NJs digitale landsstyremøte vedtok i dag at forslagene om å endre navn på organisasjonen, samt åpne for medlemskap for alle som jobber i et redaktørstyrt medie, ikke vil stemmes over på landsmøtet i mars 2021.
NJ-styret utsetter navnebytte: – Noen spørsmål må vente
Vedtektsutvalgets mest ytterliggående forslag blir ikke stemt over på neste landsmøte.
NB: I den første versjonen av denne saken skrev Medier24 at «alle lærere, også de som ikke spesifikt underviser i journalistikk, kan bli medlemmer». Det riktige er at lærere ved utdanningsinstitusjoner som utdanner journalister og mediearbeidere kan bli medlemmer.
Torsdag morgen ble det klart at landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ) ikke fremmer de omdiskuterte forslagene fra vedtektsutvalget om navneendring og medlemsskap for alle som jobber i et redaktørstyrt medie til landsmøtet i mars 2021.
En slik vedtektsendring vil blant annet åpne for at dem som jobber med content marketing kan bli medlem i NJ. Dette har skapt stor debatt blant norske mediefolk den siste tiden.
Landsstyret ønsker derimot at de mest ytterliggående forslagene skal jobbes med i neste periode. Samtidig roste også mange av landsstyrerepresentantene vedtektsutvalget for å løfte debatten, og for måten de har greid å stå i de tidvis heftige diskusjonene.
Endringene i vedtektsutvalgets omforente forslag, slik som for eksempel at lærere som mediearbeidere kan bli medlemmer, fikk derimot stor tilslutning.
Et omforent forslag basert på vedtektsutvalgets forslag, og på innspill i den muntlige landsstyredebatten, skal nå utarbeides fra NJs arbeidsutvalg, og legges frem i februar 2021.
– Noen av spørsmålene må vente
Nestleder Dag Idar Tryggestad var blant dem som tok til orde for å fortsette debatten rundt vedtektsendringene, men at tiden frem mot landsmøtet i mars kom for tidlig til å stemme over de mest omdiskuterte endringene.
– Jeg tror engasjementet rundt denne saken har vist at det er viktig å ta denne debatten, og å videreføre den inn i neste periode, sa han.
Samtidig understrekte han hvorfor de mest ytterliggående forslagene ikke burde diskuteres på landsmøtet riktig ennå.
– Noen av spørsmålene må vente. Jeg lytter til dem som sier at tiden frem til mars er for kort til å ta gode beslutninger rundt navneendringer, eller at vi skal åpne for medlemskap for alle som jobber i et redaktørtstyrt medie.
– Jeg tror vi trenger mer kunnskap, bedre forankring og at vi også må erkjenne at disse spørsmålene for mange handler om modning. Derfor må dette være en del av neste periodes tiltaksplan.
– Ikke overbevist om at tiden er moden
Britt-Elin Nergård i Amedia uttrykte også sin støtte til vedtektsutvalgets omforente forslag.
– Jeg støtter de justeringene av vedtektene som ligger i utvalgets omforente forslag. Å styrke tariffmakten vår er noe jeg mener jeg er viktig, sa Negård.
Og la til:
– Jeg er ikke overbevist om at tiden er moden for en navneendring eller den ytterliggående formuleringen om der «alle som jobber i et redaksjonelt medium»,sa Nergård.
Samtidig presiserte også Negård at hun ønsker ytterligere debatt om dette.
– Vi som har diskutert dette en stund har fått modne tankene våre om dette over tid. Det er ikke tilfelle for hele organisasjonen, og det viser debatten også.
– Jeg vil ha mer debatt, og trinnvis jobbe med å få flere til å føle seg hjemme i NJ uten å åpne for de mest radikale forslagene.
– NJ må endre seg
NRKJ-leder Rolf Johansen mener at endringer i NJ må til.
– Det er udiskutabelt at NJ må endre seg, og at vi må være en åpen, inkluderende og sterk tarifforganisasjon. Vi skal ikke ha utenforskap, og NJ trenger endring, både politisk og i staben, sa han.
– Vi må også verne om «profesjonsbeinet» vårt, og må værne å slåss for pressens vilkår i Norge, også i fremtiden.
Samtidig var Johansen veldig tydelig på at endringene som diskuteres, og som påvirker organisasjonens videre retning, må være noe av det viktigste som debatteres med de neste årene.
Likevel mener han at spørsmålet om navneendring tidligst bør diskuteres i 2023.
– Navneendringen bør tidligst foreslås for landsmøtet i 2023. Vi må diskutere det i organisasjonen fra bunnen og opp, og finne ut hva vi vil med NJ, og hvordan vi kommer dit. Målet må være at NJ gjennom et samlet landsmøte kommer med felles mål for morgendagens NJ.