Onsdag lanserte Abid Raja en krisepakke for mediene. Rammen er lagt på 300 millioner kroner og skal kompensere for omsetningstap i norske medier.
– Er dette en mediepakke du er stolt over?
– Det er en mediepakke som regjeringen fremmer for Stortinget basert på de innspillene vi har fått og beregningene Medietilsynet har gjort. Jeg håper den blir tatt i mot av lokal-, regional-, og riksmediene, sa kulturminister Abid Raja til Medier24 onsdag kveld.
Slik blir ordningen:
Det foreslås en søknadsbasert ordning forvaltet av Medietilsynet.
Det legges opp til at nasjonale medier som har hatt et omsetningsfall på minst 20 prosent i perioden 1. mars til og med 15. juni kan søke om kompensasjon.
For lokale og regionale medier settes grensen til et omsetningsfall på minst 15 prosent i samme periode.
Mediene kan få kompensert inntil 60 prosent av omsetningsfallet i perioden, oppad begrenset til 15 millioner kroner.
Ordningen må godkjennes av både Stortinget og ESA
Kilde: Kulturdepartementet
Usikkert når den kommer på høring
Medier24 har forespurt ytterligere informasjon om hvordan ordningen skal fungere. Kulturdepartementet opplyser at regelverket ikke er klart enda.
– Vi er i gang med å utarbeide regelverket for ordningen. Detaljene er ikke klare ennå og vi kan derfor ikke gi ut dette nå, skriver konstituert statssekretær i Kulturdepartementet, Gunhild Berge Stang, i en e-post til Medier24.
Hun kunne heller ikke si noe om når det er planlagt at pakken skal på høring, slik Raja lovte onsdag kveld.
Krisepakken er planlagt som en del av revidert nasjonalbudsjett (RNB), som legges fram 12. mai.
– Vi tar sikte på å ferdigstille regelverket for ordningen så snart som mulig. Det legges opp til én søknadsrunde som omfatter perioden 1. mars til og med 15. juni og vi tar sikte på å ha regelverket klart i midten av juni. Vi kan foreløpig ikke si noe om når kompensasjonsordningen vil sendes på høring og hvor lang høringsfristen vil bli, skriver hun.
Flere opposisjonspolitikere uttrykte onsdag kveld skuffelse over størrelsen på mediepakken.
– At dette har tatt fem uker, det kan jeg ikke forstå, sa en skuffet Anette Trettebergstuen til Medier24.
– Mediene har hatt mer å gjøre enn noen gang – og gjennom en krise har mediene en helt avgjørende rolle. Da kan vi ikke stå og se på at mediene må permittere journalister, sa hun til Medier24.
Selv sa kulturministeren at han var glad for beskjeden fra Stortinget:
– Jeg er glad for at et stort flertall på Stortinget, inkludert alle regjeringspartiene, også ser viktigheten av at mediene skal kunne opprettholde sin redaksjonelle virksomhet under krisen. Jeg er derfor fornøyd med at Stortinget har vedtatt at vi skal vurdere en egen kompensasjonsordning for mediene. Dette skal vi følge opp så raskt som mulig og mitt departementet har allerede jobbet med ulike løsninger i flere uker, sa Raja til Medier24 etter beskjeden fra Stortinget.