Medier24 møter Kristin Skogen Lund i NHOs lokaler i Oslo sentrum kort tid etter at nyheten sprakk om at hun er ny administrerende direktør i Schibsted, etter mange år som toppsjef i NHO.
– Det er et veldig spennende konsern, og et konsern jeg på mange måter har vokst opp i. Selv om det blir vemodig å slutte i NHO, så gleder jeg meg, sier hun til Medier24.
Hun begynner trolig i den nye jobben 1. desember og utfordringene står i kø - i konsernet hun selv var en del av frem til 2010 - da som administrerende direktør i Aftenposten fra 2007.
– Det blir på mange måter som å komme hjem. Det er et konsern jeg både bryr meg om og kjenner. De har et viktig samfunnsoppdrag og mange flinke folk, sier hun.
– Hvor annerledes er det Schibsted du forlot og det du kommer tilbake til?
– Det er ganske annerledes. Det er for det første blitt veldig mye større, så har rubrikk blitt en veldig tung del av konsernet totalt sett. i forhold til hva det var da jeg sluttet. Schibsted har vært gjennom mange krevende transformasjoner som man har håndtert på en god måte, selv om det helt sikkert har vært ganske smertefullt underveis, sier hun til Medier24.
Slik svarer hun på Schibsted-kritikken fra Stanghelle
Skogen Lund opplever konsernet som godt posisjonert for å ta et videre steg, med en sterk digital kapasitet.
– Man er godt rustet for fremtiden, selv om jeg ikke tror den blir noe mindre krevende enn de foregående årene.
– Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle kritiserer konsernet på vei ut døra og mener de ikke har satset nok. Hva tenker du om det?
– Jeg vet ikke om jeg skal kommentere så mye på det annet enn å si at det er alltid en fin balansegang mellom å omstille - nettopp og for å klare å ivareta. Hvis ikke man hadde vært gjennom en del av de smertefulle kuttene og omstillingene, så hadde man faktisk ikke klart å bevare mediehusene. Klarer man ikke å drive lønnsomt, så klarer man ikke å drive. Det er en krevende balansegang.
– Jeg tror ikke jeg skal gjøre meg til dommer over hvorvidt man har tatt for mye i eller ikke, men at store deler av den omstillingen man har vært gjennom har vært nødvendig - det er jo et faktum.
– Håper det ikke blir så smertefullt
– Er man ferdig med å kutte, da?
– Det er man kanskje aldri, men i stedet for å si ferdig med å kutte, vil jeg heller si at man ikke er ferdig med å omstille. Det blir man aldri. Så får man håpe at man klarer videre å kjøre det på en måte så det ikke blir like smertefullt som det har vært. Men jeg tror ikke jeg kan love et omstillingsfritt Schibsted, ler hun.
– Gard Steiro i VG sier at de som nå tror at man har kommet over kneika, tar feil. Hva tenker du?
– Jeg tror han har rett i det på mange måter. Utviklingen går bare fortere og fortere og du har en gigantisk utfordring fra globale aktører - som har en muskelkraft som er helt enorm. Det er klart at det er krevende å skulle hevde seg i det sjiktet, men det har Schibsted vitterlig klart til nå. Min store ambisjon er at vi skal fortsette å vinne den fighten også fremover, avslutter hun.
Se hele videointervjuet her