Sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Lars Helle, leder arbeidet med ny medielandsby i Stavanger.

Snart klart for egen medie­landsby i Stavanger: – Et skritt i riktig retning

STAVANGER:  – Kun formaliteter gjenstår, sier Aftenblad-redaktør Lars Helle, som bekrefter at de straks er klare med en intensjonsavtale for den nye medieklyngen i Stavanger.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tankene, visjonene og diskusjonen har vært der helt siden før Media City Bergen åpnet for to år siden. Men nå har drømmen om et Media City Stavanger tatt et stort skritt mot realisering.

I sommer ble nemlig en avtale med NCE Media i Bergen signert, og sikret at Stavanger blir en avdeling under – og i samarbeid med – miljøet i Bergen.

I tillegg er nå en intensjonsavtale nær å bli ferdigstilt, og det videre arbeidet med lokaler, tidsplan og sammensetning kan begynne. 

Dette er derfor et stort skritt mot en samlokalisering, forteller sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Lars Helle.

– Dette er et skritt i riktig retning. Det er mange forskjellige spor som nå følges, og dette henger sammen både med samlokaliseringsplanene og planene om en medieklynge, forteller han til Medier24.

– Viktig med et sterkt mediemiljø

Han leder prosjektgruppen, som også består at NRK Rogalands distriktsredaktør Ragnar Christensen, Annenita Bakker Schøyen fra Mediafarm og Felix Laate fra Greater Stavanger. 

Men for ordens skyld: Media City Stavanger vil medielandsbyen ikke bli hetende.

– Det kommer den garantert ikke til å hete. Vi skal ikke ha noen engelske ord i navnet, sier Helle bestemt.

Media City Bergen er forbildet.

– Vi har sett på alt fra Medielandsbyen, Mediebyen, Mediegården, Stavanger medieby, Mediebyen Stavanger og så videre, forteller han.

Helle sier det kun er formaliteter som gjenstår før intensjonsavtalen er ferdig. Han er klar på hvorfor en medielandsby vil være fordelaktig for Stavanger:

– Det er viktig for denne regionen å ha et sterkt mediemiljø. Jeg tror vi får det best til ved at vi blir flinkere til å snakke sammen, jobbe sammen og utvikle ting sammen. Det er ingenting av dette som står i veien for at vi også skal være harde konkurrenter. Vi trenger mediemangfold, sier Helle.

– Med en medieby vil det bli lettere å drive talentutvikling og tiltrekke oss flere folk. Vi kan også utnytte hverandres styrker og svakheter bedre, og utnytte journalistikken ved å spille på det som finnes av kompetanse i de små miljøene, forteller han.

– En medie- og teknologiklynge

Ett av de viktigste miljøene der er teknologi.

– Det er mye spennende som skjer på teknologifronten her i byen. Derfor kaller vi dette egentlig for en medie- og teknologiklynge, sier Helle.

På spørsmål om hvorfor de valgte å formalisere et samarbeid med Media City Bergen nå, svarer Helle:

– Media City Bergen har nasjonal klyngestatus, og det kan bare ett sted få innenfor hver næring. Så i stedet for å konkurrere, bestemte vi oss for å være en node under de og samarbeide.

– Vi har en utrolig god tone sammen med Media City Bergen. De har vist at man kan få til økt innovasjonstakt, større talenttilfang og ny utvikling. Det håper vi å få til her også. Vi – som er de kommersielle aktørene – ønsker også å bidra til økt verdiskapning, forteller Helle.

NRK Rogalands distriktsdirektør, Ragnar Christensen, er også klar på fordelene av en samlokalisering.

Ragnar Christensen, distriktsredaktør i NRK Rogaland.

– Jeg tenker det er naturlig å se på hva vi kan få til sammen. Jeg ser utelukkende fordeler ved å jobbe tett med andre medier, sier han til Medier24.

– Vi er veldig inspirert av MCB, som så vidt jeg kan bedømme ser det ut til å være en suksess. Men vi skal gjøre det på vår måte. Jeg har troen på dette, sier Christensen.

Håper på innflytting i 2022 eller 2023

De to medielederne ser begge for seg en mulig tidsplan på innflytting i 2022 eller 2023.

Men både Helle og Christensen understreker at det er ingen hast å få flyttet.

– Vi har det fint her vi er nå. Vi må ikke på død og liv flytte. Vi må først ha et prosjekt klart som er bra og kostnadseffektiv. Vi vil ikke ha noe svekkelse av de lokalene vi har her, og som fungerer bra, sier Helle.

– Vi har heller ikke noe hast. Vi har det kjempefint her på Ullandhaug, men vi har samtidig mer plass enn vi trenger, sier Christensen.

Og påpeker:

– Rent redaksjonelt må vi utvikle oss hele tiden. Vi må både være forberedt på å bli flere og færre. Hvis vi mener det er mer å hente på å flytte til nye og moderne lokaler, så er det lettere å få ja fra NRK-ledelsen. 

NRK Rogaland har vært i sine lokaler på Ullandhaug utenfor Stavanger siden 1997, mens Aftenbladet har vært i den nåværende Mediegården i Stavanger sentrum siden 2008, der Rogalands Avis leier underetasjen. 

Rogalands Avis er også en mulig leietaker i den nye mediebyen, sammen med flere andre, forteller Helle.

– Vi har en god dialog med Universitetet i Stavanger. De er i loopen og har vært med på samtaler. Så har vi også snakket med Screen Story, Mediability og TV Vest, samt Mediafarm. I tillegg ønsker vi å få med Altibox, som er fremoverlent på både teknologi, distribusjon og innhold, sier Helle.

Stavanger Aftenblads nåværende lokaler i Stavanger sentrum.

Hvor mediebyen blir liggende er foreløpig usikkert, men prosjektgruppen har sett på flere aktuelle lokaler – og også fått tilbud fra eiendomsutviklere. Kravet er uansett at lokalene må være i Stavanger sentrum, nær kollektivtilbudet. 

– Vi har et samfunnsoppdrag som skal løses, og vi tror vi kan gjøre det bedre sammen. Samtidig kan vi skape en fysisk samlingsplass for folk i distriktet, sier Helle.

Powered by Labrador CMS