NRK får allerede 5,4 milliarder i lisensinntekter. Ny avgift kan gi 270 millioner kroner til

- Gammeldags og usolidarisk, sier flere partier.

Publisert Sist oppdatert

Modellen som regjeringens ekspertutvalg landet på, har allerede høstet kritikk.

Høyre stiller spørsmål om ordningen vil være rettferdig, mens Fremskrittspartiet kaller det lite nytenkende og en dårlig løsning.

Venstre-leder Trine Skei Grande er også skuffet og kaller modellen usosial og ekstremt gammeldags.

– En slik avgift tar overhodet ikke hensyn til om husstanden består av en alenemor med lav inntekt eller om den er en husstand med flere høye inntekter.

- En husstand kan bestå av enslige arbeidsledige, kollektiver med mange unge i fullt arbeid eller for den del generasjonsboliger. Det er litt femtitalls å tro at det å «disponere en egen bolig» er en enhetlig størrelse, sier Skei Grande.

Vil øke NRKs inntekter

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mottok fredag rapporten fra utvalget under ledelse av Tore Olaf Rimmereid.

Utvalget landet på den såkalte tyske modellen ved å kreve inn avgift fra alle husstander, uavhengig av om de har TV eller ikke. Avgiften er også uavhengig av hvor mange personer som bor i husstanden eller hva slags inntekt de har.

Nyordningen vil øke NRKs inntekter med 4 til 5 prosent fordi det er flere husstander enn lisensbetalere.

I fjor fikk NRK inn rundt 5,4 milliarder kroner i lisensinntekter, noe som betyr at statskanalen kan plusse på rundt 270 millioner kroner til om modellen blir vedtatt av Stortinget.

Utvalget diskuterer flere andre alternativer.

Et utvalgsmedlem ønsket en dansk modell, hvor avgiften betales ut fra husstand, men man må bare betale hvis man eier et apparat som gjør det mulig å strømme NRKs innhold.

Utvalget har også vurdert NRK-skatt på alminnelig inntekt, slik man har i Finland, eller alminnelig skattefinansiering, som i Nederland.

Må sikres legitimitet

Helleland vil ikke kommentere hvordan hun ser på forslaget, men sier regjeringen vil konkludere om finansieringsmodell innen utgangen av året.

Hun legger vekt på å sikre NRKs rolle som en sterk og uavhengig allmennkringkaster.

– Derfor er det viktig at vi sikrer NRKfinansiell stabilitet. Samtidig må finansieringen av NRK ha legitimitet i befolkningen, slik lisensen har hatt til nå, sier hun.

I dag trenger ikke personer som ser NRK gjennom smarttelefoner og PC-skjermer, å betale lisens.

Den nye ordningen skal løse problemet med et økende antall gratispassasjerer.

Powered by Labrador CMS