at man ofte finner norske blant de drepte, når man får bilder av døde ekstremister fra utlandet.
Journalistene har mange kilder i miljøet, og gjør mye for å kommunisere sikkert med dem:
- Vi kjøper dem en sikker app som heter «Threema», sender dem en gave i AppStore og kommuniserer i både tekst og bilder gjennom appen. Da er det uavhengig av telefonnummer, det er låst med pin-koder, og lagres ikke på telefonen, sa Haram.
De to rutinerte journalistene jobber ikke fulltid med dette miljøet, men har likefullt publisert mye, i flere kanaler: Rundt 50 saker bare så langt i år.
Kvitret på #skup2015 fra foredraget:
Er du tilhenger av ekstreme islamistiske grupper, støtter dem og skryter av det på Facebook, så kan TV 2 navngi deg. ~ @TV2Kadafi#skup2015