Konsernsjef Per-Magne Tveiten (t.v.) og avtroppende styreleder Tomas Brunegård før generalforsamlingen i Mentor Medier i Oslo torsdag.

Nok en dramatisk generalforsamling da benkeforslag ga nytt styre i Mentor Medier

Etter en kaotisk avstemning på generalforsamlingen i Mentor Medier torsdag, ble Kristin Veierød valgt til ny styreleder etter Tomas Brunegård.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter en opprivende indre strid i selskapet som blant annet eier Vårt Land og 79,6 prosent av Mediehuset Dagsavisen, er det ingen i det gamle styret som får fornyet tillit.

Veierød, som i dag er partner i advokatfirmaet Hjort, ble valgt med et overveldende flertall på 96,2 prosent av stemmene, skriver Vårt Land. Hun var innstilt som ny styreleder etter et benkeforslag fra en større aksjonærgruppe.

Valgkomiteens forslag til ny leder, domprost og prosjektleder Dag Nordbø ved Universitetet i Agder, ble dermed vraket.

– Vi vil ta ansvar for at Mentor Medier får et best mulig styre som reflekterer aksjonærene på bredest mulig måte. Vi syntes ikke det foreliggende forslaget var tilfredsstillende, og derfor har vi laget et alternativt forslag, sa direktør i Opplysningsvesenets fond (OVF), Ole-Wilhelm Meyer, til avisen før generalforsamlingen.

 

Nytt styre

Valgkomiteen og aksjonærgruppen hadde to ulike forslag til nytt styre før generalforsamlingen på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo torsdag ettermiddag.

Ifølge Dagens Næringsliv hadde aksjonærgruppen med fem nye navn, i tillegg til tre navn som også sto på valgkomiteens innstilling. Til slutt var det denne gruppens forslag som ble valgt.

Det betyr at Veierød får følge av prosjektleder Christian Normann Aass i Schibsted, sjefredaktør Erik Bjerager i den danske avisen Kristeligt Dagblad og investor Jan Erik Mushom.

Mushom sitter i konsernstyret og var selv en av aksjonærene bak benkeforslaget, skriver Dagens Næringsliv. Også daglig leder i Agenda rådgivning, Marit Brandt Lågøyr, og styreleder Bengt Adauktusson i Pingst Förvaltning trer inn i det nye styret.

Nye varamedlemmer blir generalsekretær Jeffrey Huseby i Det Norske Misjonsselskap og påtroppende leder i Evangeliska Frikyrkan, Gudrun Bostrøm.

 

Kraftig kritikk

Allerede på en ekstraordinær generalforsamling 16. april ble det uttrykt mistillit mot Tomas Brunegård, men mistillitsforslaget mot styrelederen fikk ikke nok støtte til at han ble kastet.

Konsernsjef Per-Magne Tveiten før generalforsamlingen i Mentor Medier i Oslo torsdag.

Brunegård fikk imidlertid kraftig kritikk og gjorde det allerede dagen etter klart at han ikke ville ta gjenvalg på den ordinære generalforsamlingen torsdag. Han uttalte da at han i lang tid hadde vurdert å trekke seg.

Bakgrunnen for den ekstraordinære generalforsamlingen var en opprivende konflikt mellom mediekonsernets ledelse og datterselskapet Vårt Lands oppsagte sjefredaktør Åshild Mathiesen. Også konsernsjef Per Magne Tveiten fikk skarp kritikk.

Tveiten fikk i egenskap av å være styreleder i Vårt Land, i andre halvdel av mars klarsignal fra styret til å gå videre med oppsigelsen av Mathiesen.

 

Mobbing og trakassering

Det var Vårt Lands innovasjonsredaktør Ingrid Erøy Fagervik som varslet styrelederen om det hun oppfattet som mobbing og trakassering av Mathisen fra Tveitens side.

Mathiesens advokat Birthe Eriksen fastslo under den ekstraordinære generalforsamlingen i april at varselet var blitt håndtert på en svært lite tilfredsstillende måte.

Flere eiergrupperinger, en rekke småaksjonærer, styremedlemmer og Vårt Land-ansatte gikk under den ekstraordinære generalforsamlingen kraftig ut mot Brunegårds og konsernsjef Per Magne Tveitens versjon av konflikten med Mathisen.

Torsdag opplyste Fagervik at hun ønsker å gi seg som følge av konsernets beslutning om å si opp Mathiesen.

Hun sa at både Mentor Medier og Vårt Land-styret med beslutningen så helt bort fra klare kommersielle tegn på at avisen var på vei i riktig retning, skriver Dagens Næringsliv.

 

Powered by Labrador CMS