Brudd i NRK-forhandlinger. 11.200 kroner i lønnstillegg var ikke nok for journalistene

Dermed går det mot mekling og potensiell streik i NRK.

Publisert Sist oppdatert

NRKs Journalistlag melder på NJ.no fredag kveld at kveldens forhandlinger endte med brudd, åtte timer på overtid. 

Det betyr at oppgjøret handler hos Riksmeklingsmannen, tidligst om to uker.

Ifølge NJ var deres siste krav på 13.500 kroner i generelt lønnstillegg, altså under det opprinnelige kravet på 14.000 kroner.

NRK skal ha tilbudt 11.200 kroner. Det var ikke godt nok for NRK-journalistene, og dermed gikk forhandlingene til brudd. Ifølge NJ avviste NRK også andre krav i forhandlingene.

NRKJ-leder Richard Aune sier dette på NJ.no om forhandlingene og valget om å bryte dem fredag kveld:

- Våre krav var i utgangspunktet moderate og ansvarlige. Derfor hadde vi lite rom for å gå ned på vårt opprinnelige krav. Det gjorde vi tidlig klart overfor NRK.

En NRK-journalist tjente i 2015 i snitt drøyt 553.000 kroner, godt over en gjennomsnittslønn i Norge, som er på 518.100 kroner, ifølge SSB.

I en pressemelding fra NRKs Journalistlag sier Aune videre: 

- NRK møtte oss ikke på nivå. De møtte oss ikke på fridagen. De møtte oss ikke på den sosiale profilen, med andre ord potten til utjevning av urettferdige lønnsforskjeller. De møtte oss heller ikke på noen av våre tekstkrav, som blant annet handler om bedre kontroll på vikarbruken og  arbeid med sosiale medier, sier klubbleder og forhandlingsleder Aune.

NRK har nærmet seg de store mediehusene

NRK-journalistene har i forkant av forhandlingene blant annet vist til lønnsutviklingen for NRK sammenlignet med øvrige mediebedrifter som bakgrunn for kravet.

Richard Aune sier dette i meldingen på NJ.no fredag kveld:

 - Vi måtte se en vilje hos NRK til å redusere den store forskjellen mellom oss og resten av bransjen. Den viljen fantes ikke. 

Sammenligningen mot de elleve andre store mediebedriftene viser at en NRK-journalist i 2005 tjente 78 prosent av snittlønna til «de elleve store» mediebedriftene NRK-journalistene har valgt å sammenligne seg med.

Og gapet har blitt mindre de siste ti åra, all den tid en NRK-journalist i 2015 tjente 83 prosent av en gjennomsnittslønn i de samme bedriftene.

Powered by Labrador CMS