Da Per Søreide Senstad og Kristine Sørheim begynte å jobbe i Manifest Media i år fikk de i oppdrag å lage et nyhetsprogram som kommer to ganger i uka.
Det har blitt til podkasten Saklig.
Under pilotene oppdaget de at de dro inn personlige ting i diskusjonene med hverandre og studiogjesten.
– Det tenkte vi at vi måtte slutte med – men så kom Eureka-øyeblikket, forteller Senstad.
I stedet for å slutte med det valgte duoen å omfavne det.
– Selv om det er et brudd med den nøytrale journalistrollen, så velger vi – når det passer – å bruke vår egen magefølelse både for å finne ut hvilke saker vi vil gjøre, men også i intervjuene, forklarer han.
De tror ikke dette er noe alle journalister i alle roller kan gjøre, men at det er rom for det i en analysepodkast på 15 minutter.
– Vi etablerer en sak, og da presenterer vi den udiskutable faktaene. Så deler vi vår magefølelse og hva vi undrer på, som kickstarter samtalen i møte med en gjest, forteller Kristine.
Senstad tror det er nyttig å eksperimentere med hvordan journalistrollen kan utvides, men samtidig beholde det viktige.
– Vi har vel begge kjent at en journalistrolle som er litt opphøyd, og som helt nøytralt leverer en ferdig tygget fasit til publikum, oppleves litt fremmed, kommenterer Senstad, som fortsetter:
– Hvis vi to kjenner på det, så tror vi at de som er yngre enn oss kjenner enda mer på det.
Begge to har redaksjonell bakgrunn, med Sørheim som nylig kom fra Avisa Oslo, mens Senstad har jobbet i Skavlan-redaksjonen og NRK Nyheter.
– Hvordan inntar dere den utvidede rollen?
– Vi er begge veldig nysgjerrige typer av natur. Å gå inn i noe nytt og dele tingene vi lurer på med hverandre og gjesten falt veldig naturlig, sier Sørheim.
– Hvis vi skal ha en ærlig og personlig kommunikasjon med lytteren, føltes det riktig å fortsette med det også foran mikrofonen.
Står fritt
Begge to har politisk bakgrunn fra ungdomsårene. Sørheim har vært engasjert i Rød Ungdom og Natur og Ungdom, mens Senstad har vært medlem i Unge Høyre.
I tillegg har Manifest Media slagordet «En digital plattform til venstre for midten», men duoen påpeker at de har full redaksjonell frihet.
– Vi har fått et mandat om å gjøre det vi vil, og ligge tett på nyhetsbildet og lage podkasten. Det er stor redaksjonell frihet, og vi ville ikke gjort dette hvis vi. are skulle bekrefte venstreaktivisters verdensbilde, forklarer Sørheim.
– Vi skal ha rom til mange forskjellige perspektiver. Vi skal møte alle med samme journalistiske motstand og bevare vår journalistiske integritet, uansett hvem som kommer, supplerer Senstad.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no