Fredag gjestet Haddy Njie talkshowet «Lindmo», for å snakke om sin nye bok «Dagbok».
Boken handler om hvordan de opplevde perioden fra før de første sakene om varslene mot hennes mann Trond Giske ble publisert i norske medier til han måtte trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet.
Boka har fått bred omtale i mange norske medier, blant annet at kvinnene som hadde varslet om Giskes oppførsel ikke ble kontaktet om boka i forkant av publisering, slik Dagbladet kunne skrive fredag.
– God grunn til å kritisere NRK
I sosiale medier har kritikken mot programmet og intervjuet haglet, og flere reagerer sterkt på at Njie ble intervjuet uten at noen motstemmer kom til orde i programmet. Blant kritikerne er Dagbladets Marie Simonsen, som skriver:
«De pleide å gå på Skavlan, samfunnstopper, når det gikk galt. Det var en måte å få sympati på uimotsagt. Men trodde ikke det skulle skje hos Anne Lindmo i en #metoo debatt», skriver hun på Twitter.
Professor ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund, skriver at NRK ikke burde latt henne slippe til uimotsagt:
«Det er ikke noen særlig grunn til å kritisere Haddy Njie. Men god grunn til å krisitere @NRKno som lar henne få koseprate uimotsagt hos #lindmo som et ledd i sin boklansering. Her må motstemmer slippe til!», skriver han.
Verken Torvund eller Simonsen har besvart Medier24s henvendelser om å utdype kritikken. Line Oma, en av kvinnene som sendte inn varsel om Trond Giskes oppførsel, skriver i en kort sms til Medier24 at hun ikke ønsker å kommentere saken.
En annen av kvinnene som sendte inn varsel om Giske, Sunniva Andreassen, sier til NRK at hun på generelt grunnlag mener Njie oppfattes som Giskes PR-agent, uten at det er en spesifikk kommentar til «Lindmo»-intervjuet.
– Njie fungerer i praksis som Giskes PR-agent. Det er urimelig å si at varslerne ikke har blitt uimotsagt, når de fra første stund har blitt demonisert og umyndiggjort, sier hun til NRK.
Andreassen har heller ikke besvart Medier24s henvendelse lørdag formiddag.
Til påstanden fra Andreassen svarer Njie:
– Det har vært for lite samtale i denne prosessen. Jeg er glad for at hun har fortalt sin historie, og jeg mener det også er rom for min historie, som kommer frem i boken. Jeg har aldri sagt at min historie er sannheten, men den er en flik av sannheten, og den er viktig for å få hele bildet, sier Njie til NRK.
– Forståelse for at dette setter følelser i sving
Trine Sollie er prosjektleder for «Lindmo» på NRK, og sier til Medier24 lørdag formiddag at hun forstår at enkelte kan reagere på intervjuet.
– Vi har forståelse for at dette setter følelser i sving og at mange har meninger om vårt intervju. Samtidig håper vi at intervjuet i fredagens sending kan få være et innslag i en større debatt og at det maner til ytterligere refleksjon i en viktig sak, sier Sollie til Medier24.
Når det gjelder kritikken av NRK, mener hun åpenhet her har vært viktig, og understreker at de i løpet av sendingen opplyser om at Njie tar oppdrag for NRK.
– I NRK er vi opptatt av åpenhet og fordi Haddy Njie er oppdragstaker hos oss opplyser vi seerne om dette i begynnelsen av intervjuet. Vi mener det er god presseskikk å orientere om dette. Njie blir behandlet på akkurat samme måte som andre gjester i programmet, sier hun og legger til:
– Samtlige gjester i talkshowet Lindmo er invitert fordi de har en historie å fortelle eller er aktuelle med noe vi mener er av interesse for samfunnet.
Sollie mener intervjuet ikke utløser noen form for samtidig imøtegåelse, og at NRK har det etiske på plass.
– Intervjuet med Njie kunne vært løst på mange ulike måter. Vi valgte å fokusere på hennes personlige historie og inviterte henne på bakgrunn av å ha skrevet boken «Dagbok». Det kommer ikke frem personlige beskyldninger eller angrep som krever imøtekommelse eller tilsvarsrett, slik vi ser det, skriver hun.