Det er kun en liten uke siden en samlet mediebransje la fram en ny undersøkelse om hvordan det står til med seksuell trakassering i bransjen.
Under framleggingen av rapporten – som viser en svak positiv utvikling – fortalte TV 2-sjef Olav T. Sandnes om hvordan de har jobbet for å rydde opp i TV 2 etter at Alexander Schau først tvitret om en rekke hendelser i bransjen – blant annet i TV 2.
Han fortalte også at et viktig tiltak de har satt i gang handler om å bedre kjønnsbalansen på ledernivå i TV 2 – og at de jobber hardt med å øke andelen kvinnelige ledere i organisasjonen.
Rekrutterer i all hovedsak kvinnelige ledere
Det gjør de blant annet ved å sørge for at de lederne de rekrutterer i all hovedsak er kvinner.
– Vi har tatt tak i det vi opplever er en utfordring: At vi ikke har en tilstrekkelig god kjønnsbalanse på ledernivå i TV, sier Sandnes til Medier24.
Sandnes forteller at de rekrutterte totalt ni ledere. Fire av disse ble rekruttert eksternt og alle fire var kvinner. Seks ble gjort internt, og fem av disse var menn. – Det er viktig for meg å understreke at det vi ønsker er likestilling. Det vi i praksis har sagt er at vi alltid skal ha kandidater av begge kjønn med til en finalerunde i en ansettelsesprosess, at vi oppfordrer kvalifiserte kvinner til å søke og at ansettelsen av en mannlig leder skal godkjennes av Sarah Willand eller meg personlig, sier han.
Sarah Willand er organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2.
Sandnes forteller at han mener mangfold i ledelsen er noe TV 2 har blitt stadig mer bevisste på.
– Det er jo underlig. Tradisjonelt i samfunnet har man sagt at «det er den beste kandidaten som skal få jobben – uavhengig av kjønn». Og så ender man opp med en overvekt av menn jevnt over. Dette er noe vi har blitt stadig mer bevisste på og som vi ønsker å gjøre noe med.
– Er det en slags form for kvotering? – Ja, det er kvotering i den forstand at det handler om å sette et mål for å utjevne en eksisterende forskjell. Det har vi gjort.
– Rekrutterer
Han understreker at TV 2 er innenfor reglene i arbeidsmiljøloven og annet regelverk som gjelder kjønnsdiskriminering.
– Vi har ansatt menn også, men vi ønsker å ta et ansvar for å få en jevnere kjønnsbalanse på ledernivå. Som medievirksomhet og samfunnsaktør, så skal vi speile samfunnet, og da trenger vi en jevnere balanse, understreker Sandnes.
Samtidig er han klar på at de har satt seg hårete mål når det gjelder kjønnsbalanse i ledelsen fram mot 2020: – Vi tror at handling må følge ord – og jeg opplever at vi er på god vei. Vi har en målsetting om at når vi går ut av 2022 så skal vi ha 40/60-kjønnsbalanse i alle ledergrupper i TV 2, sier han.
Det skal gjelde alle nivåer av organisasjonen, noe Sandnes mener er viktig. – Det er også et signal til lederne i TV 2 om at dette er noe vi som samfunnsaktør tar på alvor og at dette er noe som gjelder alle deler av organisasjonen.
– Mannlige sjefer skal ikke frykte jobbene sine
Når det gjelder Sandnes' egne toppledergruppe har han en liten vei å gå: Av totalt ti medlemmer i toppledergruppen i TV 2 er det sju menn og tre kvinner.
Der har det ifølge Sandnes kun blitt gjort én nyrekruttering det siste året: Programsjef Kathrine Haldorsen. – Der ligger vi under målsettingen. Det er også blant de gruppene i TV 2 hvor jeg ikke er fornøyd. Samtidig er det ikke sånn at mine ledere skal frykte jobbene sine fordi de har feil kjønn. Slik kan det ikke være, sier han.