(ARENDAL): Etter regjeringen fjernet fritaket på moms for lyd og levende bilder, har det vært stort press fra medieorganisasjonene på nåværende kulturminister Lubna Jaffery.
TV 2 har blant annet ment at fjerning av momsfritaket var en av grunnene til at de måtte spare inn penger og nedbemanne.
Jaffery sier hun ikke syntes det man gjorde med mediemomsen var et godt virkemiddel. Nå mener hun vi må se på mer enn bare de økonomiske konsekvensene.
– Det har også andre konsekvenser, slik som dette med tilgang til media. For eksempel unge mennesker ønsker å kanskje benytte seg av media som bruker lyd og bilde i større grad enn vi som er litt voksne, sier hun til Medier24.
Nå har hun gitt Medietilsynet i oppdrag å se på konsekvensene innføring av moms vil ha på bransjen. De skal konkludere før jul.
Skeptisk til tidsbruken
Også på scenen under Arendalsuka fikk hun spørsmål om momsen.
Høyres mediepolitiske talsperson, Tage Pettersen, mener det faglige grunnlaget Jaffery sier hun trenger allerede finnes.
– Mediebedriftenes Landsforening har i to år sendt faglige grunnlag, sier han.
Han er også skeptisk til når det kommer en avklaring.
– Det kommer tydeligvis ikke i dette statsbudsjettet heller, siden tilsynet skal komme tilbake med sin konklusjon før jul, sier han.
Til Medier24 sier Jaffery at hun har jobbet så fort hun kan.
– Så skjønner jeg at bransjen er utålmodig. Men jeg tror det er viktig at vi har et tilstrekkelig godt grunnlag så vi kan gå videre med å eventuelt opp og fjerne ut mediemomsen, sier hun.
Håper fritaket kommer tilbake
Hun vil ikke forskuttere hva Medietilsynet sier. Men håper selv at momsfritaket vil komme tilbake.
– Men jeg mener vi også må se på den demokratiske diskusjonen om hvorfor man forskjellsbehandler medier som velger å skrive framfor å bruke lyd og bilde. Vi lever i en digital tidsalder, en digital hverdag, der det bør være likestilt. Så jeg håper det er noe av det medietilsynet konkluderer om.
Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen har i Nationen denne uken tatt til orde for at staten må gi det hun kaller en demokratistøtte. Det skal være penger til medier som går sammen om å bekjempe feilinformasjon.
For tiden jobber statsråden med å følge opp NOU-en fra Ytringsfrihetskommisjonen, og legger en strategi mot desinformasjon.
– Og det er også naturlig å komme med noen konkrete forslag etter hvert på hvordan vi skal følge opp de strategiene.
Vil vente på rapporten
Jaffery sier det er mange gode initiativer i mediebransjen, og at flere trekker fram Fædrelandsvennens prosjekt for å nå unge og penger til Faktisk Verifiserbar som prosjekter som burde få penger.
Statsråden vil ha rapporten fra Medietilsynet før hun gir noen lovnader om tiltak eller nye støtteordninger.
– Også har vi en armlengdes avstand til mediebransjen. Hvordan de velger å bruke økonomien sin, det bestemmer ikke jeg.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no