10 store aviser får 70 prosent av 300 millioner kroner i pressestøtte. LLA vil ta fra de store og gi til de små

- Lokalavisene må få en mer rettferdig del av støtten, mener organisasjonen. LLA vil ikke vente til potten øker, og mener omfordelingen må starte allerede nå.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i dag meldte Medier24 gjennom NTB at Arbeiderpartiet vil øke pressestøtten, primært for å kunne gi mer til de små avisene i en tid med behov for digital omstilling.

I en pressemelding er Landslaget for lokalaviser, som organiserer rundt 100 av de minste avisene, positive til at det innføres et slikt gulv i produksjonstilskuddet.

Ap-representanter la fredag fram et forslag overfor Stortinget tom økt produksjonsstøtte, og LLA håper dette vil bli behandlet før sommeren.

- Dette er en sak som Landslaget for lokalaviser (LLA) har jobbet med lenge. LLA hilser derfor forslaget velkommen og mener samtidig at det er på høy tid med en viss omlegging av produksjonsstøtten til avisene. Et minstetilskudd gjennom et gulv på èn million kroner til lokalavisene vil være en god løsning, skriver LLA fredag.

Vil ikke vente til potten øker - ber om omfordeling nå

LLAs styreleder Roar Vigeland Osmundsen og generalsekretær Rune Hetland kommenterer forslaget slik, i meldingen:

– LLA er opptatt både av at pressestøtteordningen fortsatt skal ha legitimitet og oppslutning – og av at lokalavisene får en mer rettferdig del av totalpotten. Derfor bør den totale rammen økes.

Men lokalavislaget vil ikke vente på at politikerne bevilger mer penger til potten, før lokalavisene kan få økte tilskudd, og sier videre:

- I påvente av dette, bør det skje en justering av nåværende fordeling, slik at de minste avisene får økt tilskudd. I dag går rundt 25 % av produksjonsstøtten på ca 300 millioner kroner til ca 120 lokalaviser mens de 10 største avisene i ordningen mottar rundt 70 % av støtten.

- Viktig for legitimiteten

Lokalavislaget mener det er viktig også for legitimeten til pressestøtten at den gjennomgår endringer:

– Både for at produksjonstøtteordningen skal ha legitimitet blant folk, og for at lokalavisene skal kunne løse samfunnsoppdraget sitt gjennom enda bedre journalistikk, bør de minste avisene nå få økt minstetilskudd, sier Roar V. Osmundsen og Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser.

Powered by Labrador CMS