Arild Grande, Aps mediepolitiske talsmann. Her våren 2015 under Nordiske Mediedager i Bergen.
Arild Grande, Aps mediepolitiske talsmann. Her våren 2015 under Nordiske Mediedager i Bergen.

NRK-sjefen ville helst hatt en klarere modell for ny finansiering. Ap mener regjeringen har «kastet bort et halvt år»

Blandede reaksjoner på regjeringens forslag til ny NRK-finansiering.

Publisert

Oslo (NTB): NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen er fornøyd med forslaget til ny NRK-finansiering, men mener regjeringen kunne vært tydeligere på hvilken modell den foretrekker.

– Man kunne kommet med et tydelig standpunkt. Samtidig tolker jeg det som om regjeringen er veldig tydelig på begrunnelsen av hvorfor man skal skifte fra lisens til medieavgift, slik at man sikrer en fremtidsrettet, sterk og godt posisjonert allmennkringkaster fremover, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagens Næringsliv.

Journalistlaget i NRK (NRKJ) er redd en finansiering over statsbudsjettet vil kunne true NRKs uavhengighet og anbefaler sterkt en annen modell.

– Publikum må føle seg trygge på at NRKs innhold er publisert uavhengig av myndigheters og andre aktørers interesser. En medieavgift knyttet til husstand, slik regjeringen ønsker å utrede, gir det som kalles en armlengdes avstand mellom den som finansierer NRKs innhold og redaksjonen som bestemmer hva som skal publiseres, heter det i en pressemelding fra NRKJ.

De advarer også mot en såkalt finsk modell, hvor avgiften tas inn via personskatten.

– Erfaringene er at den gir mindre grad av uavhengighet og forutsigbarhet ved at skiftende regjeringer hyppig har endret skattenivået.

 

- Har kastet bort et halvår

Regjeringen er så uenig med seg selv om hvordan NRK skal finansieres at de ikke klarer å legge fram noe forslag, mener Arbeiderpartiet.

– Kulturministeren har kastet bort et halvår. Det hun sier i dag er nøyaktig det samme som Stortinget sa i vår: At det er behov for å endre finansieringen av NRK, sier Arild Grande (Ap).

Samtlige partier på Stortinget, med unntak av Frp, ble i februar enige om å finne en ny finansieringsmodell. Grande mener uenighet mellom regjeringsmakkerne Høyre og Frp er årsaken til at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) legger fram en stortingsmelding uten konkrete forslag.

– Nå må nok Stortinget gjøre den jobben, sier han.

Han er imidlertid ikke klar til å si mer konkret hva slags løsning han ser for seg.

– Den må være bærekraftig, rettferdig og ivareta NRKs uavhengighet, sier han.

Han mener regjeringen går i riktig retning når det gjelder den andre stortingsmeldingen Helleland la fram torsdag, om finansiering av en kommersiell allmennkringkaster.

– Det går i riktig retning når regjeringen innser at man ikke kommer unna en kompensasjon for de forpliktelsene en kommersiell allmennkringkaster påtar seg, sier han.

Samtidig er Grande kritisk til at meldingen ikke slår fast at denne TV-kanalen skal ha hovedkontor i Bergen, men nøyer seg med om at det skal ligge utenfor Oslo.

– For oss er det uaktuelt å vurdere andre byer enn Bergen, sier trønderen.

Han sier det er viktig at det utlyses en åpen konkurranse, slik at andre enn TV 2 kan kjempe om midlene, men mener samtidig at summen på 135 millioner kroner ikke er tilstrekkelig.

 

Senterpartiet mener Stortinget må ta grep

Senterpartiet mener Stortinget må ta grep og utarbeide en finansieringsmodell for NRK.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) presenterte torsdag innholdet i stortingsmeldingen om framtidig finansiering av NRK, hvor det foreslås å skrote dagens lisens og «arbeide videre» med en øremerket medieavgift.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad syns Helleland skulle være mer konkret.

– Jeg er overrasket over at de har brukt ti måneder på å komme til samme konklusjon som stortingsflertallet hadde i februar, sier hun.

– Regjeringen er åpenbart i så sterk indre splid at de ikke evner å legge fram et forslag, sier Arnstad.

Alle partiene på Stortinget unntatt regjeringspartiet Frp gikk i februar sammen om å be regjeringen legge fram et forslag til ny finansieringsmodell. Arnstad mener disse partiene må komme sammen på nyåret og starte arbeidet med å utarbeide en modell for finansiering.

 

 

Powered by Labrador CMS