4 av 10 støtter streiken - men mange har ikke bestemt seg. Se her hva folk mener om konflikten

43 prosent sier de støtter streiken. 27 prosent gjør det ikke, ifølge undersøkelsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ifølge en undersøkelse InFact har gjort på oppdrag for Medier24 er det 43 prosent av befolkningen som sier at de støtter NRK-streiken.

Undersøkelsen er utført av InFact mandag 21. mai, har 1012 respondenter og er et landsrepresentativt utvalg.

Undersøkelsen er gjennomført en knapp uke etter at Norsk Journalistlag brøyt forhandlingene med NRK og Spekter - og tok 1700 NRK-journalister ut i streik. 

Det tallet gleder konserntillitsvalgt for journalistene i NRK, Richard Aune

- Dette var veldig gøy å se. Det reflekterer det de streikende hører når de er ute på gater og torg. Folk sier det er viktig å ha rett kompetanse, forstår at man ikke skal forskjellsbehandle tilkallingsvikarer og fast ansatte og at lønnsgapet må bli mindre. Det er deilig å få den bekreftelsen, sier han. 

Han tar ikke de 27 prosentene som ikke støtter streiken så tungt. 

- Det er åpenbart flere som støtter oss enn det motsatte. Det er sikkert ikke alle som har forstått grunnlaget vårt, men det gode tallet her er det overveldende flertallet som har fått med seg at vi streiker, sier han.

Tror utfallet hadde vært annerledes om spørsmålet var stilt annerledes

Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, reagerer på spørsmålsstillingen i undersøkelsen. 

- Jeg har ikke noen stor mening om undersøkelsen i seg selv, bortsett fra at jeg stusser litt på spørsmålsstillingen. Her inkluderer man både lønn, kompetanse og vilkår for vikarer i samme spørsmål. Det betyr at de som svarer kan støtte ett av de formålene, uten at de nødvendigvis støtter det som er kjerneproblematikken her, kravet om høyere lønn, sier han til Medier24. 

Olav Nyhus og Thor Gjermund Eriksen under pressekonferanse om NRK-streiken

Han tror utfallet hadde vært annerledes om man også hadde stilt spørsmålet annerledes. 

- Dersom man hadde spurt: «Støtter du en streik basert på at journalistene i NRK skal få større lønnsøkning enn lisensbetalerne», tror jeg utfallet av undersøkelsen hadde blitt annerledes, sier han. 

...nesten alle har fått med seg at det er streik:

Tallet Aune viser til kommer fra den samme undersøkelsen, og viser at 94,2 prosent av utvalget har fått med seg at NRK-journalistene streiker. 

- Det sier mye om det vi gjør til daglig, og den verdien vi har, når 94 prosent merker at vi ikke er på jobb, sier han. 

Også Nyhus er glad for at det merkes at mange av NRK-journalistene streiker. 

Om meningsmålingen

Undersøkelsen er gjort av InFact på oppdrag for Medier24.

Metoden er automatiske telefonintervjuer, og alle er tatt opp 21. mai 2018, med 1012 respondenter i et landsrepresentativt utvalg.

Undersøkelsen er vektet mot kjønn, alder, bosted og partivalg. Feilmarginen oppgis til +/- 3 prosentpoeng (for totalutvalget). 

- Heldigvis merkes det. Det ville vært ille om man ikke skulle merke at 1700 NRK-journalister er i streik, både for NRK og journalistene. Men selvsagt er det strekt beklagelig, sier han. 

- Ikke overraskende  

Kristine Nergaard forsker på arbeidsliv hos Fafo, er ikke overrasket over at antallet som sier de støtter streiken er relativt høyt. 

- Her er det flere som støtter enn som ikke støtter streiken. Det er noe vi også har sett i tidligere undersøkelser om streik, at et flertall av nordmenn støtter streik som virkemiddel, sier hun

Samtidig er hun klar på at det at mange sier at de støtter streiken, ikke nødvendigvis betyr at de har fått med seg det konkrete innholdet i kravet til Norsk Journalistlag. 

- Slike undersøkelser måler ikke nødvendigvis om man aksepterer alle detaljene i kravene som har blitt fremmet, men om du aksepterer streik som virkemiddel i seg selv, sier hun.

Kristine Nergaard, forsker ved Fafo. Foto: Fafo

Hun tror for eksempel at utfordringer knyttet til vikarer og kompetansetiltak er noe mange kjenner seg igjen i. 

- Her inkluderer man også utfordringer som vilkårene for vikarer og kompetanseutvikling. Dette er nok utfordringer mange kjenner igjen fra sin egen arbeidsplass, som utfordringer som trenger å løses. Det gjør nok også at antallet som sier de støtter streiken blir relativt høyt, sier hun.

Klassisk høyre/venstre-akse 

Om man ser på respondentenes parti-tilhørighet, fordeler de seg over en klassisk høyre/venstre-akse. 

Kun 13,6 prosent av respondentene som ville ha stemt Frp sier at de støtter streiken. På den andre siden sier 74,6 prosent av respondentene som ville ha stemt SV sier at de støtter streiken. 

Den fordelingen overrasker heller ikke Nergård. 

- Jeg synes ikke dette er spesielt overraskende. Spørsmål om makt og innflytelse i arbeidslivet har ofte en høyre/venstre-akse. Det ser vi også her, sier hun. 

 Verken Nyhus eller Aune ønsket å kommentere partifordelingen. 

Ulik støtte i ulike landsdeler 

Om man ser på fordelingen mellom de ulike landsdelene, har streiken størst støtte i Oslo, og lavest støtte i Nord-Norge. 

Om meningsmålingen

Undersøkelsen er gjort av InFact på oppdrag for Medier24.

Metoden er automatiske telefonintervjuer, og alle er tatt opp 21. mai 2018, med 1012 respondenter i et landsrepresentativt utvalg.

Undersøkelsen er vektet mot kjønn, alder, bosted og partivalg. Feilmarginen oppgis til +/- 3 prosentpoeng (for totalutvalget). 

Powered by Labrador CMS