Guro Gulstuen Nordhagen, NJ Student

NJ Student: – Bransjen utvikler seg raskere enn det utdanningene gjør

Studentene er bekymret for kvaliteten på journalistutdanningene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

De neste dagene er Norsk Journalistlag samlet til landsmøte på Fornebu utenfor Oslo. Leder i NJ Student, Guro Gulstuen Nordhagen, forteller til Medier24 at hun håper å få med seg landsmøtet på at de skal jobbe for utdanningene sammen. 

På landsmøtet kommer de til å ta til orde for at man løfter kvaliteten i utdanningene høyere opp på dagsorden. 

– Bransjen utvikler seg raskere enn det utdanningene gjør, sier NJ Studentlederen til Medier24.

Vil ha kartlegging 

Gulstuen Nordhagen forteller at det å skape forståelse for viktigheten av kvalitet i utdanningene blant de tillitsvalgte på landsmøtet. 

– Det viktigste for oss i NJ Student er at vi får fram hvor viktig det er at vi får til gode utdanninger. Vi har snakket mye om kompetanseheving, og i det perspektivet er det også veldig viktig at nyutdannede, ferske journalister også når opp til de kravene som en arbeidsgiver har, sier hun til Medier24 og fortsetter: 

– Unge, nyutdannede journalister skal ha den kompetansen som trengs ute i redaksjonene.

Hun forteller at de får mange tilbakemeldinger om at ikke alle opplever at de har det etter endt utdanning. 

– Vi får tilbakemeldinger fra studenter over hele landet om at det er mange som er misfornøyde med utdanningene og de føler ikke at de får den kompetansen de trenger. Vi ønsker oss en kartlegging blant studentene for å finne ut hva de tenker, sier hun. 

Når det kommer til hva konkret de får tilbakemeldinger om at studentene ikke er fornøyde med trekker hun fram at de ikke opplever at de blir flermediale journalister av å gå på utdanningene, og at det er begrensende å for eksempel måtte velge enten avis, TV eller radio som fordypning, heller enn å få muligheten til å lære alle. 

– Man får en ganske ensidig utdanning, fordi man må velge mellom de forskjellige mediene. Det vi ser i bransjen i dag er at det ikke holder. Man må kunne mer enn ett medie, sier hun.

Har foreslått tiltak

Til tiltaksplanen har NJ Student blant annet foreslått at:

  • NJ skal jobbe for å beholde journalistutdanningene vi har i landet og styrke dem slik at folk fortsetter å søke seg dit.
  • NJ Student ønsker at utdanningene skal legge til rette for en framtidsrettet emneplan med større mulighet til å lære seg flere medieformer.

Forslaget er innstilt avvist av landsstyret, blant annet med begrunnelsen:

«Landsstyret avviser forslaget frå NJ Student om å sørga for å behalda journalistutdanninga, fordi landsstyret meiner det er ei for stor oppgåve for NJ å jobbe for at alle journalistutdanningane består og at studentane søkjer seg dit». 

Landsstyret viser blant annet til at man har tatt initiativ til kartleggingen Gulstuen Nordhagen etterspør, og at den vil sendes ut våren 2019. 

Gulstuen Nordhagen understreker at de kommer til å bruke landsmøtet til å fremme sine forslag. 

– Vi trenger NJ i ryggen

Videre er hun opptatt av at mange som er unge i bransjen vet at de skal inn i et tøft arbeidsmarked og at det nettopp derfor er viktig at de har kompetansen de trenger fra utdanningene for å kunne lykkes i et tøft arbeidsmarked. 

– Vi vil veldig gjerne levere på de kravene bransjen har til oss. Vi vil ikke komme inn i en redaksjon og ikke ha snøring på hva de driver med, fordi de vi har lært på utdanningen er noe de holdt på med for ti år siden. Når vi sitter på skolebenken og lærer noe vi ser er utdatert, så er det litt lite givende, sier hun. 

Hun håper at landsmøtet vil støtte studentenes ønske om å styrke utdanningene, og sier at de kommer til å foreslå flere tiltak til NJ sin tiltaksplan for de neste to årene. 

– Vi i NJ Student er ikke sterke nok alene til å ta denne kampen. Vi trenger å ha hele organisasjonen i ryggen, for å sørge for at vi får best mulig utdanninger, sier hun. @

– Forståelig

Leder for journalistutdanningen på OsloMet, Steen Steensen, mener det er bra at studentene ønsker høyere kvalitet på utdanningene. 

– Det er viktig at studentene er opptatt av dette og helt forståelig at de har slike bekymringer. Men jeg er ikke enig i beskrivelsen. Vi jobber kontinuerlig med både kvalitet i og endring av utdanningen. Vi gjøre endringer i studieplanen hvert eneste år, utvikler nye emner og tar i bruk nye teknologier. Vi har også et bransjeråd for journalistutdanningen bestående av 8–9 redaktører som vi stadig konsulterer og lytter til med tanke på hvordan vi best skal utvikle utdanningen. Og vi rekrutterer stadig nye medarbeidere, både med fersk kompetanse fra bransjen og med fersk kunnskap fra forskning på hvordan journalistikken endrer og utvikler seg, sier han til Medier24. 

Han understreker imidlertid at det er en god det av det journalistiske håndverket som ikke går ut på dato – uansett hvordan utdanningene ser ut.

– Så vil jeg også si at en del av de mer klassiske ferdighetene, så som kildekritikk og presseetikk, aldri går ut på dato, men blir kanskje enda viktigere ettersom medie- og informasjonslandskapet blir mer komplekst. Jmf saken VG står i nå. Den viser med klar tydelighet at etikk og kildekritikk fortsatt er noe av det absolutt viktigste studentene våre skal lære, sier han. 

Powered by Labrador CMS