LLA-sjef vil kombinere jobb og «lobb» med lokalpolitikk for Venstre

Men Rune Hetland mener han ikke er noen ordførerkandidat.

Publisert Sist oppdatert

Som Medier24 skrev tidligere mandag, er Rune Hetland førstekandidat for Venstre i Vindafjord kommune, nordvest i Rogaland.

Hetland (59) er i dag og har i mange år vært generalsekretær i Landslaget for Lokalaviser.

Men ordførerkandidat mener han ikke at han er. Hetland understreker at han takket ja for å bidra i lokaldemokratiet, og for å vekke til live et Venstre som ikke har stilt til valg på noen år i Vindafjord.

- Vi har ikke snakket om posisjoner, men vi har jobbet med å gjenskape lista. Og når jeg er blitt oppfordret til å stille, har jeg under stor tvil takket ja til det. Det handler om å ta samfunnsansvar. Jeg mener det er viktig å bidra til lokaldemokratiet, og at det kan gjøres enda bedre. Det er jo det samme jeg sier og prediker i jobben min på vegne av landets lokalaviser, sier Hetland til Medier24.

For lokaldemokratiet

Også for tolv år siden stilte Rune Hetland til valg i Vindafjord. Den gang for en bygdeliste, som kandidat i det direkte ordførervalget - og kombinerte fire år som lokalpolitiker i formannskapet med jobben i LLA.

Den kombinasjonen mener han kan la seg gjøre også i 2015 og de neste fire årene.

- Jeg er ikke redaktør for noen lokalavis, og har ikke noe i jobben min til hinder for at jeg kan stille til lokalvalg, mener Hetland.

Tvert i mot mener han lokalpolitikk handler om å gjøre det samme han mener om lokaldemokratiet som LLA-generalsekretær:

- Vi snakker mye om hvor viktig lokaldemokratiet er, og det er for meg vanskelig å si at jeg mener det - og så ikke stille opp når jeg blir spurt. Og så føler jeg det er litt feil å ikke stille på en partiliste. Nå følte jeg at hvis jeg skal stille noen gang igjen, så var det tid for det, sier Hetland.

Lokalavis-generalen forteller at Vindafjord Venstre ikke har rukket å lage ferdig programmet, men rammeverket og hovedpunktene er på plass. Og blant disse er ikke overraskende åpenthet i forvaltningen, og å legge til rette for å skape engasjement om lokale saker og få flest mulig til å engasjere seg i å skape et best mulig lokalsamfunn.

- Det blir viktig å bidra til å skape en åpen kommune. At alle politiske møter skal være åpne og streames på internett, vil vi selvsagt få på plass.

- Ingen planer om å slutte

- Ordførerkandidat vil du ikke kalle deg. Men hvis Venstre får mange stemmer, får dere jo makt?

- Hvis lista gjør det godt og vi får flere inn, så sier vi ikke nei takk til posisjoner. Men det er jo velgerne som bestemmer hvem som er ordførerkandidater. Det skal vi ha respekt for, svarer Hetland.

Da han stilte til valg sist for ei bygdeliste i 2003, var det også direktevalg til ordfører. Og til dette valget fikk Hetland 43,9 prosent av stemmene og var ikke langt unna å bli ordfører den gang.

- Det var et personvalg, et direktevalg, understreker han i dag.

- Men du er åpenbart en populær mann i hjemkommunen din?

- Vel, det gjenstår å se. Jeg har ikke vært med på ti år, så vi får se om de husker meg, svarer Hetland muntert.

Og legger til:

- Vi har et ordførerdemokrati i Norge som jeg er skeptisk til, med én politiker på heltid og alle andre på dugnad. Så hvis Venstre kommer i en form for posisjon, er det stor sjanse for at jeg foreslår en bedre deling av denne ledelsen enn i dag. Jeg er kritisk til at ordføreren skal være på heltid, sier han.

- Jeg har heller ikke noen plan eller ønske om å forlate LLA. Men det kan jo hende jeg må søke om redusert arbeidstid - hvis jeg for eksempel kommer inn i formannskapet og det blir mange og jevnlige møter, legger Hetland til.

Lobbyist og Venstre-medlem

Generalsekretæren i LLA - og trolig snart lokalpolitiker - er og har lenge vært medlem i Venstre. Dette samtidig som han for LLA ofte møter politikere og regjering i kamp for lokalavisenes rammevilkår.

- Ser du noen potensielle konflikter at du vil bli både politiker og lobbyist?

- Nei, jeg ser egentlig ikke på det som problematisk. Det er jo sånn at det er mange i organisasjonslivet som driver med arbeid inn mot politisk nivå, og som har en politisk fortid eller politisk engasjement. Men når du gjør jobben din i en rolle, så legger du bort ditt politiske ståsted, sier Hetland.

- Og jeg har som mål å jobbe godt med alle politiske partier også i framtida - på samme måte som vi har gjort det.

- Men blir du i stand til å jobbe mot og kritisere Venstre?

- Ja, det er klart. Det er profesjonelle folk i både Venstre og de andre partiene, mener han.

Den erfarne avismannen mener det er vel så riktig å være åpen om hvor man står, enn å si at man ikke har noe ståsted.

- Jeg synes det er ryddig at man står fram og forteller om posisjonen sin. Alle har jo det - og det er kanskje vel så ryddig å tå fram og fortelle om det, som å gi inntrykk av at du er helt upolitisk.

- Men det betyr jo ikke at jeg er enig med Venstre i alt. Det er det jo ingen som er med noe parti, legger han til.

Powered by Labrador CMS