I dag presenteres årets pressefrihetsindeks i Oslo i regi av Reportere uten grenser og Norsk Presseforbund, samt Fritt Ord.
I den anledning er OSSEs medierepresentant Harlem Désir i Norge for å overvære lanseringen.
I morgentimene onsdag møtte Désir kulturminister Grande i Kulturdepartementet, for å diskutere pressefrihet i Norge - og i Europa.
Tar angrep på journalister på alvor
Skei Grande sier til Medier24 at de diskuterte hennes plan om medieforlik, rollen til en allmennkringkaster, ulike lover de jobber med å få på plass - og trusler mot journalister.
- Heldigvis er det ikke så mange journalister som blir drept i Norge, men jeg fortalte at vi tar angrep på journalister svært alvorlig. Norske journalister blir utsatt for trusler og hatprat - og kvinnelige journalister blir utsatt for mye.
Skei Grande sier at OSSEs representant var nysgjerrig på hva man gjorde i Norge for å stadig toppe pressefrihetsindeksen, slik vi gjorde i fjor.
- Hva truer journalistikken, slik du ser det?
- Det er flere trusler mot journalistikken, men det viktigste er at kvalitetsjournalistikken svekkes, sier Skei Grande og viser til den økende graden av alternative medier og falske nyheter:
- Det at alle kan lage nyheter, svekker selvjustisen man har hatt gjennom pressens etiske regelverk, redaktørplakaten og PFU. Dette er ordninger som vi bør være stolte over og som har fungert i mange år.
- Store utfordringer for mediene
Skei Grande er også bekymret for finansieringsmodellene, samt det hun kaller «journalistiske blindsoner», der man ikke har medier som følger med på store geografiske områder.
- Vi har for eksempel en hovedstad uten lokalavis, sier hun for å komme med et eksempel.
- Hva kan OSSEs representant lære av Norge?
- Han er her for å lære og bringe videre det vi gjør, men selv om vi er øverst på pressefrihetsindeksen, så mener jeg vi er langt fra å være i mål. Vi har store utfordringer på mediefeltet.
- Helt ok at det er provoserende
- Hva har vi lyktes med når det gjelder pressefrihet?
- All erfaring i Europa tilsier at vi må ha en sterk allmennkringkaster. Det legger noen standarder, som jeg mener er et gode for hele samfunnet, sier hun og fortsetter:
- Jeg forstår de som mener at det kan være urettferdig, men all erfaring i verden tilsier at de som har svekket allmennkringkasteren sin, har fått en dårligere medievirkelighet og til slutt dårligere kultur. Da er det helt ok at det kan være provoserende for enkelte at allmennkringkasteren er sterk, avslutter Skei Grande.