Madeleine Cederström.

Sommerpraten

Madeleine Cederström: – Jeg roter så fælt med navn at det er pinlig

NRK-profilen innrømmer i Sommerpraten at navnesurret gir NRK-kollegaene god mat til det årlige tabbebåndet på julebordet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I «Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste kvinne ut er Madeleine Cederström, programleder og journalist i NRK Innlandet og NRK P1.

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020?

– Da korona rammet fikk alle journalister kollektiv feber. Jeg har også hatt min dose, men jeg har hver dag prøvd å finne andre ting å snakke og rapportere om. Det viktigste for en journalist er uansett å være ærlig og fortelle også om det vi IKKE vet. Jeg syns norsk media har vært veldig gode og det er lite spekulative oppslag. Det er selvfølgelig veldig spesielt for meg som svensk å oppleve de store forskjellene mellom Norge og Sverige, både i selve pandemi-håndteringen og i mediedekningen. I Sverige har det lenge vært nesten konsensus om den svenske måten å bekjempe pandemien på, både fra myndighetenes og medias side. 

– Hva er årets flause til nå?

– Den stod jeg nok for selv da jeg i februar kritiserte Jon Branæs for å «hausse» opp dette viruset som rammet Kina. I Hans Rosling-ånd gikk jeg sterkt mot de store overskriftene og den intensive mediedekningen. Så kom viruset hit, og så kom 12 mars…

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år?

– Får jeg nevne Jon Branæs, som tok seg tid til å svare godt på mitt påhopp. Jeg er også superimponert over NRKs utenriksmedarbeidere og kanskje spesielt  Lars Os, som fikk hoppe inn på kort varsel og som leverte nære og fine reportasjer fra USA. 

– Hva gjør du i sommer?

– I sommer skal jeg være ferievikar på P1+ og kjøre «Jukebox» i fire uker. Etter det er det ferie på hytta og på Vestlandet hos en datter og barnebarn. 

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– Jeg prøver å ikke være på nettet hele tiden, men NRKs nyheter og SR (Sveriges Radio) blir med. Podcastene «Oppdatert» og «Forklart» får også bli med. Jeg lytter også ofte på vitenskapsnyheter.

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har vært sommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Hmmm, tabbe. Jeg gjør så mange… hele tiden! Jeg surrer fælt med navn og det hjelper ikke om jeg har jobbet med vedkommende i mange år. Her om dagen skulle jeg si «Her er de lokale nyhetene med Dag Kessel» (som jeg har jobbet sammen med i 11 år!), og det jeg sier er «Her er de lokale nyhetene med Dag Olav Hessen». Jeg pleier å skrive ned navnene på alle de jeg skal nevne i sendingen, slik at jeg ikke skal tulle så fælt – det er så pinlig! Jeg roter med navn og ansikt og mange har fått feil navn av meg. Et dumt handicap når man skal introdusere og presentere folk HELE TIDEN. Mine kolleger har et tabbebånd som vi tar frem på julebordet.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Vær ærlig og ha tro på deg selv! Du kan helt sikkert bidra med en lite annen synsvinkel , et litt annet fokus eller en ny vri på ting. Som «gammel» i gamet løser man ofte ting på samme vis , så det å få en ny vinkel er ofte GULL.

Les flere Sommerpraten-intervju her!

Powered by Labrador CMS