Hva må til for å dekke Oslo børs - kunnskap om journalistikk eller økonomi?

Økonomi eller journalistikk? Ja takk, begge deler, mener finanspressen

SØNDAGSPOSTEN: Margrethe Hegnar har undersøkt bakgrunnen til dagens økonomijournalister. Og journalistikken er viktigere enn mange tror, mener hun. 

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Trygve Hegnar uttalte i sin tid at det er lettere å gjøre en økonom til en journalist enn en journalist til en økonom.

Journaliststudent Margrethe Hegnar, datter av Trygve, mener journalistikk er viktigere enn mange tror.

 

Bachelorstudent Hegnar har i en tverrfaglig fordypningsoppgave i journalistikk undersøkt hvordan økonomijournalister er utdannet, og hva de selv og de som ansetter økonomijournalister, verdsetter høyest av utdannelse i journalistikk og økonomi.

Bård Borch Michalsen: 

Kommentatoren begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen UiT, Det arktiske universitet, Campus Harstad.

Redaktør Steinar Grini i Finansavisen oppsummerer slik: «Ja takk, begge deler.»

 

Undersøkelsen er basert på svar fra 13 journalister i DN og 37 i Finansavisen, til sammen 50 journalister som skriver om økonomi:

  • 100 prosent har høyere utdannelse.
  • 82 prosent er økonomiutdannet (mastergrad, bachelorgrad, toårig studium, årsstudium eller enkeltfag i økonomi).
  • 42 prosent har en master i økonomi
  • 38 prosent er journalistutdannet.
  • 10 prosent har en master i journalistikk.
  • 28 prosent har både økonomi- og journalistikkutdannelse.
  • Finansavisen har en høyere andel økonomiutdannede journalister, mens Dagens Næringsliv har en høyere andel journalistikkutdannede journalister.

 

I en vurdering av resultatene skriver Margrethe Hegnar at behovet for journalistikkutdannelse vokste etter hvert som den den kritiske økonomijournalistikken ekspanderte.

- For å drive undersøkende journalistikk er det nødvendig med mer journalistisk kompetanse. På samme måte ble det større behov for økonomisk kompetanse ved at man i økende grad skulle skrive kritisk om økonomi, og ikke bare refererende, skriver hun.

Redaktør Steinar Grini i Finansavisen og nyhetsredaktør Tor Nondal i DN er intervjuet av Hegnar, og de legger vekt på behovet for den doble kompetansen, både økonomi og journalistikk.

Grini sier det slik:

- En bredere avis har jo medført at vi har hatt behov for litt andre utdannelser enn rene siviløkonomer. For Finansavisens del så er vi på jakt etter litt annerledes utdanninger nå enn i de første årene.

Tor Nondal understreker at «i en økonomi, en tid og et samfunn hvor alt går kjappere, er det en forutsetning å snakke samme språk som kildene. Hvis du jobber med økonomi og finans, er det en forutsetning å stille de riktige spørsmålene og å forstå kildene.»

 

  • Margrethe Hegnar: Tverrfaglig fordypningsoppgave ved bachelorstudiet i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Institutt for journalistikk og mediefag, juni 2016
  • Les hele oppgaven HIOAs nettsider

Verken Grini eller Nondal vil si om det er journalistikk eller økonomi som har størst verdi som økonomijournalist.

Det samsvarer med økonomijournalistenes egne vurderinger, hvor økonomi og journalistikk ble rangert likt av de 10 journalistene som har doble utdannelser.

Likevel er det altså slik at av de 50 intervjuede journalistene har dobbelt så mange økonomiutdannelse som journalistutdannelse.

Margrethe Hegnar kommenterer dette slik:

- Kanskje burde flere hatt journalistikk som utdannelse. Det er viktigere enn de fleste kanskje tror.

 

  • PS! Margrethe Hegnar gjør i oppgaven oppmerksom på at hun er datter av sjefredaktør i Finansavisen, Trygve Hegnar. Hun presiserer at hun har vært bevisst på denne relasjonen og har prøvd å unngå at relasjonen har påvirket resultatene og/eller arbeidet.

 

Powered by Labrador CMS