Medietilsynet-direktør Mari Velsand.
Foto: Kent Olsen
Flere frykter falske nyheter svekker tilliten
Fem av ti nordmenn mener at redaktørstyrte medier er troverdige og pålitelige informasjonskilder.
Åtte av ti nordmenn er bekymret for at spredning av usann informasjon påvirker tilliten til myndighetene og mediene, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet.
Kunstig intelligens og ny teknologi har gjort det enklere å produsere og spre falsk informasjon på nettet, og sju av ti oppgir at de i løpet av de siste seks månedene har kommet over nyhetssaker de mistenker at har vært usanne. De aller fleste har sett disse sakene i sosiale medier.
– Tallene viser at vi har våkne mediebrukere i Norge, som er bevisst at ikke alt som formidles på nettet er pålitelig informasjon, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Der fire av fem oppgir at det har kommet over nyhetssaker de mistenker er falske i sosiale medier, er tallene fra redaktørstyrte medier mye lavere.
Én av fem har sett slike saker i riksmedier, og sju prosent i lokale eller regionale medier.
Halvparten av de spurte mener at redaktørstyrte medier er troverdige og pålitelige informasjonskilder, mens åtte prosent sa det samme om sosiale medier.
Redaktørstyrte medier scoret også høyere på spørsmål om å gi nyttig innsikt for å holde seg oppdatert og om å gi tilgang til nødvendig informasjon for å delta i samfunnsdebatten.
– Det er positivt at så mange ser verdien av redaktørstyrte medier og den rollen disse mediene spiller som troverdige nyhetsleverandører, sier Velsand.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no