Nå lanseres det en ny lyttermåling i Norge. Illustrasjonsfoto

Nå er de splitter nye radio­målingene her: Sjekker alt fra podkast til radio

Den nye undersøkelsen  gjennomføres på oppdrag for NRK, Bauer Media og P4-gruppen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fram til nå har Norge manglet en skikkelig måling av lyd, og til tross for at podkastbransjen har kommet for fullt, så har det vært store hull i måten man måler det på.

Nå, 1. januar, ble Total Electronic Audio Measurement (TEAM) lansert. TEAM er et initiativ fra styringsgruppen for Radioundersøkelsen i Norge og Nielsen Media Research.

Den nye undersøkelsen  gjennomføres på oppdrag for NRK, Bauer Media og P4-gruppen, og omfatter måling og rapportering av alle typer audioinnhold fra oppdragsgivernes stasjoner, fra live til tidsforskjøvet, både kringkastet, digitalt og podkast. Målingen er uavhengig av distribusjons-plattform og utstyr brukt til å lytte samt lyttersted.

TEAM-målingen dokumenterer hvor mange som hører på de ulike radiostasjonene, hvem som lytter, og hvor lenge de lytter. Det er mulig å skille på lyttersted, som hjemme, ute og i fritidsbolig, samt transportmiddel (sistnevnte implementeres i løpet av 2019).

- Formålet med målingen er å gi et representativt bilde av lytteradferden til nordmenn bosatt i private husstander. Data fra undersøkelsen er egnet som grunnlag både for kommersielle og redaksjonelle analyser, opplyser Ragnhild Herlofsen, kommersiell direktør for Nielsen Media Research.

- Etter digitaliseringen av radio, er lyttingen i Norge nå mer fragmentert enn tidligere. Med dette som utgangspunkt, er vi glade for å kunne samarbeide med Nielsen, som tilbyr en målemetode designet for nettopp måling av lyttingen i et slikt marked, fortsetter analysesjef Kristian Tolonen i NRK. Han er også leder for styringsgruppen.

Lytting via mediekanalenes nettsider og applikasjoner måles med et separat digitalt software (Software Development Kit), og vil rapporteres til oppdragsgiverne som et tillegg til de offisielle lyttertallene.

Foreløpige tall indikerer at dagens radiolytting er noe høyere enn tidligere målinger har vist. Dette skyldes en kombinasjon av metodiske forbedringer, først og fremst knyttet til en teknologisk videreutvikling av måleutstyret, heter det i meldingen.

«Nielsen bruker en såkalt enhanced cBET- teknologi, som sikrer en mer presis registrering av lyttertilfeller enn hva som har vært mulig tidligere. Resultatet er at flere korte lyttertilfeller fanges opp, samt faktisk lytting i akustisk utfordrende miljøer», står det videre.

- Disse metodiske forbedringen gjør at vi nå vil lykkes med å plukke opp mer reell radiolyttingen, noe vi selvfølgelig er glade for, skriver Kristian Tolonen i meldinga.

Powered by Labrador CMS