Erdogan kuppet hele avisa. Nå er hun en redaktør på flukt - og mener «verden har snudd det blinde øyet mot Tyrkia»
Torsdag besøkte Sevgi Akarcesme Oslo Media Meeting. - Jeg forventer ikke at vestlige myndigheter skal «redde oss», men jeg er skuffet over mangelen på reaksjoner, sier hun.
- Verden har snudd det blinde øyet mot Tyrkia. EU på grunn av flyktningekrisen. USA på grunn av flybasen sin. Visepresident Joe Biden kom ikke med noen kritikk under hans besøk nylig.
Ordene tilhører en redaktør på flukt. På flukt fra et NATO-land, Europas nærmeste og viktigste nabo, Tyrkia.
For tiden oppholdet Sevgi Akarcesme seg i Brussel.
Torsdag besøkte hun Oslo, og dagskonferansen Oslo Media Meeting på Oslo Media House.
Og oppsummeringen hennes til verden var klar:
- Det er det tyrkiske folk som selv må kreve makten tilbake. Jeg forventer ikke at vestlige myndigheter skal «redde oss». Men jeg er skuffet over mangelen på reaksjoner, sier hun.
Sevgi Akarcesme var redaktør i den engelskspråklige avisa Today's Zaman, søsteravisen til tyrkiske avisa Zaman - fram til 4. mars 2016.
Da bestemte en dommer at staten skulle overta hele avisa, fordi de «støttet terrorisme».
Verdens øyne ble rettet mot Istanbul - men ikke tyrkisk presse:
- De fleste tyrkiske medier rapporterte ikke om den brutale nedstengingen av avisa. De så bort, i frykt.
Statlige redaktører overtok avisa, og kort tid etter stengte både den engelskspråklige og tyrkiske Zaman.
En videoreportasje om avisovertakelsen i vinter:
https://www.youtube.com/watch?v=rRK1CBFPyMw
Akarcesme ble advart mot at hun måtte komme seg ut av landet, så det gjorde hun raskt. Veien gikk til Brussel, hvor hun hadde tidligere kolleger.
Siden har hun vært der. Bortsett fra frykt, hetsende meldinger på nett og at myndighetene ransakte hjemmet hennes i Tyrkia, gikk det bra.
Fram til Akarcesme skulle dra videre til New York: Hun kom seg inn i flyet og alt gikk bra, før hun ble hentet ut av flyet.
- Politiet sa at passet mitt var tilbakekalt - jeg fikk ikke lov til å reise ut, forteller hun.
Hendelsen kunne også ha spolert reisen til Oslo, men løsningen kom raskt: Europeiske myndigheter og Interpol avviste å følge den tyrkiske passnekten.
- Tyrkiske myndigheter hadde kansellert 50.000 pass som mistenkelige. Det godtok ikke Interpol. Så jeg fikk passet mitt tilbake, sa hun.
- Det jeg opplever, er ingenting mot journalistene som nå blir arrestert
Akarcesme fortalte til deltakerne på mediekonferansen at hun selv var blant dem som støttet Erdogan. I likhet med eieren av mediegruppen Zaman - Fetullah Gülen.
Men for noen år siden justerte president Erdogan på kursen, og i år har et blitt verre, mener Sevgi Akarcesme.
Og overtakelsen av Zaman ble ingenting mot det som skjedde etter det mislykkede kuppforsøket i sommer:
- 108 journalister sitter i fengsel akkurat nå. Tyrkia har stengt ned 160 medier. Og mange tusen offentlig ansatte er blitt fenglset. Ja: De har sluppet fri 40.000 kriminelle - for å gjøre plass til alle som nå er anholdt.
Akarcesme hadde ingen løsninger å komme med, eller noe stort håp å presentere for framtida.
Selv er hun i dag rett og slett en journalist og redaktør på flukt - fra et NATO-land til et annet.
Men, understreker hun:
- Det jeg opplever og har opplevd, er likevel ingenting mot de journalistene og redaktørene som nå blir arrestert og anholdt. Det er skremmende. Og finner de ikke journalistene, går de etter familiene. Tyrkia holder på å utvikle seg til et mafiasamfunn.
PS: Som Morten Myksvoll påpeker på Twitter, endrer tidene seg fort i Tyrkia. Myksvoll minner om at Zaman i sin tid støttet myndighetene - den gang andre aviser ble stengt:
Zaman klagde aldri då opposisjonelle aviser vart stengt då dei støtta regjeringa. Verdas minst prinsipielle avis? https://t.co/RegcM1bv9r