Men hva skal egentlig til for å bli kåret til årets lokalavis?
Fungerende redaktør i Kvinnheringen, Mona Grønningen, forteller at de har tatt en rekke grep det siste året for å sørge for at de leverer et best mulig produkt til sine lesere.
– Vi vet at konkurransen har vært beintøff, men i år trakk vi det lengste strået. Det har vi jobbet målrettet for, sier Grønningen til Medier24 kort tid etter at de har vært på scenen og mottatt prisen.
Opplagsvekst det siste halve året
Kvinnheringen er lokalavisa for Kvinnherad kommune i Hordaland, som har om lag 13.000 innbyggere. Redaksjonen består i utgangspunktet av fem journalister og en redaktør, i tillegg til markedsavdelingen.
Grønningen forteller at de jobber knallhardt for å lykkes digitalt.
– Vi har tatt flere grep både på markedssiden og redaksjonelt. I tillegg lykkes vi med den digitale satsingen vår, sier Grønningen.
Oversikten fra MBL viser også en netto lesertallsnedgang fra 7700 til 7600 lesere i den samme tidsperioden.
Spesialutgave om trafikkulykker
Tidligere på kvelden vant også Kvinnheringen prisen for årets lokalavisside, for forsiden på deres spesialutgave om det siste årets trafikkulykker i kommunen.
Journalistene bak spesialutgaven, Mona Grønningen, Håvard Røyrvik, Karen Anna Kleppe og Tomas Bruvik, hederlig omtale i kategorien «Årets lokalavisjournalist» for innsatsen med spesialutgaven.
– Den avisa er noe av det sterkeste vi har laget noen gang, sier Bruvik til Medier24.
Han forteller til Medier24 at det ligger mye hard jobbing bak spesialutgaven, men at de er svært fornøyde med resultatet.
– Vi bor i en kommune der veldig mange har blitt drept eller hardt skadd i trafikkulykker det siste året. Det har vært spesielt mange unge menn involvert, sier Bruvik og fortsetter:
– Vi laget en avis med dem som har mistet noen, og fikk fortalt ekstremt mange sterke historier fra lokalmiljøet, sier han.
De fikk blant annet snakket med ungdom som selv er en del av bilmiljøet, trafikkskoler og politiet om hvordan man kan få bukt med problemene.
– Hvordan finner dere tid til slike prosjekter i en travel lokalavishverdag?
– Det er nok et lite problem, med meg spesielt, at jeg kommer på noen ideer som ikke nødvendigvis er like gjennomtenkte, men så har vi en redaksjon som gjennomfører og leverer knallsterkt. Det er det vi har fått til her, sier Bruvik, som anerkjenner at ekstrainnsatsen rundt slike prosjekter kan føre til at man også må levere noen utgaver av avisa som ikke nødvendigvis er like sterke.
Grønne tall og graveprosjekter
I tillegg har redaksjonen brukt tid og ressurser det siste året på å sette i gang egne graveprosjekter. Forrige uke publiserte de et prosjekt de har brukt flere måneder på, hvor de har sett på hva pengene som er gitt til et lokalt nasjonalparksenter egentlig har gått til.
Til det har de fått hjelp og støtte fra Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) i Bergen.
– Graveprosjekter er noe vi har brukt mye tid og krefter på det siste året, sier han.
I 2017 hadde Kvinnheringen driftsinntekter på 16,8 millioner og et resultat før skatt på 1,5 millioner, ifølge Proff.
Ifølge Bruvik leverte de lignende resultater i 2018. Det gir rom for å hente inn ekstra ressurser ved behov, noe Bruvik tror har vært avgjørende.
Videre viser han til at de har et godt miljø internt, og at det er viktig for at alle skal legge inn en ekstra innsats.
– Vi har en helt ufattelig flink markedsavdeling, og så jobber vi tett og får til mye gøy sammen. Det er et flott fellesskap som gjør at vi lykkes, sier Bruvik.
– Det kom noen tårer
Da juryen begynte å lese opp sin begrunnelse, kunne man følge utviklingen i ansiktsuttrykket til Bruvik fra forventningsfull til
– Dette er første gangen vi har visst at vi har vært med og kjempe om prisen. Jeg tenkte egentlig ikke at vi hadde sjans, forteller Bruvik.
– Når de sa «Hordaland» så var det oss eller Fanaposten, så kom TV-serien opp og da visste jeg at det var oss. Jeg husker det ikke selv, egentlig, sier han og fortsetter:
– Det kom noen tårer.
Slik så det ut da det gikk opp for Bruvik at det var Kvinnheringen som hadde stukket av med den gjeveste prisen:
Bruvik har for tiden permisjon fra jobben som ansvarlig redaktør i Kvinnheringen, for å jobbe med LLAs innovasjonsprosjekt. I helgen ble han også gjenvalgt som styreleder i LLA.
– Hvordan er det å være styreleder i LLA og samtidig få hovedprisen?
– Jeg har alltid drømt om å vinne denne, og det er den kjekkeste man kan få uten tvil. Så får vi bare håpe at de andre har fått med seg at jeg ikke har sittet i juryen selv, sier han.