Ole Asbjørn Ness

Tidligere Finansavisen-journalist slipper sin første krimroman

Krimromanene står i kø fram mot påske, og blant dem melder «Fem dager i mai» seg, signert Ole Asbjørn Ness. Ekstremt tankegods og jagede kvinner står for tur.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Boka er forfatterens første krim, men han er langt fra noe ubeskrevet forfatternavn. Allerede i 2004 fikk Ole Asbjørn Ness Tarjei Vesaas' debutantpris. Den fikk han for romanen «Det er natt», der vi fulgte en manns tragiske fall og hans etter hvert rystende og voldelige liv.

Så det er ikke første gang Ness dykker ned i de mørkere sidene ved tilværelsen. Som journalist befattet han seg også med krimsaker og brukte en politispaner som kilde. Det skulle vise seg nyttig. Spaneren har nemlig gitt inspirasjon til den ferske romankarakteren Johnny Abrahamsen, spaneren som leder an i det som kan komme til å bli riktig så lang krimroman-serie.

Første bok ut beskrives som en høyaktuell thriller om fanatisme og ensomhet. Om opptakten i romanen, forteller Ness selv:

– En jente på 18 år forsvinner på en joggetur. Moren sliter med å få politiet til å ta forsvinningen alvorlig, men politispaner Johnny Abrahamsen lytter til henne. Da enda en ung kvinne forsvinner to dager senere, grytidlig om morgenen 17. mai, forstår alle at man her kanskje står overfor en ondskap hinsides den man har sett i tidligere kidnappingssaker.

– Og alt skal snart bli enda verre.

Setter ting på spissen

I romanen kommer vi tett på Johnny Abrahamsen, og lærer at den litt rufsete og kvinneglade politimannen er født og oppvokst på Romsås hos en alenemor. Han deler rekkehus med samboer og forsvarsadvokat Camilla og sammen har de datteren Elsa. Abrahamsen er kanskje ikke svigermors drøm, men han har god intuisjon. Han er den som virkelig forstår alvoret når den unge 18-årige bloggeren blir meldt savnet av moren sin.

– Krim er en interessant sjanger fordi den setter ting på spissen. Eksistensielle og moralske valg får stor vekt, og den dramaturgiske motoren er så sterkt at man ofte kan få sagt mer enn man kan i en mer saktegående sjanger.

– Dessuten er det en sjanger som gjerne er morsom både å skrive og å lese, og romanlesing skal være lystbetont, ikke trandrikking, fortsetter den nyslåtte krimforfatteren. Som gir oss ulike synsvinkler hele fortellingen igjennom.

Og slik måtte det bli, for det var slik det hele startet, erindrer forfatteren, og utdyper om det første frøet til romanen:

– Jeg så veldig tydelig for meg den første jenta som blir kidnappet. Hvordan hun løp, hva hun skrev på bloggen, ansiktet hennes. Men det var også noe annet i det bildet. En annen mann som så henne. Som overvåket henne. Dette hvor jeg ser henne og kidnapperen ble til det første kapittelet, hvor synsvinkelen skifter mellom henne og kidnapperen.

Ekstremisme forenes i kvinnehat

Forfatteren har virkelig skrudd opp tempoet til maks i historien sin, vi kastes inn i handlingen og scenene skifter fort – som i en TV-serie. Det ser ut til å fenge, Ness har allerede fått mange tilbakemeldinger på at boken oppleves spennende. At dette er en sånn type bok som holder deg våken.

Forfatteren trenger ikke mye betenkningstid på spørsmålet «Hvem håper du skal lese boken»:

– Fleste mulig! Jeg blir glad for de leserne jeg får, men jeg håper jeg treffer noen. Det er noe med den intimiteten man kan få gjennom en bok. En bok som sitter, kan treffe ganske dypt. Det håper jeg på.

Forfatteren skildrer en gjerningsmann som er ganske gjennomsyret av kvinnehat, og Ness oppsummerer bokens viktigste budskap slik:

Ole Asbjørn Ness

– All ekstremisme forenes i kvinnehat. Leser man hva Behring Breivik skrev om kvinner, eller hvordan islamister beskriver den ideelle kvinnerollen, så ser man hvor like de er. Fanatikere har det til felles at de ønsker å styre kvinnelig seksualitet.

– Til slutt Ness, i krimromanen ser vi ofte at kvinner er ofrene som jaktes på og drepes, mens eldre herrer etterforsker og løser det hele. Man kan saktens spørre seg: Trenger vi flere slike romaner?

– Verden behøver flere gode bøker. Så hvis den er god, så er svaret ja. Og forholdet mellom mann og kvinne, og ikke minst maktspillet mellom dem, er et evig aktuelt tema, svarer forfatteren

Fakta om Ole Asbjørn Ness:

* Ole Asbjørn Ness (f. 1974) vokste opp på Romsås i Oslo og i Nordre Follo. Han er nå bosatt i Asker.

* I 2004 vant Ness Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen «Det er natt». I 2011 ble hørespillet «FlavaLaden» nominert til Ibsen-prisen. Romanen «Aftenlandet» fra 2018 fikk også gode anmelderskussmål.

* Ness har jobbet som journalist, råvaremegler, stuer, kommunikasjonsrådgiver og gründer. Han er utdannet siviløkonom, og har også studert filosofi.

* «Fem dager i mai» er første krim fra Ness og det planlegges en hel serie med politimannen Johnny Abrahamsen i front

Powered by Labrador CMS