RADIO NORDKAPP: Mange lokalradiokanaler får flere lyttere. Her er landets nordligste lokalradio, med «kringkastingssjæf» Raymond Elde i spissen (t.h.). Bak Kjell-Bendik Pedersen og Bjørn Magne Solvik. Bildet er tatt høsten 2016.
RADIO NORDKAPP: Mange lokalradiokanaler får flere lyttere. Her er landets nordligste lokalradio, med «kringkastingssjæf» Raymond Elde i spissen (t.h.). Bak Kjell-Bendik Pedersen og Bjørn Magne Solvik. Bildet er tatt høsten 2016.

Lokalradio skyter fart etter FM-slukkingen: 60 prosent vekst i Troms og Finnmark! Nå stiger også den totale lyttingen i flere regioner

Mens de riksdekkende kanalene har slukket FM-nettet, kan de fleste lokalradioene sende i fem år til. Det har gitt solid vekst for mange av dem.

Publisert

Desember 2017 var slukkingen av FM-nettet for de riksdekkende radiokanalene over. Men med noen unntak får alle lokalradioene landet rundt mulighet til å sende på det «gamle» nettet. 

Og de mange lytterne som ikke har oppgradert til DAB ennå, gir god fart for mange lokalradiostasjoner. Det viser nye tall fra Kantar Media, som Medietilsynet presenterer fredag: 

I første kvartal var det 14,3 prosent av befolkningen som lyttet til lokalradio, og i flere regioner er andelen langt større. Lokalradio vokser i de fleste områder, og aller mest i de regionene hvor FM-nettet ble slukket sist for de riksdekkende kanalene. 

Troms og Finnmark har lokalradioandelen økt fra 7,4 til 11,7 prosent det siste kvartalet. Det vil si en økning på 4,3 prosentpoeng, eller hele 60 prosent fra det tidligere lave nivået. 

  • Se «lokalradiotoppen» fra Lokalradio.no nederst i saken!

Medietilsynet melder også om andre interessante funn fredag: Etter en ventet nedgang i det totale radiokonsumet det siste året, har dette nå flere steder tatt seg opp igjen.

På Vestlandet og Sørlandet er det i første kvartal lyttervekst både for lokalradio og riksdekkende kanaler. Her har andelen som lytter til radio daglig økt fra 55,5 til 60,5 prosent første kvartal. 

Tilsynet forventer at radiolyttingen vil stabilisere seg i løpet av 2018. 

- Fallet i den totale radiolyttingen som vi så rett etter radioskiftet er nå i ferd med å flate ut, i tråd med det som var forventet. Det kan også se ut som om radiolytterne har begynt å vende tilbake i de fylkene som gjennomførte radioskiftet først, uttaler direktør Mari Velsand. 

Nea Radio er fortsatt landets mest populære lokalradio

Ikke overraskende er det Nea Radio som fortsatt er landets mest populære lokalradio i sitt primære dekningsområde. Første kvartal hadde kanalen hele 57 prosent daglig oppslutning i sitt dekningsområde, melder Norsk Lokalradioforbund på Lokalradio.no

Hedmarksradioene melder også om imponerende lytterandeler, i likhet med mange lokalradioer. Noen lokalradioer melder imidlertid om en liten nedgang i lyttertallene - blant annet Radio 3 Bodø, hvor de riksdekkende kanalene slukket først. Det kan tyde på at denne effekten nå er litt svakere, ifølge Lokalradio.no. 

# Radiostasjon Q1 – 2018 (% dag) Q4 – 2017 (% dag)
1 Nea Radio 57 54
2 Solørradioen 43 41
3 Elverumsradioen 31 25
4 Radio 102 30 29
5 Radio Ålesund 23 21
6 Trysilradioen 21 25
7 1FM Molde 20 18
8 Radio Grenland 19 15
9 Hamarradioen 18 11
9 Radio Bardufoss 18 14
11 Radio 3 Bodø 16 18
12 Radio Tønsberg 15 15
12 Radio Trøndelag 15 15
14 Radio Alta 14 NY
15 Østerdalsradioen 13 11
15 Radio Tromsø 13 11
15 Radio Nordsjø 13 13

  • Lokalradio Topp 15 er utarbeidet av lokalradio.no og radionytt.no og basert på lokalradioundersøkelsen Kantar TNS (tidligere Gallup) lager for Norsk Lokalradioforbund. Tallene som brukes viser daglig oppslutning i prosent i egetdefinert område for hver lokalradio.
  • Denne listen sier ingenting om hvor mange som lytter, men den gir et klart signal om hvor populær en lokalradio er blant sine potensielle lyttere.

Powered by Labrador CMS