NRK-ansatte reagerer på lønnsforskjeller mellom Marienlyst og distriktet. Mener det er «urimelig store forskjeller». IllustrasjonfotoSolum, Stian Lysberg / NTB Scanpix
NRK-ansatte reagerer på lønnsforskjeller mellom Marienlyst og distriktet. Mener det er «urimelig store forskjeller»
- Vi som er ansatt på distriktskontorene har i mange år argumentert for at forskjellene er urimelig store, sier klubbleder Anniken Mihle i NRK Østlandssendingen.
- Vi er klare over at det er forskjeller internt i NRK, og det er noe vi jobber med. Vi i NRKJ har forhandlet frem en utjevningspott de siste oppgjørene, noe vi i Østfold selvsagt er glade for. Det har hjulpet noe, men NRK må bidra enda mer dersom vi skal få bort urimelige lønnsforskjeller, sier Mathias Lunde Kristoffersen, avtroppende klubbleder i NRKJ Østfold.
Leder i NRKJ, Richard Aune, har uttalt til Medier24 at han mener lønnsforskjellene i NRK er for store og ikke godt nok begrunnet.
Får 35.000 kroner mindre
Oversikten Medier24 har fått tilgang på sier at gjennomsnittslønn og faste tillegg for en fast ansatt person med stillingstittel journalist i NRK, per juli 2018 var:
Alle faste journalister i NRK: 567.253
Alle faste journalister i en av NRKs regionredaksjoner: 546.660 kroner.
Alle faste journalister som ikke er en del av en regionredaksjon: 581.963 kroner.
I gjennomsnitt skiller det altså 35.303 kroner mellom en fast ansatt NRK-journalist i en regionredaksjon og en fast ansatt NRK-journalist som ikke jobber i en regionredaksjon.
I gjennomsnitt skiller 11.517 kroner snittlønnen i den best betalte regionen (Midt-Norge) og den dårligst betalte regionen (Østlandet).
- Føles ekstra rart for oss
Klubbleder Anniken Mihle i NRK Østlandssendingen sier hun ikke er overrasket i det hele tatt over tallene Medier24 har lagt fram.
- Det er en statistikk vi er godt kjent med og det har vært sånn i alle år. Forskjellen er enda større hvis man bare ser på journalister som jobber innenfor nyheter, som de aller fleste gjør på distriktskontorene, mener hun og fortsetter:
- Vi som er ansatt på distriktskontorene har i mange år argumentert for at forskjellene er urimelig store. De var enda større for noen år siden, men NJ har, i tarifforhandlingene de siste to årene, fått på plass en utjevningspott, som i stor del har gått til ansatte på distriktskontorene. Det har fått lønnsforskjellene litt ned, men vi er langt fra i mål.
Hun beskriver et ekstra element som gjelder for hennes medlemmer i Oslo:
- I offentlig sektor er Oslo kommune et eget tariffområde, blant annet fordi boligprisene og dermed levekostnadene er blant de høyeste i landet. For oss som jobber på distriktskontor i Oslo, føles det derfor ekstra rart at kolleger et steinkast unna tjener gjennomgående mye mer enn oss.
Avdeling
Snittlønn (grunnlønn + faste tillegg)
Snittalder
Fast ansatte journalister
Regionredaskjon midt
551.942
47,05
251
Regionredaksjon nord
549.493
45,55
122
Regionredaksjon vest
546.681
46,08
170
Regionredaksjon sør
542.158
45,87
90
Regionredaksjon øst
540.425
43,98
116
Hun får støtte fra kollega og klubbleder Even Skårberg Aarnes i NRKJ Telemark:
- Man ser at enkelte divisjoner og regioner får en uforholdsmessig stor del av potten når pengene fordeles. NRKJ har vist at det er mulig å jevne ut ofte uforklarlige og urimelige lønnsforskjeller noe, men for å komme i mål må NRK bidra i større grad. Det bør også være i NRK sin interesse, sier han.
Klubbleder Sander Heggheim i NRK Sørlandet mener det hele er urimelig.
- Det er rart at det skal være så store forskjeller i samme bedrift, avhengig av hvor du bor eller hvilken avdeling du tilhører. Det hadde vært interessant å få en god forklaring fra NRK på hvorfor det er slik. Det synes jeg ikke vi har fått.
Mener mener derimot at lønnsforskjellene er noe redusert de siste årene, på grunn av utjevningspotten.
- Det er en ordning som har fungert godt. Men tallene viser at det fremdeles er en lang vei å gå, sier Heggheim og får støtte fra klubbleder Mari Rollag Evensen i NRK i Rogaland:
- Jeg sitter i NRKJs styre, og har også vært med i forhandlingsutvalget i tre oppgjør. Lønnsforskjellene internt i NRK er bakgrunnen for at vi har forhandla fram utjevningspotter. Disse pengene fordeles til ansatte som av uforståelige årsaker tjener lavere enn andre - uansett hvor de jobber. Klubbleder Anne Næsheim i NRK Hedmark og Oppland bekrefter det de andre sier - og mener lønnsforskjellene ikke må være urimelige eller uforklarlige. Det samme sier tillitsvalgt Lars Erik Skjærseth på Tyholt i Trondheim.
Får støtte fra kolleger på Marienlyst
Klubbleder Berit Rekaa i NRK Dagsrevyen sier hun må ta forbehold om at det kan være noen tillegg som ikke er aktuelle for journalister ute i regionene.
Men forskjellene, dersom de stemmer, er større enn hun hadde forventet, sier hun.
- Dersom lønningene er direkte sammenlignbare, er forskjellen alt for stor. Alt journalistisk arbeid må vurderes likt. Det skal ikke være forskjell på om du jobber for NRK i Steinkjer eller sitter på desken i Dagsrevyen, sier hun og fortsetter:
- Vi vet jo at NRK er villige til å betale konkurransedyktig lønn til de medarbeiderne som blir hentet fra andre medier. Det er fint. Jeg unner dem hver eneste krone. Men jeg mener vi må jobbe hardere for å heve lønningene til de som dermed blir hengende etter.
Klubbleder Elise Hazel Asbjørnsen i Dagsnytt er forelagt opplysningene i saken og sier at de som sitter i Oslo og lager riksprodukter «får fantastiske leveranser fra distrikstskontorene hver dag».
- Og vi merker ingen forskjeller i leveransen som tilsier at lønna skal sprike stort. Noen forskjeller må vi derimot tåle, ut fra at det eksempelvis kan være ganske mye rimeligere å bo ett sted enn et annet. Ansiennitet og utdanning spiller jo også inn. Når det kommer til forskjell mellom menn og kvinner har vi selv regner på de tallene hos oss i nyhetsdivisjonen, og finner ikke store utslag der, heldigvis, sier hun.
Slik forklarer NRK tallene
Da Medier24 presenterte lønnsforskjellene i en sak i forrige uke, uttalte juridisk direktør Olav Nyhus i NRK at de legger til grunn prinsippet med lik lønn for likt arbeid.
- Så det kan nok være mange naturlige årsaker til at medarbeidere med tilsynelatende likt arbeid - for eksempel med stillingstittel journalist - avlønnes ulikt. Det kan handle om kompetanse, ansiennitet eller turnusordninger, uttalte han til Medier24.
Når det kommer til uttalelsen fra Aune om at det finnes lønnsforskjeller i NRK-systemet som ikke kan forklares ut fra ansiennitet, svarer Nyhus at kan ikke kan avkrefte at det ikke finnes tilfeller
- Jeg kan ikke på enkeltindivid-nivå si at det ikke kan finnes tilfeller av dette, men vil igjen minne om at vi har lik lønn for likt arbeid som utgangspunkt for vår virksomhet, uttalte han.