Byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen presenterer Oslo sitt bidrag i forbindelse med konferansen Kreativ arena.

Vil gi pressen penger:

Oslo-byrådet vil dele ut ni millioner i lokal pressestøtte

– Altfor få ser oss i kortene i Oslo-politikken, sier byråd Rina Mariann Hansen, som vil dele ut tre millioner i året over tre år i lokal pressestøtte. Nå er forskriften ute på høring.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslos rødgrønne byråd har lenge planlagt å innføre en egen lokal pressestøtte i Oslo. Nå har byråd for kultur, Rina Mariann Hansen, sendt forskriften for den nye ordningen ut på høring. 

– Vi har vært opptatt av å få til en bredere Oslo-offentlighet. Om man ser på Mediestøttemeldingen står det der at det er en del «hvite flekker» på kartet – og Oslo er en av dem. Selv om mange riksmedier har redaksjoner i Oslo betyr ikke det nødvendigvis at Oslo-saker dekkes av den grunn, sier Hansen til Medier24. 

Hun sier at så langt byrådet vet er denne ordningen den første av sitt slag. Det skal ifølge Hansen deles ut tre millioner i året i tre år. 

– Dette er nybrottsarbeid, også for oss. Det gjelder både utformingen av forskriften og vurderingene rundt hvor mye penger som trengs, sier hun. 

– Altfor få ser oss i kortene

Byråden peker på at hun mener det er for få journalister som følger Oslo-politikken – og vedtakene som gjøres i bystyret – tett, til tross for at Oslo kommune har langt større budsjetter enn de aller fleste andre kommuner og mange journalister som jobber i byen. 

– Altfor få ser oss i kortene i Oslo-politikken. Oslo kommune har et budsjett på 73 milliarder kroner – og vi har femten bydeler, som alle har milliardbudsjetter, sier hun. 

– Mediene er en sentral del av demokratiet – og bidrar til folkeopplysning og et kritisk blikk på makthaverne. Da er det viktig at det er gode lokalmedier, også i Oslo. 

Hvem kan få? 

Den lokale pressestøtten skal fordeles etter en rekke kriterier, og i forslaget til forskrift er det lagt inn følgende forslag til hvilke kriterier som må være oppfylt, og hva som gjør at et medie ikke kan få støtte. 

Støtte kan gis til medier som: 

  • har som hovedformål å drive journalistisk produksjon og formidling av nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt til allmennheten
  • inneholder et bredt tilbud av nyhets-, aktualitets- og debattstoff fra ulike samfunnsområder, som i hovedsak er egenprodusert og i hovedsak dekker lokale forhold i Oslo
  • har en ansvarlig redaktør med status som svarer til bestemmelsene i Redaktørplakaten
  • har Oslo kommune som utgiversted, dvs. hvor mediet har sin hovedredaksjon. Det kan i særlige tilfeller gis tilskudd til medier som ikke har utgiversted innenfor kommunens grenser, såframt hovedvekten av det redaksjonelle innholdet omhandler lokale forhold i Oslo

Støtte kan ikke gis til: 

  • medier som inneholder en overvekt av annonser
  • medier som i all hovedsak inneholder stoff om ett eller noen få samfunnsområder, eller som i hovedsak inneholder stoff vinklet ut fra en spesiell faglig, politisk, ideologisk, religiøs eller etnisk bakgrunn
  • medier som hovedsakelig er rettet mot medlemmer eller ansatte i bestemte organisasjoner, foreninger eller selskap

Fristen for å svare på høringen er 9. august. 

Håper at gode saker blir avdekket tidligere 

Hansen peker på at det er flere årsaker til at de ønsker seg flere journalister som følger Oslo-politikken. 

Hun bruker eksemplet kommuneplanen, som ble vedtatt mot slutten av forrige bystyreperiode. I den lå planen om fortetting i småhusbebyggelsen på nedre Grefsen, en sak som skapte mye lokalt engasjement. 

Det var bare ett problem: Ingen plukket det opp, før et lokalt menighetsblad skrev om saken. Etter at kommuneplanen var vedtatt. 

– Det var en svær byutviklingssak, men ingen oppdaget det, før etter at beslutningen ble fattet. Da var det et lokalt menighetsblad som pekte på konsekvensene. Menighetsbladet fikk det opp på agendaen – og Oslo-politikerne endret holdning etter protester fra lokalbefolkning, sier hun og legger til: – Det er et godt eksempel på en sak som burde vært avdekket av lokale nyhetsmedier før vedtaket om kommuneplanen ble fattet, sier hun. 

Merkbar økning i antallet journalister 

Hansen har sittet i Oslo bystyre siden 2003 – og forteller at de har sett en positiv utvikling i antallet journalister som følger Oslo-politikken tett. 

– Det har vært en merkbar økning i antallet journalister som følger bystyremøtene. Jeg har sittet i bystyret nærmest siden tidenes morgen, og det er en merkbar økning i hvor mange journalister som følger møtene – bare fra forrige periode og til denne, sier hun. 

En egen pressestøtteordning er ikke det eneste tiltaket Oslo-politikerne har gjort for å øke pressedekningen av seg selv. – Vi har gjort flere tiltak for å gjøre det enklere, blant annet har vi nå innført egne inngangskort til rådhuset for journalister som vil dekke Oslo-politikken. 

Disse journalistene har akkreditering til Oslo rådhus:

Journalist Medie
Aslak Borgersrud Dagsavisen
Olav Eggesvik Aftenposten
Christian Boger Vårt Oslo
Olav Juven NRK Østlandssendingen
Stål Talsnes TV2
Kjetil Løset TV2
Heidi Schei Lilleås Nettavisen
Jørgen Berge Nettavisen
Wasim Riaz Aftenposten
Tom Vestreng Dagsavisen
Andreas Slettholm Aftenposten
Tommy H. Brakstad Nettavisen
Arnstein Linstad Vårt Oslo
Vegard Velle Vårt Oslo
Tarjei Kidd Olsen Vårt Oslo
Farid Ighoubah Nettavisen
Tore Årdal Estate Nyheter

Oversikten er hentet fra Oslo kommunes nettsider. 

Powered by Labrador CMS