«Svensk dramaserie om vänskap och kärlek», som SVT selv har kalt det er nok ikke helt dekkende for seriens innhold.
For i tillegg til utfordringer i vennskap og i kjærlighet, byr serien blant annet på ungdommers utfordringer med å ta ansvar for eget liv, spiseforstyrrelser, utfordringer med psykisk syke foreldre og det å ta et oppgjør med seg selv.
Jeg fant serien da jeg som resten av Norge hadde rundet SKAM - og der stod Portkode som en anbefalt serie på nettspilleren. Det betød seriemaraton av første sesong.
Raskt populær
Serien hadde premiere på svenske TV-skjermer i oktober 2012 og i oktober 2014 kom sesong 2.
Første sesong ble raskt populær og de svenske seerne ønsket mer. I første sesong følger vi jentene Agnes og Steph gjennom deres første sommer som preges av gleder og svik i vennskap og kjærlighet.
Sommeren gir jentene verdifull ny innsikt, og de lærer å sette grenser og finner igjen sin selvrespekt.
I andre sesong har jentene blitt tre år eldre og klar til å gå ut av videregående. Det blir en hendelsesrik sommer hvor de nære venninnene går og bærer på hver sin hemmelighet. Avsnittene i begge sesongene er relativt korte og varer mellom 10 og 20 minutter, så en hel sesong kan sees på en lang kveld om du vil.
https://www.youtube.com/watch?v=LkeJqoSwhws
Kan minne om Skam og Unge Lovende
Portkode er på mange måter i samme sjanger som SKAM og Unge Lovende, kanskje en slags hybrid av de to.
Men samtidig - som blogger og forfatter Linnéa Myhre skrev på Facebook for litt siden, så kan Portkode virke litt overfladisk, som om den mangler en del forklaringer på situasjoner som oppstår.
- Hvis dette er det folk mener er «Sveriges svar på Skam», så synes jeg i tilfellet veldig synd på Skam, mener Myhre, og fortsetter:
Okey, nå har jeg sett hele første sesong av Portkode 1321, og hvis dette er det folk mener er «Sveriges svar på Skam», s...
Jeg kan si meg delvis enig i Myhres analyse, men på den andre siden er det ikke sikkert at serien behøver å utdype så mye mer.
Det trenger for eksempel ikke å være et konkret svar på hvorfor Agnes kaster opp og overtrener. Det kan være så enkelt som at hun er ikke fornøyd med seg selv, noe seerne kanskje også forstår.
Men for hovedmålgruppa ville det kanskje ha vært bedre om serien brukte mer tid på - for eksempel å forklare hvorfor moren til Steph ble psykisk syk.
300.000 mot 960.000 brukere
Både Portkode og Skam er presentert som web-serier, den førstnevnte på SVT Play og den andre på NRK nett-tv.
Den store forskjellen digitalt ligger i at Skam også ble enda mer levende, der små klipp fra episodene ble lagt ut på p3.no samme uka som episodene vises. Karakterene i SKAM hadde også sitt eget univers med tekstmeldinger og instagram-profiler.
Det ga det lille ekstra for å tease fansen og få de engasjert. Kanskje det også har vært med å bidra til en seer-rekord på nesten 1 million?
Etter hvert som Skam har blitt mer populær, har seertallene økt - både live, i reprise og i opptak.
Svenske Portkode kan «bare» glimte med 300.000 seere på det meste. Etter seertallene er dermed Skam en større suksess i Norge enn Portkode er i Sverige.
Og litt som Myhre påpeker, klarte Skam å sette dagsorden og skape debatten med flere kontroversielle og tabubelagte temaer. Som etter episoden hvor Nora ble utsatt for seksuelt overgrep, ble Skam hyllet for å ha skapt diskusjon. Fra blant andre Landsforeningen mot seksuelle overgrep og politiet.
Portkode har sine kvaliteter
Og selv om den svenske serien ikke når helt opp til de norske suksessene, likte jeg den.
Først og fremst fordi den ikke er det samme som Skam. Det er ingen store gjenger og kompliserte konflikter, og du slipper å skulle forholde deg til altfor mange roller.
Det gjør at du kommer nærmere inn på de to hovedrollene Agnes og Steph, og deres liv som ungdommer i storbyen Stockholm. Serien fokuserer lite på hvor ungdommene er på popularitetsskalaen, «hooking», sex og «hvor er neste fest?».
Portkode har imidlertid både scener med festing, flørting og sex, men gjør ikke like mye ut av det som Skam gjør.
Skam er mer basert på intriger i ungdomsgjenger og bygger deler av sin handling på en sterk gjengkultur på videregående skole.
Karakterene vokser med serien
En annen kvalitet i Portkode som Skam enn så lenge mangler, er at den opererer over lengre tid; vi følger Agnes og Steph ut av ungdomsskolen i sesong 1 og i sesong 2 følger vi de ut av videregående.
Det gjør at seerne vokser med dem, noe som også byr på interessante utfordringer.
Serien viser også hvilke problemstillinger som kan dukke opp mellom ungdom og foreldre, mye mer enn det Skam gjør.
Jeg vil også si at Portkode tegner et hakket mer ærlig og skjørt bilde av hvordan ungdom kan ha det i relasjon til seg selv og andre.
Skal vise serien utenfor Norden
Og nå kan ungdom i flere land få med seg dette bildet. SVT er nå klar til å selge serien til flere land, og har valgt å bytte ut musikken for å slippe problemer med rettigheter på lyd.
Men her i Norge er det ikke så mye igjen å se. Nå etter sommeren er kun sesong 2 av Portkode tilgjengelig på NRKs nett-tv.
Man kan lure på hvorfor sesong 1 og 2 ble borte så raskt - og skulle kanskje tro at når NRK handler fra sin søsterkanal i Sverige, så kunne man forvente litt mer digitale og varige rettigheter?
Ikke minst fordi dette også var et nettfenomen.
Det er i hvert fall synd for de som var for sent ute til å oppdage Portkode, og nå ikke får med seg noen av sesongene.
For det var en fin og interessant serie. Uavhengig av om vi sammenligner den med SKAM eller ikke.